Yunanistan Haber

Cumhurbaşkanı Sakellaropulu’dan 25 Mart Mesajı

"Bugün bir yücelik gösteren, kahraman devrimcilerin güçlü bir imparatorluğa karşı verdiği herkül gibi mücadeleyi de kanıtladığı anma ve sorumluluk günüdür."

Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu 25 Mart Ulusal Bağımsızlık Günü münasebetiyle yazılı bir mesaj yayınladı.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu, 25 Mart Ulusal Bağımsızlık Günü münasebetiyle birlik, ortak görüş ve sempati mesajı göndererek, “Bizi ortak bir vizyonda birleştiren kolektif bağın, Atalarımıza layık geleceğe yönelik itici güç olmasını” diledi.

Bayan Sakellaropulu özellikle şunu vurguluyor: “25 Mart yakın tarihimizin en önemli olayıdır. Atalarımızın Meryem Ana’nın Müjdesi gününde, 400 yıllık köleliğin ardından Osmanlı boyunduruğundan kurtulmak için ayağa kalktığı ve modern Yunan devletinin kuruluşunun temellerini attığı, ulusal bir gurur tarihidir. 21. yüzyılın özgürlük, bağımsızlık ve adalet fikrini çıkaracak olan tüm Yunanlıların bayramıdır.”

Cumhurbaşkanı Sakellaropulu aynı zamanda mesajında şöyle diyor: “Bugün bir yücelik, anma ve sorumluluk günüdür. Bizi tüm dünyanın hayranlığını kazanan Yunan geçmişinin büyük olayını araştırmaya, önemini anlamaya ve anlamaya davet ediyor. Tutku ve fedakarlık her ulusal çabanın mayası, ancak başarısının garantisi, kahraman devrimcilerin güçlü bir imparatorluğa karşı verdiği herkül gibi mücadelenin de kanıtladığı gibi, benzer düşünceler, birlik ve sempatidir.”

Cumhurbaşkanı bugüne değinerek, “Bu yıl, demokrasinin yeniden tesis edilmesinin 50. yılı olması nedeniyle ülkemiz için özel bir yıl. Bu yüzyılın yarısında Yunanistan üye oldu ve Avrupa Birliği’nin kalbindeki varlığını pekiştirerek ortakları ve müttefikleri arasındaki konumunu pekiştirdi ve Doğu Akdeniz’de ve daha geniş bölgede güvenlik ve barışın garantörü haline geldi. Zorluklara rağmen Helenizmin evrensel değerlerine bağlı kalarak elde ettiğimiz bir fetih” dedi.

Ancak kardeş Kıbrıs’ın (Güney) acısını hiçbir zaman unutmuyoruz, zira Kıbrıs’ın bir parçası aynı süre boyunca Türk işgali altında, tüm uluslararası hukuka aykırı, kabul edilemez bir durum olarak kalmaya devam ediyor ve bu durum bizi derinden yaralıyor. Kıbrıs sorununa uluslararası hukuk, BM Güvenlik Konseyi kararları ve AB ilkeleri temelinde adil ve sürdürülebilir bir çözüm bulunması için Kıbrıs Cumhuriyeti (Güney) ile koordinasyon içinde mücadele etmeye devam edeceğiz.”

Cumhurbaşkanı Sakellaropulu son olarak mesajında, “Farklı ve çok hızlı, genelleştirilmiş belirsizliklerin, ardı ardına gelen krizlerin, savaşların olduğu, bölücü söylemlerin olduğu, totalitarizmin güçlendiği ve hoşgörüsüz algıların yükseldiği bir dünyada yaşıyoruz” diyor ve sözlerini şöyle bitiriyor: “Ülkemizin bugün karşı karşıya kaldığı zorluk, uzun varoluşumuz boyunca çaba ve fedakarlıklarla güvence altına aldığımız özgürlük, insan hakları ve demokrasi ideallerini ve tartışılamaz ulusal egemenliğimizi hepimizin katkısıyla savunmaktır. Bizi ortak bir vizyonda birleştiren kolektif bağ, atalarımıza yakışır bir geleceğe doğru itici gücümüz olsun. Bayramınız kutlu olsun!”.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu