Yunanistan Haber

Bir Pilotu Yaşamdan Koparan O Uçaklar Görevden Kaldırılıyor

27 Aralık'ta bir pilotun hayatına mal olan trajik kazanın ardından, Τ-2E Buckeye eğitim uçaklarının kısa bir süre içinde kullanımdan kaldırılacağı belirtiliyor.

27 Aralık’ta bir pilotun hayatına mal olan trajik kazanın ardından, Τ-2E Buckeye eğitim uçaklarının kısa bir süre içinde kullanımdan kaldırılacağı belirtiliyor.

Yunanistan’ın Kalamata kentinde bulunan askeri pilot eğitimi merkezinden 27 Aralık’ta eğitim için havalanan bir Τ-2E Buckeye eğitim uçağı geri dönüş esnasında kanadında ani çatlama meydana gelince kontrolü kaybetmiş ve havaalanına yakın bir mesafede yere çakılmıştı. Kazada Pilot Teğmen Epaminondas Kosteas hayatını kaybetmişti.

Pilot Teğmen Epaminondas Kosteas’ın hayatına mal olan 27 Aralık’taki trajik kazanın ardından, Τ-2E Buckeye eğitim uçaklarının kısa bir süre içinde kullanımdan kaldırılacağı belirtiliyor.

blank

Yaklaşık 50 yıldır Yunan pilotlara eğitim veren uçağın baharda emekliye ayrılması planlanırken, bazı haberlerde en olası tarih olarak Mayıs ayı gösteriliyor. Ancak trajik kazadan hemen sonra alınan karar gereği bu uçakların bundan sonra eğitim amaçlı veya bakım uçuşları için bir daha kullanılması pek mümkün görünmüyor.

Yunanistan Hava Kuvvetleri’nin 1976 yılında Amerika’dan satın aldığı 40 adet Τ-2E Buckeye tipi uçaktan sadece dördü uçuş halindeydi ve bunlardan üçü kaza gününde uçuş halindeydi. Bu uçakların görevden erken çekilme nedenleri açıkça uçağın düşürülme nedenleriyle ilgili.

Ancak son yıllarda 4 Ocak 2018 ve aynı yılın 28 Ağustos tarihlerinde bu tip iki uçağın daha kaybolduğu ve bir başka pilotun daha hayatını kaybettiği göz ardı edilemez. Neticede 1990’dan 2018’e kadar Yunanistan’da başka bir Τ-2E Buckeye düşüşü yaşanmamış olabilir, ancak Yunanistan’ın dünyada T2’yi kullanan tek ülke olduğunu unutmamalıyız.

Uzun yıllar süren tartışmalar, teklifler ve önerilerden sonra Yunanistan Hava Kuvvetleri, 2024 yılında yaşlanan eğitim uçaklarından kurtulacak ve onların yerine yeni Leonardo M-346’yı koyacak. 21 Aralık gibi yakın bir tarihte Hava Kuvvetleri Komutanlığı basın ofisi, aynı tipteki dördüncü uçağın Kalamata’ya gelişine ilişkin bir video yayınladı.

Yunanistan Hava Kuvvetlerinin İsrailli Elbit ile yaptığı anlaşma, 2024 yılı sonuna kadar toplam 10 yeni uçağın tedarikini, T6’nın bakımı ve kullanılabilirliğinin arttırılmasını ve aynı zamanda Kalamata’daki 120. Eğitim Merkezinin yabancı ülkelerin yeni pilotları için uluslararası eğitim merkezine dönüştürülmesini kapsıyor.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu