Yunanistan Haber

Bir Haftadan Beri Atina’da Görüşmeler Yapılıyor

Amerikan Lockheed Martin şirketinden bir heyet Yunanistan’ın Savunma alanında ilgili konuları görüşmek üzere Atina'da bulunuyor.

Amerikan Lockheed Martin şirketinden bir heyet Yunanistan’ın Savunma alanında ilgili konuları görüşmek üzere Atina’da bulunuyor.

Bu hafta Atina’da bulunan Amerikan Lockheed Martin şirketinden bir heyet Yunanistan Hava Kuvvetleri komutanlarıyla temas halinde görüşmeler gerçekleştiriyor.

Lockheed Martin şirketi heyeti, Yunanistan Hava Kuvvetleri yeni komutanı Korgeneral Dimosthenis Grigoriadis ile Cuma sabahı yapılması planlanan toplantıya ek olarak, Yunanistan’ın ilgilendiği bir dizi ekipman programını içeren özel bir gündemi de var. ABD heyeti, Yunan Hava Kuvvetleri ile C-130J nakliye uçakları hakkında görüşmeleri yeniden alevlendirmeyi amaçlıyor.

Atina’daki kaynaklar, önceki günlerde Lockheed Martin ekibi, Elefsina hava üssünü, özellikle de 356 Taktik Nakliye Filosunu ziyaret ederek, Yunan C-130’ların üstlendiği görevlerin niteliği ve ayrıca nakliye filosunun karşılaştığı destek sorunları hakkında Hava Kuvvetleri yetkililerinden bilgi aldığı belirtiliyor.

ABD heyetinin bugünkü son toplantısı esasen törensel nitelikte olsa da, Amerikalıların ziyareti aynı zamanda Yunan tarafının bir sonraki adıma, yani resmi bağlayıcı bir talep göndermeye geçebilmesi için zemin hazırlamayı da amaçlıyor (LoR for LoA).

Aynı kaynaklar tarafından, Yunan Hava Kuvvetleri, C-130J taşımacılığının fiyatları ve bulunabilirliği hakkında resmi yazışmalar yoluyla bilgilendirildi ve alternatif bir seçenek olarak Brezilya Embraer’in C-390 jet taşımacılığını da kapsamına aldığı ileri sürülüyor.

Son bilgilere göre, Amerikan şirketinin heyeti tarafından gerçekleştirilen bilgilendirmenin bir kısmında, Yunan filosunun sahip olduğu eski C-130B ve C-130H modellerine kıyasla C-130J’nin destek ve kullanım maliyetiyle ilgili. Amerikalılar, yeni uçakların Hava Kuvvetleri bütçesine yüzde 45’e kadar daha az maliyet getireceğini iddia ediyor.

C-130J’nin Yunan personele tanıtımı en geç Amerikan C-130J’lerin Ramstein Flag 24 tatbikatı için Yunanistan’da konuşlandırılacağı önümüzdeki Eylül ayına kadar gerçekleşmesi bekleniyor. Ancak yeni nakliye uçakları alımının, en azından bu aşamada, Milli Savunma Bakanlığı’nın öncelikleri arasında yer almadığı açıkça biliniyor. Savunma Bakanı Nikos Dendias, 2025 yılına kadar 10 adet C-130 hedefi belirledi.

Hava Kuvvetleri komutanları, ara Blok 50M çözümü yerine 38 Blok 50’yi Viper seviyesine yükseltmek istediğinden, görüşmelerin F-16’ya da dönmesi bekleniyor. İzlenmesi gereken süreç herhangi bir FMS (Yabancı Askeri Destek) programında olduğu gibi. Başka bir deyişle, doğrudan müzakerelerin başlayabilmesi için ABD hükümetine resmi bir talepte bulunulması ve Kongre’nin onayı gerekiyor.

Bu yukarıdakilere paralel olarak Genelkurmay Başkanlığı da Amerikan şirketinin temsilcileriyle, Blackhawk helikopterlerinin tedariki konusunun odak noktası olduğu bir toplantı yaptı. Atina’nın hedefi, Kara Havacılık ve Özel Harekatın ihtiyaçlarını karşılayacak 35 adet Blackhawk helikopterinin tedarikine olan ilgisi halen devam ediyor. Sonuçta iki ay önce ABD Dışişleri Bakanlığı helikopterlerin Yunanistan’a satışına yeşil ışık yakmıştı ve iki taraf şu anda müzakere aşamasında.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu