“Bayraktar’ın Profesörü Yunanlıydı, ABD’den Onu Getireceğiz ve İHA Üreteceğiz”
Savunma Bakanı Nikos Dendias Parlamento’da yaptığı konuşmasında Bayraktar TB2 İHA’sına değindi.
Savunma Bakanı Nikos Dendias Parlamento’da yaptığı konuşmasında Bayraktar TB2 İHA’sına değindi.
Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias Parlamento’da Ulusal Savunma ve Dışişleri Komisyonu’na bilgi verdiği oturumda Türkiye’nin Bayraktar TB2 İHA’ları konusunda önemli bir itirafta bulundu. Dendias konuşmasında, “Sayın Bayraktar’ın Profesörü Yunanlı bir Profesördü ve ilgili Üniversitedeki ilgili Kürsüdeki iki Profesör de Yunanlı Profesörlerdi. Ve onu davet edeceğiz, temaslar zaten yapılıyor” ifadelerini kullandı.
Savunma Bakanı Dendias konuşmasında şunları dile getirdi:
“Altıncı nesil bir savaş uçağı üretmeyi hedeflemiyoruz. Ne yapabileceğimizi biliyoruz, pek çok konuda mükemmel olabiliriz. Ve size şunu söylememe izin verin.
İnsansız Hava Araçları, Sayın Sarakis’in daha önce bir ifadeyle çok doğru bir şekilde söylediği gibi, Sayın Bayraktar’ın Profesörü Yunanlı bir Profesördü ve ilgili Üniversitedeki ilgili Kürsüdeki iki Profesör de Yunanlı Profesörlerdi. Ve onu davet edeceğiz, temaslar zaten yapılıyor, yurtdışındaki Yunan insan sermayesini bize bu konuda yardımcı olmaya davet edeceğiz.
Mucizeler yaratabiliriz ama bu mucizeleri gerçekleştirmek için güçlerimizi birleştirmemiz gerekecek ve bu da ortak çabayı gerektiriyor. Ve bu Merkezin kadrosunda parti, hükümet veya siyasi önceliklendirme olmayacak. Yurt içi ve yurt dışında sahip olduğumuz mükemmel insan kaynağıyla en iyiye ulaşabilmemiz için ortak işe alımlar gerçekleştirilecek.
Bu, bizim tavsiye edeceğimiz bir aracı kurum olan Yunan Savunma İnovasyon Merkezi aracılığıyla yapılabilir. Kesinlikle işe yaradığı kanıtlanmış bir sistemdir. Tanımlayıcı olarak anlatabilirsem, Karargahlar ihtiyaçlarını açıkça ifade ediyor.
Bu bahsekonu merkez bunları duyuruyor ve prototiplerin yapımını finanse ediyor. Siz ne kadar garip gelse de para var. Hem Avrupa programlarından hem de halihazırda elimizde bulunan paradan fon sağlanan az sayıdaki sektörden biridir. Silahlı Kuvvetlerin ihtiyaçlarına hizmet ettiği sürece prototip oluşturma oradan finanse ediliyor ve sanırım bunun İsrail örneğinde nasıl çalıştığını gördünüz.
İsrail’in Demir Kubbesi, uçaksavar kubbesi de bu sürecin bir ürünüdür. Elbette bunun nasıl çalışacağını ve bunun için hangi finansal araçların kesinlikle mevcut olduğunu ayrıntılı olarak açıklamak için emrinizdeyim.
O andan itibaren mevcut Yunan savunma sanayisinin temizlenmesi gerekiyor. Bunu devletin ve devletin dışında olmak üzere iki kısma ayırıyoruz. Devlet kısmına gelince, EAB’de zaten büyük bir müdahale yapılmış durumda. Açık sözlü olmak istiyorum. EBO olmadan Yunan Hava Kuvvetlerinin faaliyet göstermesi mümkün değildir.”