Yunanistan Haber

Hardalias Bozbaba’da Törene Katıldı

“Yunan semalarında gündelik hayat değişmedi. Biz hep burada olacağız! Gökler sonsuza kadar bizimdir ve öyle kalacaktır! Unutmuyoruz!"

Yunanistan Savunma Bakan Yardımcısı Nikos Hardalias, gayri askeri statüdeki Bozbaba (Agios Evstratios) Adası’nı ziyaret etti.

Yunanistan Savunma Bakan Yardımcısı Hardalias, bugün helikopterle Türkiye’ye 80 kilometre uzaklıktaki Bozbaba Adası’nı ziyaret etti. Hardalias, 18 Haziran 1992 yılında Türk F-16 savaş uçaklarıyla girdiği “it dalaşı” sırasında denize çakılan ve hayatını kaybeden Yunan hava pilot üsteğmen Nikos Sialmas’ın ruhuna Bozbaba adasında yapılan dini ayin ve askeri törene katıldı. Törene katılmak üzere Chinook helikopteriyle adaya giden Hardalias ve komutanlar adada bulunan pilot Sialmas adına yaptırılan anıta çelenk bıraktı saygı duruşunda bulunuldu.

Bakan Yardımcısı Hardalias burada yaptığı konuşmasında yine Türkiye’yi hedef alan sözler sarf etti.

“Yunan semalarında gündelik hayat değişmedi. Biz hep burada olacağız!”

“Ne kadar duygulu bir durum. Ve bugün burada, adalarımız Yunanistan’ın göbeğinde, Ege’mizin merkezinde, Yunan Hükümeti’nin bir temsilcisi olarak burada bulunmaktan ve bugün Başbakan’ın şahsi selamını tüm Hava Kuvvetleri ailesine iletmekten ve kahraman havacı üsteğmen Nikolaos Sialmas’ı anıyor olmaktan gurur ve heyecan duyuyorum.

Yarın, 18 Haziran 1992’deki ölümcül it dalaşının otuzuncu yıldönümü. 342. Filo’da görev yapan hava üsteğmen Sialmas o gün, ulusal hava sahasını ihlal eden Türk uçaklarını durdurmak için son kez havalandı. Kahramanca ölümüyle, Yunan göklerini savunarak görev sunağına düşen Yunan kahramanlarının ve şehitlerinin tanrıların yüce tapınağına katıldı. Üsteğmen Sialmas’ın fedakarlığı, egemenlik haklarımızı korumak ve gerekli olan sürekli uyanık olmak üzere hepimiz için bir düşünme, şükran ve günlük görevimizin bir hatırlatıcısıdır!

Havada, karada, denizde Yunan sınırlarının güvenliğini sağlamak için Silahlı Kuvvetlerimizin subaylarının her gün üstlendikleri kesinlikle gerçek tehlike için minnettarım. Ve son olarak, Devletin görevlerini yerine getirmeleri için gerekli tüm araçları sağlama ve her zaman yanlarında ve ailelerinin yanında olma yükümlülüğünün bir hatırlatmasıdır.

Kahraman subayın haksız yere kaybından otuz yıl sonra, Yunan denizlerinde, Yunan semalarında gündelik hayat değişmedi. Ancak biz hep burada olacağız! Silahlı Kuvvetlerimiz tarafından Yunan halkının evrensel desteğiyle inşa edilen aşılmaz duvar her zaman olacaktır. Her zaman tek bir ruhtan, Yunanlıdan gelebilecek yılmaz irade ve kararlılık olacaktır. Ve bu değişmez!

Ege’nin lokman ruhunu tartışılmaz Yunan egemenliğini kanıyla kutsayan ölümsüz pilotumuzu saygıyla selamlıyorum. Merhumun saygıdeğer ailesine ve Hava Kuvvetleri’nin geniş ailesine, Perikles’in kitabesindeki sözlerini değiştirerek hitap edeceğim: Mutlu, yalnızca en yüksek onuru almış olanlar olarak kabul edilebilir. Ya vatan hürriyetine kananların ölümü gibi şerefli bir ölümdür, ya da yakınlarınınki gibi namuslu bir kederdir.

Bugün onurlandırdığımız kahramanla gurur duyun, çünkü aynı onur ve görev yolunu izleyerek gururla ölüme uçtu ve yüzyıllar boyunca pek çok Yunan savaşçılar tarafından takip edilecektir. Güçlü, müreffeh ve herhangi bir tehdide karşı savunmasız bir Yunanistan için geride bıraktığı mirası korumak bizim için kutsal bir yükümlülüktür. Vatanımızdaki üsteğmen Sialmas’a, tüm Yunan kadınlarına, tüm Yunanlılara en az borcumuzdur. Gökler sonsuza kadar bizimdir ve öyle kalacaktır! Unutmuyoruz!”

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu