
ATM’lerden Nakit Çekimlerde Dört Önemli Değişiklik
ATM'lerden nakit çekimlerde dört önemli değişiklik bugün yürürlüğe giriyor.
Bugün, 11 Ağustos Pazartesi günü, ATM’lerden nakit çekme işlemlerindeki bankacılık komisyonlarına ilişkin yeni bir yasal düzenleme yürürlüğe giriyor. Cuma günü (25/7) Meclis’te sunulan ve oylanan değişiklik, dört temel değişikliği içeriyor.
Bu değişiklikler şunlardır:
Bankalara ait ATM’lerden nakit çekme ücretleri sıfırlanacak.
Yalnızca tek bir ATM’nin bulunduğu belediye topluluklarında, bu ATM bir bankaya veya üçüncü bir sağlayıcıya ait olsa bile, ücretler kaldırılacak.
Diğer durumlarda, üçüncü taraf sağlayıcılara ait ATM’lerden yapılan çekimler için 1,5 Euro’luk bir tavan ücret belirlenecek.
Bakiye sorgulamaları ücretsiz olacak ve havale ücretleri bankaların ücretleriyle uyumlu hale getirilecek.
Tek ATM bulunan yerlerde neler değişiyor?
Ayrıntılı olarak, nakit çekme işlemleri için ATM kullanan işletme veya tüzel kişiliğin işlettiği ATM’lere ilişkin olarak, yalnızca bir ATM’nin bulunduğu belediye topluluklarında, bu durum artık sadece belediye birimlerinden oluşan belediyeler için de geçerli olacak.
Bu önlem, eklenen “bu durum sadece belediye birimlerinden oluşan belediyeler için de geçerlidir” ibaresiyle belediye birimleri için de geçerli hale geldi.
Komisyonlar ne zaman sıfırlanıyor?
Düzenleme, diğer şeylerin yanı sıra, bir bankalararası sistem olan DIAS’a (örneğin, tüm sistemik bankalar, CREDIA, Optima) üye bir banka tarafından çıkarılan karta sahip bir kişinin, başka bir bankanın ATM’sinden nakit çekmesi durumunda komisyonların sıfırlanmasını öngörüyor.
VIVA kart sahiplerinin ve yabancı banka kartı sahiplerinin bu düzenleme dışında olduğunu belirtmek gerekir.
Düzenlemenin başka bir bölümünde ise “Bir kredi veya banka kartı kullanılarak ATM’lerden nakit çekme işlemleri, ATM’yi işleten işletme veya tüzel kişilik ile dolaylı veya dolaysız olarak yönetim veya sermaye ilişkisi bulunan bir ödeme hizmeti sağlayıcısı tarafından çıkarılan bir kart kullanılarak gerçekleştirilir” ifadesi yer alıyor.
Yukarıdaki durum, bir banka ile bir ATM işletmecisinin arasında bir ilişki olduğu durumlarda geçerlidir. Bu durumda, nakit çekimi için herhangi bir ücret alınmaz.
İşletmeler için komisyon ve ücretler
“ATM işleten işletmelerin veya tüzel kişiliklerin komisyon ve diğer ücretleri, ödeme hizmeti sağlayıcısı tarafından çıkarılan bir kredi veya banka kartı kullanılarak yapılan ATM nakit çekimi için işlem başına 1,50 Euro’yu aşamaz” şeklindeki düzenleme, ATM Operatörlerine ait ATM’lerden nakit çekme işlemleri için fiilen 1,5 Euro’luk bir tavan belirlerken, kartı çıkaran ile ATM Operatörü arasında bir ilişki olmadığı durumlarda geçerli olacağını belirtiyor. Ayrıca, yabancı bankaların fiyatlandırma politikasının tavan olmadan uygulandığı açıklanıyor.