Yunanistan Haber

Atina, Mısır İle Birlikte Hareket Ederek BM’ye İki Mektup Hazırlıyor

Atina, Birleşmiş Milletler'e yazdığı iki mektupla, Türkiye'nin BM’ye yaptığı başvuru ve mektubuna yanıt vermeye hazırlanıyor.

Atina, Birleşmiş Milletler’e yazdığı iki mektupla, Türkiye’nin BM’ye yaptığı başvuru ve mektubuna yanıt vermeye hazırlanıyor.

Atina’da üst düzey bir diplomatik kaynak bu mektupların içeriği hakkında şu ifadeleri kullanıyor:

“Atina’nın Mısır ile birlikte hazırladığı ve Birleşmiş Milletler’e göndermeye hazırlandığı mektubun, Türkiye ve Libya’nın aralarında Yunanistan ve Mısır’ı yok sayarak ilan ettikleri deniz yetki alanlarındaki iddialarını çürüteceğine kesin gözüyle bakılıyor.

İlk mektup Ankara ve Trablus’un “tartışmalı” deniz bölgelerinde “yasadışı” eylemlerde bulunduğu yönündeki asılsız iddialarını çürütecek. Atina’nın hazırladığı bu ilk mektup, haftalar önce BM’ye gönderilen Ankara ve Trablus imzalı mektupta, Libya’nın iddia ettiği deniz parsellerinde Atina’nın araştırmalar yaptığının belirtildiği provokatif mektuba bir yanıttır.

Yunanistan’ın cevabı, Mısır ile ortaklaşa gönderilecek ve böylece Kahire’nin de Uluslararası Hukuk ve Deniz Hukuku ile ilgili aynı ilkeleri benimsediği için Atina’nın konumunu güçlendirecektir. Bu ihtimal Nikos Dendias ile Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri’nin yakın zamanda Atina’da yapacakları görüşmede de ele alınacak.

Hazırlanan ikinci mektup, Türkiye’nin Doğu Ege adalarının askerden arındırılmasına ilişkin son dönemdeki tartışmalarına bir yanıt olacak. Nitekim dün gece geç saatlerde Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Mevlüt Çavuşoğlu’nun Anthony Blinken ile görüşmesinde yaptığı açıklamalara diplomatik kaynaklar aracılığıyla sert bir dille yanıt vererek, suçlamaların “tümüyle reddedildiği” ve “savaş tehdidini sistematik olarak açıkça kullanan, Yunanistan’ın egemenliğini ve egemenlik haklarını sorgulayan, yasa dışı ve var olmayan muhtıralar akdeden, ulusal hava sahasını ve karasularını ihlal eden bir ülke tarafından başlatıldığı” ilan edildi.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu