Editörün YazılarıYunanistan Haber

Arnavutluk Cumhuriyeti’ni Tebrik Ediyoruz! Arnavutluk’ta Oluyor Da, Yunanistan’da Neden Olamıyor?

Bundan daha güzel bir demokrasi olabilir mi? Arnavutluk hükümetini ve Başbakan Edi Rama’yı ve Arnavutluk devleti yetkililerini tebrik ediyorum.

Başbakan Kiriakos Miçotakis Arnavutluk’ta Yunan Azınlığın yoğun olarak yaşadığı bölgeleri ziyaret etti.

Helikopterle ilk olarak Himara’ya ulaşan Başbakan Miçotakis, buradaki Yunan Azınlık tarafından Yunanistan bayrakları karşılandı.

Yunan basını ve sosyal medyada bu ziyaretle ilgili yapılan haber ve yorumlarda, “Başbakan (Miçotakis) Kuzey Epir’e önemli ziyaret. Şimdi bir resmedin, Erdoğan’ın Trakya (Batı) ziyaretinde kamu binalarında binlerce Türk bayrağı.” İfadelerine yer veriyor.

Habere geçmeden BİRLİK Gazetesi olarak bir değerlendirme yapalım:

Tabii ki Başbakan Miçotakis’in Arnavutluk’ta yaşayan Yunan Azınlığa ziyareti yerinde ve olumlu bir ziyaret. Orada yaşayan Yunan Azınlık insanı anavatanlarından gelen Başbakanlarını ellerinde Yunanistan bayraklarını sallayarak karşıladı. Bundan daha güzel bir demokrasi olabilir mi? Arnavutluk hükümetini ve Başbakan Edi Rama’yı ve Arnavutluk devleti yetkililerini tebrik ediyorum.

Arnavutluk Cumhuriyeti birçok korkuyu aşmış ve Yunan Azınlığı Edi Rama’nın da dediği gibi “Bizim için Azınlık, iki ülke arasındaki kopmaz bağın vazgeçilmez köprüsüdür.” Ancak görüldü ki, Arnavutluk Başbakanı bunu sadece söylemekle kalmamış, gereğini istedikleri şekilde davranarak orada yaşayan Rum Azınlık insanın yapmasına imkan tanımış. Bu, Balkanlar’da  demokrasi ve insan haklarının Arnavutluk’ta uygulanan bir örneğidir.

Bizim ülkemiz olan Yunanistan’da da zaman zaman bu deyimin ülkemiz Başbakanlar, Cumhurbaşkanları, Bakanlar, Milletvekilleri ve siyasetle uğraşan herkes tarafından titrek sesle de olsa dile getiriliyor. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın hak hukukundan bahsedilirken, Azınlığa devlet ve Yukarıda saydığım liderler ulusal bir kimlik aramış bulmuş yakıştırmış ve “Yunanlı Müslümanlar” kimliğini zorla dayatıyor!

İşte bu uygulama demokrasinin olmadığını, insan haklarının baltalandığını, bir STK’nın tabelasında “Türk” ismi geçtiğinden dolayı tabelasının polis devleti tarafından sökülüp atıldıktan sonra kapısına kilit vurulup çeyrek asır Mahkeme koridorlarında sürüncemede bırakılarak baskı uygulandığını AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ dahi biliyor ki Yunanistan’ı İskeçe Türk Birliği konusunda yargıladı ve mahkum etti. Ama Yunanistan bu karara da saygı duymuyor ve kararı uygulamıyor!

Nihayetinde Yunanistan ve Yunan halkı Arnavutluk’u üçüncü ülke olarak görüyor. Ama şunu görmek istemiyorlar, bu üçüncü ülke sizin soydaşlarınıza demokrasi ve insan haklarının tüm güzelliklerini sunuyor ve istedikleri şekilde yaşamalarına ve kendilerini ifade etmelerine karışmıyor, hatta destekliyor.

SORU ŞU;

SİZ YUNANİSTAN OLARAK BUNU BATI TRAKYA’DA UYGULAMA CESARETİNİZ VAR MI? DEMOKRASİ VE İNSAN HAKLARINA GEÇİŞ YAPACAK MISINIZ? LOZAN’I UYGULAYACAK MISINIZ?

Son olarak gelelim Sayın Başbakanımız Miçotakis’in Kuzey Epir ziyaretine:

Başbakan Miçotakis’in konuşmalarını dinledim izledim ve BİRLİK Gazetesi okuyucuları ve hatta tüm Batı Trakya Türk Azınlık insanının okuması için Türkçe çevirisini yaptık. Başbakanın konuşmasında şu başlıklar öne çıkıyor:

“Yıl sonundan önce sizi ziyarete geleceğime söz vermiştim ve sözümü tuttum ve bugün benim için çok duygusal olan bu anda sizlerle birlikteyim.”

“Yunan Ulusal Azınlığı iki devlet arasında bir dostluk köprüsüdür.”

 “Yaşlı sigortasızların ödeneğinin sürüncemede olan sorunu nihayet çözülüyor. Aynı durum Yunan okullarında eğitim alan çocuklara sağladığımız uzun vadeli destek için de geçerlidir.”

“Yunanca da öğrenen ve büyümekte olan yeni çocukları görme fırsatım oldu. Bu çocuklar için birlikte çalışmak istiyoruz, böylece yerlerinde kalsınlar, yerlerinde kalsınlar ve gelişsinler.”

“Bir Yunan Başbakanının Arnavutluk’taki Yunan Ulusal Azınlığını ziyaret etmesi için 32 yıl tekrar geçmeyecek. Biz sizin yanınızda olacağız, bizi yanınızda hissedin.”

“Bu yüzden size büyük bir teşekkür borçluyuz. Yunanistan’ın size büyük bir teşekkür borcu var. Ve bilmenizi isterim ki, burada, asırlardır yaşadığınız bu güzel köşede, Helenizm’in kalbi hep biraz daha güçlü atıyor. Ve bayrağın mavisi her zaman biraz daha mavidir.”

Gelelim ziyaret haberinin tamamına:

Miçotakis’i Yunanistan bayraklarıyla karşıladılar, güzel bir görüntü oluştu

Başbakan Kiriakos Miçotakis Arnavutluk’ta Yunan Azınlığın yoğun olarak yaşadığı bölgeleri ziyaret etti. Helikopterle ilk olarak Himara’ya ulaşan Başbakan Miçotakis, buradaki Yunan Azınlık tarafından Yunanistan bayrakları karşılandı.

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis Arnavutluk’ta yoğun olarak yaşayan Yunan Azınlığın Derviçan ve Livadia, Himara bölgelerini ziyareti sırasında bir bölümünde Arnavutluk Başbakanı Edi Rama tarafından karşılandı.

Başbakan Miçotakis ziyaret ettiği Yunan Azınlık bölgelerinde yaptığı konuşmalarda özetle şunları dile getirdi:

“Yıl sonundan önce sizi ziyarete geleceğime söz vermiştim ve sözümü tuttum ve bugün benim için çok duygusal olan bu anda sizlerle birlikteyim. Tam 31 yıl önce, Aralık 1991’de babam Konstantinos Miçotakis’in bu meydana geldiğini hatırlamadan edemiyorum. Kısa bir süre önce, Arnavut halkına yönelik inanılmaz baskı rejimi çökmüştü ve o zamanlar iki devlet arasındaki ilişkilerin geleceği çok olumluydu. Livadia’daki konuşmamda söylediğim gibi babam, “Yunan Ulusal Azınlığı iki devlet arasında bir dostluk köprüsüdür” demişti. Ve 31 yıl önce ne kadar geçerliyse, şimdi o kadar geçerli.

Başbakan Edi Rama ile çok yakın bir işbirliğimiz olduğunu bilmenizi isterim. Sizi ilgilendiren meseleleri biliyoruz. İyi niyet ve işbirliği ruhu içinde hepsini başlatıp çözebileceğimize inanıyorum. Sizin de bildiğiniz gibi, Belediyenizde yaşayan tüm Rumlara Yunan Devletinin sağladığı ve zaman içinde sağlamaya devam ettiği destekler. Kesin olduğunu bilmelisiniz.

Ekonomik destekler

Yaşlı sigortasızların ödeneğinin sürüncemede olan sorunu nihayet çözülüyor. Aynı durum Yunan okullarında eğitim alan çocuklara sağladığımız uzun vadeli destek için de geçerlidir. Okulunuzu ziyaret etme, İngilizce ile birlikte Arnavutça’nın yanı sıra Yunanca da öğrenen ve büyümekte olan yeni çocukları görme fırsatım oldu. Bu çocuklar için birlikte çalışmak istiyoruz, böylece yerlerinde kalsınlar, yerlerinde kalsınlar ve gelişsinler ve Arnavutluk geliştikçe Yunan Ulusal Azınlığı da gelişecek.

“Yunanistan, Arnavutluk’un Avrupa yolunda her zaman öncü olacaktır”

Arnavutluk’un Avrupa’ya tam entegrasyonuna giden yol kolay olmayacak, ancak Yunanistan’ın her zaman yardımcı olacağı bir yol olacak, çünkü Arnavutluk Avrupa’nın bir üyesi olmayı hak ediyor ve her zaman ülkemizin bölünmez desteğine sahip olacak. Siz de bu yolda eşit derecede yararlanacaksınız.

Sizi bir kez daha temin etmek isterim ki, benim için bugün burada iki azınlık belediyesine ve aynı zamanda Himarra’ya yaptığım ziyaret, benim için çok güçlü duygusal yüklü bir ziyaretti. Çünkü Yunan Ulusal Azınlığını gerçekten önemsiyorum ve size yardım etmek ve desteklemek için elimden gelen her şeyi yapacağımı bilmenizi istiyorum.

“Biz sizin yanınızda olacağız, bizi yanınızda hissedin”

Bugün burada size verdiğim bu kişisel taahhüdü her şeyden önce içinizde tutmanızı istiyorum: bu benim güzel köylerinize son ziyaretim olmayacak ve bir Yunan Başbakanının Arnavutluk’taki Yunan Ulusal Azınlığını ziyaret etmesi için 32 yıl tekrar geçmeyecek. Biz sizin yanınızda olacağız, bizi yanınızda hissedin. Arnavutluk Avrupa ailesine ne kadar yakınlaşırsa, tüm ülkenin yaşam standardı o kadar iyi olacak, ancak aynı zamanda Yunan Ulusal Azınlığının haklarının tam olarak korunması için gerekli adımlar atılmalıdır. Ve bu adımların gerçekleştirileceğinden hiç şüphemiz yok, doğru yönde ilerliyoruz ve Arnavutluk hükümeti ile dürüst ve açık bir işbirliğimiz var. Sorunların ne olduğunu çok iyi biliyoruz, mülkiyetin korunmasının sadece tanınan iki azınlık belediyesindekiler için değil, tüm Rumlar için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Ayrıca, Arnavutluk hükümetinin özellikle dağ köylerinde ve gerektiğinde altyapının iyileştirilmesine yardımcı olmasının ne kadar önemli olduğunu da biliyorum ve gerçekleşmesi için elimizden geldiğince sadece belediye yetkililerinin değil, merkezi hükümetin de yanında olmaya hazırız. Bu yüzden size büyük bir teşekkür borçluyuz. Yunanistan’ın size büyük bir teşekkür borcu var. Ve bilmenizi isterim ki, burada, asırlardır yaşadığınız bu güzel köşede, Helenizm’in kalbi hep biraz daha güçlü atıyor. Ve bayrağın mavisi her zaman biraz daha mavidir.”

“Uluslararası Hukuka dayalı deniz bölgelerimizin sınırlandırılmasında Arnavutluk ile yakınız.”

“Dostumuz Arnavutluk ile ilişkilerimizde ilerleme kaydedeceğiz arkadaşlar. Her zaman Uluslararası Hukuka dayanan deniz bölgelerimizin sınırlandırılmasına ilişkin kronik bir sorunu artık çözmeye oldukça yakınız. Çünkü bilmelisiniz ki, devletler arasındaki farklılıklar aşırı retorik söylemlerle ve boş sözlerle çözülmez, Uluslararası Hukuka saygı çerçevesinde çözülür. Aynı şekilde, dostumuz Arnavutluk ile bu konudaki anlaşmazlıklarımızı da çözeceğiz.”

Edi Rama: “Bizim için azınlık, iki ülke arasındaki kopmaz bağın vazgeçilmez köprüsüdür.

“Bu muhteşem karşılama için çok teşekkür ederim. Tabii ki tüm bu karşılama Başbakan için, ancak bu küçük meydanda toplanmış olan bu olağanüstü manzaranın, Başbakana karşılamanın tüm güzelliğini göstermek ve aynı zamanda bu önemli anı kutlamak için fırsattan yararlanarak tadını çıkarmamam için hiçbir neden yok.

Konuşmamı çok uzatmak istemiyorum. Bizim için azınlığın iki ülke arasındaki kopmaz bağın vazgeçilmez bir köprüsü olduğunu söylemek istiyorum. Ve sadece bu topluma değil, ülkeye de çok şey katmış, sizin gibi Yunan vatandaşlığına sahip Arnavutluk Cumhuriyeti’nin tüm vatandaşlarını selamlamak istiyorum.

Mevcut Başbakanın (Miçotakis) merhum babasının Yunanistan’ın ilk ve son Başbakanı olarak, yaklaşık 30 yıl önce Azınlığın kız ve erkek kardeşlerini selamlamak üzere burada bir mola vermesi, Azınlığın bir üyesi olmamama rağmen bugün burada bulunmam gerçekten duygulandırıcı bir an.

Sevgili Kiriako, bugün senin günün ve büyük saygı ve sevgiyle, gördüğün gibi ben her zaman bir şekilde hareketlerin, fotoğrafların organizatörüyüm, çünkü seni burada ağırlamak gerçekten bir onur. Bugün konu sensin, çünkü tüm bunların hepsi senin için burada toplandı. Benim için hiç bu kadar çok kişi toplanmamıştı, bunu bilmelisin. Ama ortak bir noktamız var ki, seni burada, bizim topraklarımızda eşit derecede dost ve kardeş olarak görüyoruz.”

Dervitsani Belediye Başkanı Dimitris Tolis: “Bölgenin Helenizmi bir yaklaşım ve iletişim köprüsüdür. Ulusal kökenimizle gurur duyuyoruz”

“Her ne kadar geçmişe değinerek zaman kaybetmek istemesem de, 31 yıl önce bizi ziyaret eden ve bu meydanda konuşan ilk Yunanistan Başbakanı olan merhum babanız Konstantinos Miçotakis’i düşünmeden edemiyorum. Bu ziyaretin Yunan Devletinin azınlığa olan ilgisini ortaya koyduğuna ve sembolize ettiğine ve onu desteklemek için hedefli eylemlerden oluşan dinamik bir politika başlattığına inanıyoruz. İki ülkenin ortak Avrupa rotası ve perspektifi göz önüne alındığında, bölgenin yerel Helenizmi bir yaklaşım ve iletişim köprüsüdür, bu nedenle Yunanistan’ın ve Arnavutluk’un ortak Avrupa rotasının ilk doğal destekçileri ve koruyucularıyız. Ulusal kökenimizle gurur duyuyoruz. Bize yakındınız ama beklentilerimiz büyüktü ve daha da büyük.”

Dervitsani Meydanı’nın adı “Konstantinos Miçotakis Meydanı”

Başbakan Edi Rama ve Dervitsanis Belediye Başkanının açıkladığı gibi, merkez meydana Konstantinos Miçotakis’in adı verilecek ve buraya bir büstü yerleştirilecek. Başbakan Miçotakis, isim töreninde hazır bulunma sözü verdi.

Daha sonra Kiriakos Miçotakis ve Edi Rama, Dervitsani Birleşik Ortaokulunu ziyaret ederek tesisleri gezdiler ve çocuklarla sohbet etme ve Noel şarkıları dinleme fırsatı buldular. Okulda Yunanca dil eğitimi veriliyor. İlkokul, Ortaokul ve Lise’den oluşan okulda toplam 113 çocuk eğitim görmektedir. Mekanları bir grup Yunan grafik tasarımcısı tarafından dekore edilmiştir.

Başbakan Miçotakis’e bu ziyaretinde Çevre ve Enerji Bakan Yardımcısı ve Yanya Milletvekili Giorgos Amiras, Yeni Demokrasi Partisi Korfu Milletvekili Stefanos Gikas, Thesprotia Milletvekili Milletvekili Vassilis Yogiakas, Yanya Maria-Aleksandra Kefala ve Epirus Valisi Aleksandros Kahrimanis eşlik etti. Argirokastro ve Dryinoupolis Metropoliti Dimitrios ve Yunanistan’ın Arnavutluk Büyükelçisi Konstantina Kamitsi hazır bulundu.

Fenikeliler Belediye Başkanı Hristos Kitsos: “31 yıldır bu ziyareti bekliyorduk”

“Ziyaretiniz bizim için özel bir onurdur. Rahmetli babanız Konstantinos Miçotakis’in bir Yunan Başbakanı’nın Ulusal Yunan Azınlığı bölgesine yaptığı ilk resmi ziyaretten bu yana Helenizmin burada 31 yıldır beklediği bir ziyaret. Fenikeliler Belediyesi, yüzölçümü açısından Arnavutluk’un en büyük Belediyelerinden biridir. Neredeyse tamamı Rum nüfusa sahip 58 köyü içermektedir ve Arnavut devleti tarafından bir azınlık Belediyesi olarak tanınmaktadır.

Belediyemizin en önemli konularından biri de mülkiyettir. Ulusal Yunan Azınlığının Arnavut Devleti’ne yönelik taleplerinin tüm gündemindeki en önemli konu mülkiyet meselesidir. Arnavutluk’taki ulusal azınlıkların haklarının korunmasına yönelik yasal çerçeve de aynı derecede önemlidir. Ekim 2017’de Arnavutluk Parlamentosu, ülkedeki ulusal azınlıkların haklarına ilişkin yasayı kabul etti. Tüm uygulama yasaları onaylanmadı.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu