Yunanistan Haber

ABD ve Yunanistan Larissa’ya “İHA Üssü” Kuruyor

110. Savaş Kanadı Yunanistan ve ABD’ye ait İHA’ların konuşlanacağı ortak kullanılacak bir üs olarak hizmet vermeye hazırlanıyor.

Yunan enikos.gr gazetesinin haberine göre, Yunanistan ve ABD Larissa’daki 110. Savaş Kanadını ortak olarak son teknolojik imkanlarlar İHA üssüne dönüştürmek üzere bir planlamanın olduğu ileri sürülüyor. Bu vesileyle ABD’den gelen bir heyet Stefanovikio ve Larissa’daki 110. Savaş Kanadını ziyaret etti.

Yunanistan ile ABD arasında var olan Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması (MDCA) geçtiğimiz 2022 yılında tekrardan genişletildi. Bu kapsamda Larissa’daki (Yenişehir) 110. Savaş Kanadına, Kasım ayında ABD Silahlı Kuvvetleri’nin MQ-9 Reaper İnsansız Hava Araçlarının konuşlandığı stratejik öneme sahip bir İHA üssüne dönüşüyor. 2023 yılı içerisinde 110. Savaş Kanadı Yunanistan ve ABD’ye ait İHA’ların konuşlanacağı ortak kullanılacak bir üs olarak hizmet vermeye hazırlanıyor.

Son olarak konuya ilişkin yeni gelişmelerle ilgili basında çıkan haberlere göre, 27 Aralık Salı günü, Yunanistan Genelkurmay Başkanı General Konstantinos Floros’u temsilen 1. ORDU/EU-OHQ Komutanı Korgeneral Angelos Houdeloudis ve Taktik Havacılık Komutanı Korgeneral (I) Georgios Fasoulas, ABD Kongresi’nden gelen bir heyeti karşıladı, Stefanovikio’daki Kara Kuvvetleri 1. Havacılık Tugayı’nda ve Larissa’daki 110. Savaş Kanadı’nda kabul ettiler.

Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı (GEETHA) tarafından organize edilen ve planlanan söz konusu ziyaret, Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması’nın (Mutual Defence Cooperation Agreement (MDCA) güncellenmesi ve Uygulama Düzenlemesi kapsamında Yunanistan ile ABD arasındaki savunma alanındaki ikili işbirliğinin bir parçası olduğu ileri sürülüyor.

ABD’den gelen heyet, Temsilciler Meclisi Üyesi, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Küresel Terörle Mücadele Alt Komisyonu (Chair, Subcommittee on the Middle East, North Africa, and Global Counterterrorism) Başkanı David Cicilline’in başkanlığında Kongre Üyeleri Joe Wilson, Susan Wild, Sara Jacobs, Kat Cammack ve Amata Coleman Radewagen’den oluşuyor.

“Yuva”

GEETHA’nın hedefi, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile işbirliği içinde 110. Savaş Kanadı’nı Yunan İHA’larının yuvasına dönüştürmek. Sadece bu değil. Halihazırda Hava Kuvvetleri’nin Yunan Havacılık ve Uzay Endüstrisi (EAB) (Hellenic AeroSpace Industry) tarafından üretilen “PEGASOS” İHA’larının modernize edilmesi düşünülüyor.

Şimdiden, Yunanistan’ın Guardian versiyonunda 3 İHA – MQ9 almasına karar verilirken, Reaper versiyonundaki tipte ek İHA’ların alınmasına canlı bir ilgi var.

Bir İHA’nın fiyatı 57 milyon dolar, yani bir F-16 kadar, Bayraktar’ın fiyatı ise yaklaşık 5 milyon dolar. Bu gerçek tek başına Amerikan ve Türk İHA’ları arasındaki teknoloji farkının ne kadar büyük olduğunu gösteriyor.

MQ-9, 40 saat uçma kabiliyetine sahiptir, iki kamera taşıyor, 250 km’lik bir radar yarıçapına ve Larissa’dan… Kıbrıs’a (1.850 km), 50.000 fit operasyon tavanına sahiptir.

Basitçe söylemek gerekirse, Türk İHA’larının sürekli olarak başlarının üzerinde yenilmez bir “ağabeyleri” olacak. Aynı zamanda Realnews’in 5 Haziran tarihli gazetede yayınladığı bilgiye göre, Reaper versiyonunda, yani maksimum 1.800 kg yük taşıyabilen savaş tipinde üç ilave Amerikan MQ-9’un tedarik edilmesi düşünülüyor. Bu, 7 ila 10 füze anlamına geliyor.

Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı GEETHA’nın planlaması, Türkiye’nin tahriklerini püskürtmek üzere sadece bazı İHA’ların satın alınmasını değil, ama çok katmanlı bir harekat tarzına sahip bir İHA biriminin oluşturulması.

Yunanistan Hava Kuvvetleri, Skiros adasından faaliyet gösteren iki İsrail HERON’unun kiralama yoluyla kullanımı konusunda zaten çok fazla deneyime sahip. Edinilen bilgilere göre, UCAV yani muharebe versiyonunda ek üç HERON edinme olasılığı hakkında ileri düzey görüşmeler de var.

Neticede hedef, halihazırda faaliyet gösteren HERON’ların kiralık sözleşmeleri sona erdiğinde satın alınması ve tüm Yunan İHA’larının Skiros adasından Larissa’daki 110. Savaş Kanadı’na konuşlandırılması planları da var.

Amerika Birleşik Devletleri, Larissa’daki 110. Hava Üssü’ne teknolojik olarak gelişmiş platformlara ev sahipliği yapması için toplam 33,5 milyon dolar yatırım yaparak üssü modernleştiriyor.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu