Yunanistan Haber

5 Milyar Euroluk Dev Paket İçin İsrailli Yetkililer Atina’ya Geliyor

Önümüzdeki Perşembe günü toplanacak Hükümet Milli Güvenlik Konseyi’nin (KİSEA) tarihi oturumu, İsrail ile imzalanacak anlaşmanın takvimi ve C-390 uçakları, Hellfire füzeleri ile mikrouyduları içeren devasa silahlanma listesi.

Önümüzdeki Perşembe günü (yarın) toplanacak Hükümet Milli Güvenlik Konseyi’nin (KİSEA) tarihi oturumu, İsrail ile imzalanacak anlaşmanın takvimi ve C-390 uçakları, Hellfire füzeleri ile mikrouyduları içeren devasa silahlanma listesi.

Yunanistan Hükümet Milli Güvenlik Konseyi’nin (KİSEA) en kritik toplantılarından biri önümüzdeki Perşembe günü gerçekleştirilecek.

Atina’daki üst düzey bir kaynağa göre toplantıda, ülkenin yeni entegre hava savunma sistemi olan «Aşil’in Kalkanı» için nihai «yeşil ışık» yakılması bekleniyor.

Edinilen bilgilere göre, Perşembe günkü planlamanın sorunsuz işlemesi halinde resmi anlaşmanın Ağustos ayının başlarında Atina’da imzalanması hedefleniyor. Anlaşmayı hayata geçirmek üzere İsrail Savunma Bakanlığı Uluslararası Savunma İşbirliği Dairesi (SHIBAT) ve Savunma Araştırma ve Geliştirme Dairesi (MAFAT) yetkililerinin Atina’ya gelmesi bekleniyor.

Güvenilir kaynaklara göre; İsrail’in dev savunma şirketleri IAI, Elbit ve Elbit’in radar sistemlerini üstlenecek iştiraki ELTA imzası taşıyan sistemin kovan (fırlatıcı) ve füze üretimini Yunan şirketleri üstlenecek. Sistemin Komuta ve Kontrol (C2) yazılımı da Yunan menşeli olacak.

Yunanistan Savunma Bakanlığı’nın, her savunma programında en az %25 yerli sanayi katılımı şartı koştuğunu hatırlatan askeri kaynaklar, önümüzdeki günlerde imzalanacak ana anlaşmanın yanı sıra İsrail ile yapılacak ek mutabakat muhtıralarıyla (MOU) «Aşil’in Kalkanı» programındaki yerlilik oranının 3-4 yıllık süreçte bu sınırı çok aşacağını belirtti.

5 Milyar Avroluk Silahlanma Hamlesi

KİSEA toplantısında sadece hava kalkanı değil, onay bekleyen bir dizi kritik savunma projesi de masaya yatırılacak:

Apache helikopterleri için Hellfire füzeleri

C-390 askeri nakliye uçaklarının tedariki

İsrail menşeli Drone Dome anti-drone sisteminin modernizasyonu

İsrail’den bir adet daha Heron tipi İHA edinilmesi

İngiltere’den Victa tipi insansız/yarı batar denizaltı araçlarının alımı

MEKO fırkateynlerinin genel modernizasyonu kapsamında denizaltı savunma harbi (ASW) kabiliyetlerinin artırılması

V-BAT tipi dikey kalkış yapabilen İHA’ların tedariki

Polonya ile iş birliği içinde SAFE programına dahil edilen SAR (Sentetik Açıklıklı Radar) mikrouydu projesi

Yalnızca «Aşil’in Kalkanı» sisteminin yaklaşık 3 milyar euroya mal olacağı hesaplanırken, KİSEA onayından geçmesi beklenen tüm bu projelerin toplam maliyetinin 5 milyar euroyu aşacağı tahmin ediliyor. Bu dev bütçe, yılın başındaki KİSEA toplantısında acil öncelikli projeler için onaylanan bütçe sınırına paralel bir ölçek taşıyor.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu