Batı TrakyaBatı Trakya Haber

29 Ocak Milli Direniş ve Dayanışma Günü Gümülcine’de Anıldı

“29 Ocak Milli Direniş ve Dayanışma Günü’nün yıl dönümü vesilesiyle 29 Ocak 2024 Pazartesi akşamı Gümülcine Türk Gençler Birliği’nde (GTGB) anma etkinliği düzenlendi.

Yunan devletinin Batı Trakya’da Türk kimliğini inkar etmesi ve Türk Azınlığın haklarını vermemesi neticesinde binlerce Batı Trakya Türkünün yollara döküldüğü 29 Ocaklar, BTTADK tarafından Gümülcine Türk Gençler Birliği’nde düzenlenen bir etkinlikle anıldı.

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu (BTTADK) tarafından “29 Ocak Milli Direniş ve Dayanışma Günü’nün yıl dönümü vesilesiyle 29 Ocak 2024 Pazartesi akşamı Gümülcine Türk Gençler Birliği’nde (GTGB) anma etkinliği düzenledi.

Türk Azınlık, Yunan devletinin Batı Trakya’da Türk kimliğini inkar etmesi, asimilasyon, korkutma politikaları uygulaması neticesinde karşı sesini tüm dünyaya duyurduğu 29 Ocak 1988 ve akabinde 29 Ocak 1990 yılında Türklere ait iş yerlerine karşı yapılan vandalizmi Gümülcine Türk Gençler Birliği’nde düzenlenen bir etkinlikle andı.

Program, 29 Ocaklarda yer alan gerekse bugüne kadar gelinen süreçte verilen mücadelelere katılan, destek veren ancak ahirete göç etmiş olan merhum Batı Trakya Türklerini anmak için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Devamında 1988 ve 1990 yıllarından 29 Ocakları meydana getiren nedenlerin anlatıldığı sinevizyon gösterimi sunuldu.

Programın açılış konuşmasını etkinliğin moderatörlüğünü yapan BTTDK Başkanı ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif yaptı. Müftü Şerif anma törenine katılanları selamladı ve bizzat kendisinin de katıldığı 29 Ocaklarda yapılan hak arama mücadeleleri ile ilgili düşüncelerini, yaşanan zorlukları katılımcılarla paylaştı.

Sırasıyla günün anlamına ilişkin konuşmacılar İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, Psikolog Koray Bağdatlı ve Gazeteci Hülya Emin söz alarak yaşananlara ilişkin görüşlerini belirttiler. O günlerden bu günlere gelindiğinde Türk Azınlığın haklarında nelerin değiştiği konusunda düşüncelerini ve görüşlerini katılımcılarla paylaştılar.

Anma etkinliği Mümin Ali ve Batuhan Hasan’ın birbirinden güzel türküleri ile son buldu.

Bu yılki anma etkinliğine, başta Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Aykut Ünal, eşi İlayda Ünal olmak üzere, BTTADK Başkanı ve Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif, Sabık Milletvekili Galip Galip, 29 Ocakların düzenlenmesinde bizzat görev yapan GTGB eski Başkanlarından Arif Hüseyinoğlu, İskeçe Müftüsü Mustafa Trampa, Müftü Yardımcıları Fehim Ahmet, Ahmet Hraloğlu, DEB Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, Yeni Sol Partisi Rodop Milletvekili Özgür Ferhat, Eyalet Başkan Yardımcısı Rıdvan Hacı Mehmet, Eyalet Başkan Danışmanı Rıdvan Molla İsa, Eyalet Meclis Üyeleri Ahmet Kasap ve Fatih İsmailko, Yassıköy Belediye Başkanı Caner İmam ve Belediye Başkanı Yardımcısı Mehmet Arif, Kozlukebir Belediye Başkanı Erdem Hüseyin, Mustafçova Belediye Başkanı Ahmet Kurt, Batı Trakya Camileri Din Görevliler Derneği Başkanı Sadık Sadık, İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, BTAYTD Başkanı Dr.Hüseyin Baltacı, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Sedat Hasan, BAKEŞ Başkanı Hüseyin Bostancı, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Bursa Şubesi Başkanı Hasan Karaömer ve yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda Batı Trakya Türkü katıldı.

blank

blank

 

 

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu