Yunanistan Haber

2024 Yılı Askeri İşbirliklerini Yenilediler

Yunanistan, Mısır ve Güney Kıbrıs 2024 yılı için askeri işbirliklerini yeniledi.

Yunanistan, Mısır ve Güney Kıbrıs 2024 yılı için askeri işbirliklerini yeniledi.

21 Şubat 2024 Çarşamba günü, Mısır’da Güney Kıbrıs Ulusal Muhafızlar ile Yunanistan ve Mısır Silahlı Kuvvetleri arasında 2024 yılı Üçlü Savunma İşbirliği Programı (PTAS) imzalandı.

İşbirliği anlaşmasını Güney Kıbrıs adına Uluslararası İlişkiler Direktörlüğü Direktörü Yarbay Dimitris Panagidis, Yunanistan adına Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Müdürü Tuğgeneral Vasilios Çamis ve Mısır adına ise Tuğgeneral Mohamed Saad Al Bayomi tarafından imzalandı.

Program, hem Güney Kıbrıs’ta hem de Yunanistan ve Mısır’da ortak tatbikatlar, eğitim ve uzmanlık konularındaki uzmanlığın paylaşılmasıyla ilgili eylemleri içermektedir.

Bu askeri işbirliği anlaşması, Güney Kıbrıs Enerji, Ticaret ve Sanayi Bakanı Yorgos Papanastasiu’nun Kahire’de EGYPES 2024 enerji fuarı ve konferansının oturum aralarında bir dizi temasta bulunduğu bir zamana denk geldi. Mısır Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Tarek El Molla ile yapılan özel görüşme de dahil olmak üzere enerji konularının ele alındığı belirtiliyor.

Papanastasiu ve El Molla, Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon sektöründeki en son gelişmeleri gözden geçirdikleri, Güney Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB) Blok 6’da bulunan “Cronos” doğal gaz keşfinde yapılan değerlendirme sondajının son derece cesaret verici sonuçlarının vurgulandığı çok yapıcı bir toplantı gerçekleştirdikleri ifade ediliyor.

İki Bakan aynı zamanda Güney Kıbrıs ve Mısır arasındaki enerji işbirliğini güçlendirmenin yollarını, Güney Kıbrıs’ın güneybatısındaki doğal gaz sahaları kompleksinin gelişimini hızlandırmanın ve Güney Kıbrıs’ın MEB’inden gazın Güney Kıbrıs’a taşınmasını da ele aldıkları belirtiliyor.

Mısır Petrol Bakanı ile yapılan toplantı öncesinde, Doğu Akdeniz Gaz Forumu Genel Sekreteri Osama Mobarez’in yanı sıra Eni, TotalEnergies, Chevron ve ExxonMobil şirketlerinin üst düzey yöneticileriyle Güney Kıbrıs’ın MEB’indeki keşiflerin hızlı gelişimi araştırmalarını görüşmek üzere ayrı ayrı toplantılar yapıldığı ifade ediliyor.

Gerçek şu ki, İkili İlişkiler yelpazesine yatırım yapan Güney Kıbrıs Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı, hem komşu hem de daha uzak ülkelerle ortak çıkar alanlarında işbirliği geliştirmeye özen gösteriyor.

Güney Kıbrıs aşağıdaki Uluslararası Savunma İşbirliği Anlaşmalarına taraf olmuştur:

A.İkili İlişkiler:

Mısır

Ermenistan

Avusturya

Fransa

Almanya

Birleşik Arap Emirlikleri

Amerika Birleşik Devletleri

Birleşik Krallık

İsrail

İtalya

Ürdün

Lübnan

Hollanda

Sırbistan

B. Üçlü İlişkiler:

Mısır – Güney Kıbrıs – Yunanistan

Ermenistan – Güney Kıbrıs – Yunanistan

Ürdün – Güney Kıbrıs – Yunanistan

İsrail – Güney Kıbrıs – Yunanistan

Güney Kıbrıs ayrıca Rusya, Hindistan, Romanya, Slovakya, Slovenya ve Suudi Arabistan gibi diğer bazı ülkelerle özel askeri işbirliğini sürdürmekte veya müzakere etmektedir.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu