Ελληνικά Νέα

«Μείνετε Μακριά από τη Μέση Ανατολή, αλλιώς θα φτάσει και σε εσάς η φωτιά»

«Συμβουλεύουμε τους Έλληνες να μείνουν μακριά από αυτές τις εμπλοκές, γιατί όταν γίνεστε μέρος των συνεχιζόμενων πολέμων στη Μέση Ανατολή, αυτή η φωτιά θα φτάσει και σε εσάς».

Σε συνέντευξη του εξέφρασε την ανησυχία του για την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση στη Νότια Κύπρο με φόντο το Ισραήλ.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στο Haber Türk ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, εξέφρασε την ανησυχία του για την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση στη Νότια Κύπρο με φόντο το Ισραήλ, ενώ είπε σαφώς ότι βλέπει τις κινήσεις της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης και την εμπλοκή της Ελλάδας ως σοβαρή απειλή.

Ο Φιντάν μίλησε για «μεγάλη απειλή και κίνδυνο επέκτασης» στην περιοχή, κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία και υπογραμμίζοντας ότι αυτή η καταπίεση τροφοδοτεί την αστάθεια. Ιδιαίτερα ανησυχητική ήταν η αναφορά του στον Λίβανο και τις απειλές προς την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου, τις οποίες χαρακτήρισε ως προάγγελο ενός μεγαλύτερου προβλήματος.

«Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη απειλή και έναν κίνδυνο επέκτασης. Η γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ συνεχίζεται, και έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι αυτός ο κίνδυνος θα παραμένει όσο συνεχίζεται η καταπίεση. Τώρα, με τον Λίβανο να βρίσκεται στην ατζέντα, και τις απειλές προς την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου, βλέπουμε τους προάγγελους ενός ευρύτερου προβλήματος», δήλωσε.

Οι δηλώσεις του Φιντάν επικεντρώθηκαν στη στρατιωτικοποίηση της Νότιας Κύπρου, την οποία κατηγόρησε ότι έχει μετατραπεί σε βάση στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Γάζας μετά τις επιχειρήσεις του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

«Έχουμε προειδοποιήσει από την αρχή τους ευρωπαϊκούς και περιφερειακούς παράγοντες για τις επιπτώσεις στο Κυπριακό. Μετά τις επιχειρήσεις του Ισραήλ από την 7η Οκτωβρίου, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου έχει γίνει βάση που χρησιμοποιείται από διάφορες χώρες για στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Γάζας.  Συγκεκριμένα, εκεί πραγματοποιούνταισυνεχώς πτήσεις πληροφοριών και στρατιωτικές πτήσεις για τη Γάζα. Όταν το επισημάναμε αυτό, ανακήρυξαν το μέρος αυτό ως βάση εφοδιασμού για τη Γάζα, ενώ στην πραγματικότητα έχει μετατραπεί σε μια κρυφή στρατιωτική βάση», σημείωσε.

Η «επικίνδυνη» εμπλοκή της Ελλάδας και της Κύπρου

Ο Φιντάν προειδοποίησε ότι αυτή η εμπλοκή δεν θα ωφελήσει ούτε την Νότια Κύπρο ούτε την Ελλάδα, τονίζοντας ότι οι συνέπειες των συνεχιζόμενων πολέμων στην περιοχή θα επηρεάσουν άμεσα και τις δύο χώρες λόγω της γεωγραφικής τους εγγύτητας. Κάλεσε τους Έλληνες να αποστασιοποιηθούν από αυτές τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για να αποφύγουν την εξάπλωση της “φωτιάς” του πολέμου.

«Η χρήση της Νότιας Κύπρου και των ελληνικών νησιών για επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή δεν θα ωφελήσει ούτε την ελληνοκυπριακή διοίκηση ούτε την Ελλάδα. Συμβουλεύουμε τους Έλληνες να μείνουν μακριά από αυτές τις εμπλοκές, γιατί όταν γίνεστε μέρος των συνεχιζόμενων πολέμων στη Μέση Ανατολή, αυτή η φωτιά θα φτάσει και σε εσάς. Είμαστε στην ίδια γεωγραφική περιοχή, επομένως οι επιπτώσεις θα μας επηρεάσουν όλους.

Επικοινωνούμε τα αποτελέσματα των πληροφοριών μας στους αρμόδιους συνομιλητές και δεν διστάζουμε να το κάνουμε. Οι περιφερειακοί παράγοντες πρέπει να δουν την έντονη στρατιωτικοποίηση στην περιοχή και να δράσουν ώστε να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση».

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu