Yunanistan Haber

Yunanistan’da Yeni Uygulama, POS Cihazının Yazarkasaya Bağlanma Zorunluluğu Geliyor

Yunanistan vergi kaçakçılığın önüne geçmek üzere yazarkasaların POS cihazı ile zorunlu bağlantısının önümüzdeki baharda uygulamaya koymaya hazırlanıyor.

Yunanistan vergi kaçakçılığın önüne geçmek üzere yazarkasaların POS cihazı ile zorunlu bağlantısının önümüzdeki baharda uygulamaya koymaya hazırlanıyor.

Amaç, arabağlantı projesini önümüzdeki baharda uygulamak ve bu şekilde Yunan ekonomisinde var olan büyük bir vergi kaçakçılığı penceresini kapatmak olduğuna vurgu yapıyor.

2023 yılı maliye Bakanlığı için önemli bir yıl olarak değerlendiriliyor. Bu vesileyle yazarkasaların POS cihazına bağlanması projesinin hayata geçmesi beklenirken, serbest meslek mensuplarının ve serbest meslek işletmelerinin tümünde POS kurulumunun zorunlu kılınacağı tahmin edildiğinden, Maliye Bakanlığı açısından büyük önem taşıdığı belirtiliyor.

2023 yılının başlamasıyla birlikte Bağımsız Kamu Gelir İdaresi (AADE), projenin uygulanmasına yönelik ilgili prosedürlerin daha hızlı çalışabilmesi için talimatlar verdi. Aynı zamanda vergi mükellefleri, yayınladıkları vergi verilerini gerçek zamanlı veya en azından anında AADE ve myDATA’ya göndermeleri gerekecektir.

Bu yeni uygulamadan sonra bir işletme veya serbest çalışanın, kasadan bir makbuz çıkarmadan bir müşteriden POS cihazı aracılığıyla ücret alamayacağı anlamına gelmektedir.

Maliye Bakanlığı’nın bu uygulamadaki amacı, yazarkasa-POS cihazı arabağlantı projesini önümüzdeki baharda hayata geçirmek ve bu şekilde Yunan ekonomisinde var olan büyük bir vergi kaçakçılığı penceresini kapatmak olduğu ileri sürülüyor.

Sonuçta, Maliye Bakanlığı yetkililerinin de belirttiği gibi, hükümetin eylemleriyle KDV açığı, yani vergi gelir kaybı azaldı, ancak Avrupa verilerine göre hala yüksek seviyede olduğu belirtiliyor.

Komisyon verilerine göre KDV açığı 3,2 milyar euro olarak gerçekleşti ve Maliye Bakanı Hristos Staikuras’ın da vurguladığı gibi, “Bu, devlet gelirleri, vergi bilincinin güçlendirilmesi, rekabet gücünün artması üzerinde doğrudan ve önemli etkisi olan önemli bir gelişmedir. Vergi adaletini ve sosyal uyumu güçlendirmede ve her şeyden önce, vatandaşlar üzerindeki genel vergi yükünün daha da düşük olması için koşulların sağlanması amaçlanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Bakan Staikuras aynı zamanda, “hükümetin vergi kaçakçılığıyla mücadele çabalarının, ekonominin dijitalleşmesinin, kontrollerin yoğunlaştırılmasının ve elektronik işlemlerin teşvik edilmesinin, vergi ve sigorta primlerindeki önemli indirimlerle birleşti ve meyve verdiğini kanıtlandı. Vergi uyumu artıyor. KDV açığı azalıyor. Oysa Avrupa Komisyonu, KDV sisteminin etkinliğinin güçlendirilmesinde elde edilen önemli, çağdaş olmayan ilerlemeyi kabul etmektedir”. Vurgulaması yapıyor.

Geçtiğimiz günlerde AADE Müdürü Giorgos Piçilis’in kararları ile iki yeni tip Vergi Elektronik Mekanizmasının (FHM) teknik özellikleri belirlenirken, yazarkasa ve POS cihazı arasındaki arayüz özellikleri güncellendi. Yeni özelliklerle AADE’ye iletilen verilerin doğruluğu sağlanıyor, iki cihaz arasındaki iletişimdeki şifreleme gizlilik sıfırlanıyor.

Yazarkasaların AADE’nin POS cihazları ve elektronik sistemleriyle birbirine bağlanması, vergi makamlarının perakende makbuzlarının düzenlenme zamanına ve miktarına ilişkin eksiksiz ve gerçek zamanlı bir tabloya sahip olmasını sağlayacağından, vergi kaçakçılığına karşı mücadelede başka bir silah olacaktır.

Yeni sistemle birlikte ödeme kartı kabul terminallerinin (EFT POS) borç işlemleri için otonom çalışmasına izin verilmeyecek. Yani kartlı ödemelerde ödeme tutarı POS cihazına yazılmayacak, ödenmesi gereken tutar yazarkasa makinesinden çıkacaktır.

Bu yeni uygulama sistemi nasıl çalışıyor:

  • Perakende alışveriş tutarı için işlem önce gelişmiş yazarkasalardan başlayacak. İşletme çalışanı veya dükkan sahibi “kartlı ödeme”yi seçer ve FIM ilgili talebi tutarı rakamsal olarak EFT/POS kartlı ödeme sistemine gönderir.
  • EFT/POS sistemi talebin alındığını Vergi Mekanizmasına otomatik olarak teyit ederek sonucu beklemeye alır.
  • POS cihazı, Ödeme Hizmeti Sağlayıcıya (banka veya eşdeğer ödeme hizmeti) bağlanır ve (a) “çevrimiçi onay” veya (b) çevrimdışı onay veya (c) çevrimdışı reddetme veya (d) işlemin kesintiye uğraması durumunda bilgi alır.
  • EFT/POS sistemi, yazarkasaya nihai sonuçla yanıt verir: Red veya onay. Ayrıca onay ile aynı zamanda işlemin temel detaylarını (işlem numarası, onay kodu vb.) ve ayrıca yazarkasa destekliyorsa fişin yazarkasa tarafından yazdırılması için verileri de gönderir.
  • Vergi Mekanizması – yazarkasanın nihai sonucun alındığını onaylar. Bu teyidin herhangi bir nedenle EFT/POS sistemi tarafından belgelenmemesi durumunda, EFT/POS işlemin Vergi Mekanizması tarafından işleme alınmadığına dair ilgili bir işaretleme oluşturur.

Aynı zamanda, Maliye Bakanlığı ve Bağımsız Kamu Gelir İdaresi (AADE), tarafından alınan bir karar, myDATA dijital platformunda işlem verilerinin iletimi için 1,3 milyondan fazla işletme ve serbest çalışan için iyileştirmeler ve zaman mühletleri (yeni sisteme geçiş süresi uzatılabilme imkanı) öngörüyor.

Neticede;

  1. ERP üzerinden myDATA’ya iletim süresi: 1 Nisan 2024 tarihinden itibaren belgeli işlemlerin özetinin iş yönetimi programları (ticari/yazılım, ERP) üzerinden iletimi gerçek zamanlı olarak yapılacaktır.
  2. Kayıt Formu ile myDATA’ya İletim Zamanı: 2023 yılı için kayıt formunu kullanan işletmelerin belge özetlerini düzenlenme tarihinden itibaren bir sonraki gün içinde iletmeleri gerekmektedir. Bir istisna olarak, bir önceki vergi yılında brüt geliri 10.000 Euro’ya kadar olan işletmeler, ilgili verileri düzenlendikleri bir sonraki ayın 10. gününe kadar özel AADE kayıt formu aracılığıyla iletebilirler.
  1. Yazarkasalar: Yazarkasalar tarafından düzenlenen perakende satış gelirlerinin vasıflarının FIM bilgi sistemi üzerinden iletilmesi zorunluluğu 1 Nisan 2023 tarihine ertelenmiştir. 31 Mart 2023 tarihine kadar, ilgili veriler iş yönetimi programları (muhasebe ERP) veya özel AADE e-gönder kayıt formu aracılığıyla iletilmeye devam etmektedir.
  1. Elektronik fatura: Belgelerin bir Sağlayıcı aracılığıyla münhasıran elektronik fatura ile düzenlenmesine ilişkin uyum aşaması, bu şekilde belge düzenleme ve iletme yolunu seçen tüm işletmeler için altı aya uzatılmıştır. Bu olasılık, diğer yükümlü işletmelerle yapılan toptan satış işlemlerinin yanı sıra, kamu sözleşmeleri bağlamında Devlet ile yapılan işlemler için de geçerlidir.
  2. QR kod: İşletme yönetimi programları (ticari ERP) kullanılarak düzenlenen muhasebe verilerinde kare kod olması sağlanmaktadır.
  3. Profesyonel olarak balık avlayanlar: Özel KDV rejiminin parçası olan balıkçıların 2021-2023 yılları için myDATA’ya veri göndermesi isteğe bağlıdır.
Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu