Yunanistan Haber

“Yunanistan’a Uzaydan Tehdit: Türkiye-Pakistan Ortaklaşa Uydu İnşa Edecek”

"Uydu sistemleri söz konusu olduğunda, Türkler artık yüksek teknoloji konusunda bilgi birikimine sahipler.”

Yunan basını: “Yunanistan’a Uzaydan tehdit: Türkiye-Pakistan ortaklaşa uydu inşa edecek.”

Yunan basınının büyük bölümü bugün, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), Pakistan Uzay ve Üst Araştırma Komisyonu (SUPARCO) ile ortak uydu geliştirme ve inşası için sözleşme imzalanmasını sayfalarına taşıdı ve bu işbirliği ve anlaşmanın Yunanistan için yeni bir stratejik tehdit oluşturduğu ileri sürülüyor.

Haberlerde özetle şu ifadelere yer veriliyor:

“Türkler artık yüksek teknoloji konusunda bilgi birikimine sahipler.”

blank

“İki müttefik ülke ortaklaşa yeni uydu iletişim sistemleri tasarlayacak ve geliştirecek.

Bir buçuk yıl önce Türk Savunma Bakanı, Yunanistan ve Kıbrıs’ın (Güney) faaliyetlerini uzaydan kaydedecek özel bir ordu birliği oluşturulması emrini vermişti. Hulusi Akar tarafından geçen yıl imzalanan ilgili belge, ilgili tüm detayların kaydedildiği 311 sayfadan oluşuyor.

Bu departman, siyasi liderliği diğer tarafın (yani Yunan devletleri) herhangi bir faaliyeti hakkında ayrıntılı olarak bilgilendirmek ve bunları durdurmak için çözümler önermek yetkisine sahiptir.

Uydular, askeri görüntü ve bilgileri toplar ve her türlü veriyi iletir. Tüm Yunan topraklarını tarıyorlar ve Ankara’daki bir Türk analiz merkezine Yunan topraklarındaki “hedeflerin” fotoğraflarını gönderiyorlar.

Türkler kendi uydularını yaptılar ve hatta onları Arjantin ve El Salvador’da satışa çıkardılar. TUSAŞ, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Suparco ile uydu iletişiminin geliştirilmesi için bir işbirliği anlaşması imzaladık. Her iki ülkeye de başarılar diliyoruz.” İfadelerini paylaştı.

Aralık 2019’da TUSAŞ, Pakistan’daki ilk ofisini ülkenin Ulusal Bilim ve Teknoloji Parkı’nda açtı. Aralık ayında Uydu Teknolojisi Haftası’nda konuşan TUSAŞ CEO’su Temel Kotil, elektrikli tahrik sistemiyle çalışan bir telekomünikasyon uydu platformu olan SmallGEO uydusu için yeni müşteriler aradıklarını söyledi.

Kotil, “Görünüşe göre bir müşteri bulduk ama kesinleşmediği için paylaşamıyoruz. Olursa, üç uydu daha inşa edeceğiz. Dördüncü bir müşteri de ortaya çıktı. Sonuçlandığında toplam beş uydumuz olacak” dedi.

Eğer TUSAŞ bu uyduları üç-dört yıl içinde üretmiş olsaydı, Türkiye uydu ihracatından iyi bir pay alabilirdi.

Türkiye, Ağustos ayında İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF) Arjantinli bir firmayla ilk uydu ihracat anlaşmasını imzaladı.

TUSAŞ, geçtiğimiz hafta Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele’nin Türkiye ziyareti sırasında El Salvador ile uzay ve uydu sistemleri konusunda mutabakat zaptı da imzaladı.

Türklerin savunma sanayii nedeniyle savunma bağımsızlığının artması ve diğer ülkelere ihracatının artması Atina’da bir “tehlike çanları” çalmalıdır.

Uydu sistemleri söz konusu olduğunda, Türkler artık yüksek teknoloji konusunda bilgi birikimine sahipler.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu