Yunanistan Haber

Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi’nden Türkiye’ye Karşı “Hindistan Kartı”

Yunanistan ve Güney Kıbrıs Hindistan’ı da Doğu Akdeniz’de Türkiye’ye karşı oynadıkları oyuna davetiye çıkarıyor.

Yunanistan ve Güney Kıbrıs Hindistan’ı da Doğu Akdeniz’de Türkiye’ye karşı oynadıkları oyuna davetiye çıkarıyor.

Rum ve Yunan basını, “Hintli askerler Kıbrıs’a ayak basacak- Ankara ve İşgalciler tarafında şoka neden olacak.” Başlığıyla duyurduğu haberde, Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Dimitris Dimitriu’nun yaptığı bilgilendirme toplantısında dile getirdiği üzere, Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar’ın, Rum mevkidaşı Yannis Kasulidis’in davetlisi olarak 29-31 tarihleri arasında Güney Kıbrıs’a gelerek temaslarda bulunacak. Bu ziyarette iki ülke arasında savunma işbirliği anlaşması imzalanacağı belirtiliyor.

Haberlerde, “Şu anda doğrulanmayan bilgilere göre, Hindistan ve Kıbrıs (Güney) arasında yakın bir savunma anlaşmasından bahsediliyor, oysa muhtemelen Hintli askerlerin Kıbrıslı Rumlarla birlikte adada eğitim aldığını göreceğiz.” İfadeleri yer alıyor.

İki taraf arasında askeri işbirliği, enerji ve mülteciler konusu gibi alanlarda ikili memorandum ve anlaşmaların imzalanacağına işaret eden sözcü Dimitriu, Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tanıma çabaları ve Kıbrıs Rum tarafına yönelik yeni eylemleri hakkında Hindistan Dışişleri Bakanlığı’nı bilgilendireceklerini sözlerine ekledi.

Haberlerde konuya ilişkin şu ifadelere yer veriliyor:

“Ankara güçlü bir düşman daha edindi”

“Doğu Akdeniz krizi, Kuzey Kıbrıs’ın Türk işgali ve Hindistan-AB ilişkilerinin yanı sıra karşılıklı çıkar meseleleri ve BM ve diğer forumlarda işbirliğini daha da geliştirmek üzere anlaştılar. Hintliler, Yunanistan ile de çok iyi ilişkiler sürdürürken, Kıbrıs (Güney) Cumhuriyeti ile askeri işbirliğine girerek Ankara ile sert oynamaya karar verdiler.

Yeni Delhi, esasen Türkiye’nin işgal ettiği topraklar meselesine ilk kez müdahil oluyor ve bu da Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki çok yıllık tahriklerini vurguluyor.

Eylül 2020’deki özel bir güvenlik değerlendirmesinde Yeni Delhi, Türkiye’nin İslami örgütlerle işbirliği içinde Hindistan’a karşı terör faaliyetlerini finanse ettiğini ve desteklediğini açıkça ortaya koyduğu için bu memnuniyet verici bir gelişme.

Hindistan güvenlik teşkilatları, Türkiye merkezli operatörlerin, Ankara hükümetinin açık desteğiyle, Hintli terörist gruplarının IŞİD’le birlikte savaşmak için Suriye’ye gitmelerini kolaylaştırdığına dair kanıtlar topladı.

Hindistan güvenlik teşkilatları, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Güney Asyalı Müslümanlar arasındaki popülaritesini artırmak için Hindistan’a karşı saldırgan planlarda Pakistan merkezli terör gruplarını kullanmasını öngördüklerinden endişeleri artıyor.

Güvenlik uzmanları, Hindistan’ın Türkiye’nin Hindistan’da hızlanan faaliyetlerine odaklanması gerektiğine, ancak artık yurtdışında da odaklanacağına inanıyor.

Böylece Ankara, muazzam büyüklüğünden dolayı kimsenin gözden kaçırmaması gereken güçlü bir düşman daha edindi.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu