Yunanistan Haber

“Yunanistan-Türkiye İlişkileri Gerilimlerin Azalması Aşamasından Geçiyor”

"Türkiye'nin deniz varlığını güçlendirmek amacıyla yeni savaş gemileri, yani su üstü birimleri edinme veya inşa etme programını ertelemedi. Türkiye, Yunanistan'la ilişkilerinin daha iyi bir aşamada olması nedeniyle bu iddialı programları durdurmadı."

Yunanistan eski Savunma Bakanı Kavala Milletvekili Nikos Panagiotopulos REAL FM radyosunda Terens Kuik’e konuştu. Panagiotopulos, “Yunanistan’ın Türkiye ile ilişkileri gerilimin azaldığı bir dönemden geçiyor ve bu iyi bir şey. Sadece iyi olarak algılanabilir.” Değerlendirmesini yaptı.

Nikos Panagiotopulos Yunanistan-Türkiye ilişkilerinde özetle şunları dile getirdi:

“Ciddi kriz yönetimiyle geçen unutulmaz 4 yıl oldu. En azından yakın geçmişte benzeri görülmemiş olduğunu söyleyeceğim krizler, çok güvenilir bir diplomatik yaklaşım türü olan savunma diplomasisi bağlamında birçok ittifakın kurulması ve elbette Yunanistan’ı askeri açıdan yeniden güçlendirmeye yönelik iddialı bir program, çünkü oldukça basit bir şekilde geride bırakılmıştı.

Bu aynı zamanda mevcut sistemleri korumanın ve yükseltmenin yanı sıra yenilerini edinmenin yollarını bulmak anlamına da geliyor. Ve elbette bitmedi. Kimse söylemiyor ve her şeyi bizim yaptığımızı söyleyen ilk kişi ben olmayacağım. Ama yeterince şeyler yaptık. Özellikle havacılık alanında değişimin hem bölgedeki güç ilişkilerinde hem de Hava Kuvvetleri’ndeki moralde gözle görüldüğünü düşünüyorum. Çünkü Hava Kuvvetleri yöneticiler silahlarının güçlendiğini görmek istiyor. Bunun morale de olumlu etkisi oluyor ve bunun çok değerli bir parametre olduğunu söyleyebilirim. Ama çaba sürüyor, asla durmuyor. İhtiyaçlar var, koşullar mutlaka değişiyor.

Savunma Bakanı Bay Dendias’ın, ne yazık ki bir tırmanma ve çatışma olgusu yaşadığımız için sahadan ders almamız gerektiği yönündeki söylediklerine katılıyorum ve eminim ki yakında buna gideceğiz ve duruma uyum sağlayacağız. Bunlarla baş etme imkânı açısından, bu da sonuçta ülkenin caydırıcı gücünü artırıyor. Ve bu son noktadır. Artık daha geniş çevremizde açık çatışmaları görüyoruz. Bizden bahsetmiyorum. Kuzeyde ya da Orta Doğu’da mahallelerimizde açık çatışmalar baş gösteriyor.

Yunan vatandaşlarının silaha sarılmasına gerek yok. Yunan vatandaşlarının krizlere karşı direncini güçlendirmesi gerekiyor. Ama ülkenin silahlı kuvvetlerinin krizlerin önlenmesiyle ilgilendiğini düşünüyorum. Ve caydırıcılık, herhangi bir potansiyel düşmanın askeri türden herhangi bir eylemde bulunmaktan sürekli caydırılmasından başka bir şey değildir, çünkü maliyetinin faydadan çok daha ağır basacağını tahmin etmektedir. Bu caydırıcılıktır ve bana göre caydırmanın en iyi yolu bağnaz açıklamalar yapmak değil, 2 yıldır olduğu gibi bir ay içinde bir Rafale’nin gelmesini ayarlamaktır. Ve herkes bunun ne anlama geldiğini anlıyor.

“Türkiye gemi inşası programını durdurmadı”

Yunanistan’ın Türkiye ile ilişkileri gerilimin azaldığı bir dönemden geçiyor ve bu iyi bir şey. Sadece iyi olarak algılanabilir. Bunu bir fırsat penceresi olarak görüyoruz. Türk savaş uçaklarının hava sahamızdaki ihlallerini ve aşırı uçuşlarını, adalar üzerindeki uçuşlarını ve bu olgunun kelimenin tam anlamıyla ortadan kaldırıldığı bugün neler olduğunu hatırlıyorum.

Bu iyiye işaret. Ancak bunun ötesinde ben onun görüşündeyim ve bu onu ilgilendirmez. Bundan sonra ortak yollar aramak, anlaşmaya varmaya çalışmak güzel ama ülkeyi güçlendirme çabası gevşememeli.

Sonuçta benim duyduğum ve bildiğim kadarıyla Sayın Erdoğan ne helikopter gemisinin inşasını ne de diğer inşaatında olanın inşaatını iptal etmedi, devam ediyor değil mi? Deniz varlığının özellikle geniş bölgede büyük bir stratejik önem kazandığı bir dönemde, Türkiye’nin deniz varlığını güçlendirmek amacıyla yeni savaş gemileri, yani su üstü birimleri edinme veya inşa etme programını ertelemedi. Türkiye, Yunanistan’la ilişkilerinin daha iyi bir aşamada olması nedeniyle bu iddialı programları durdurmadı. Artık bizim de harekete geçmemiz ve daha iyi anlamanın yollarını aramamız gerektiğini düşünüyorum.

“Ukrayna’ya rezervlerden gönderdik”

Ukrayna’ya rezervlerden gönderdiğimiz için adalardaki savunma düzenlememizde hiçbir şey zayıflamadı. Bazıları silahların adalardan ayrıldığını, sistemlerin adalardan ayrıldığını vs. söyledi. Bu kesinlikle doğru değil. Sonuçta hem benim tarafımdan, hem de askeri liderlik üyeleri tarafından, aynı zamanda mevcut Bakan tarafından da birçok kez reddedildi.

Eğer bu olsaydı Türkiye hala ısrar etmezdi ve bildiğiniz gibi o da adaların askerden arındırılması konusunda dilerseniz bir talep olarak, ya da yaşanan diyalogda bir talep olarak ısrar ediyor. Almanlardan temin ettiğimiz meşhur zırhlı Marder’larda sorun çıktı ve onları tanklarla değil, 40 zırhlı personel taşıyıcıyla değiştirdik.

Sovyetler Birliği’nden, daha sonra dağıldığında Doğu Almanya’dan temin ettiğimiz eski Sovyet silahları, çok daha büyük kapasiteye sahip oldukları için Marder’ler adalara gitmedi, ancak Evros’a (Meriç) gönderildi. Çünkü bunlar elimizdeki Leopard tanklarıyla daha iyi birleşiyor. Bazıları o zaman adaları güçlendirmeye özen göstermediğimizi söyledi. Birincisi, eski araçlar farklılaştırıcı faktör değildi. Yedek parça ile desteklemekte zorlanacağımız eski bir sistemdi.  İkincisi, eski araçların yerini de Amerikan stoklarından temin ettiğimiz ve almaya devam ettiğimiz zırhlı araçlar aldı ve ortada bir boşluk yok.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu