
Yunanistan, Fransa’dan 16 Adet Exocet Gemi Savar Füzesi Satın Alıyor
"Yunanistan tehdit eden değil, tehdit edilen bir ülkedir. 2021’deki stratejik anlaşmayı göz önünde bulundurarak, bu anlaşmanın yenilenmesine dair ikili görüşmelerin başlaması gerektiğini düşünüyorum."
Dendias: “Fransa ile yaptığımız anlaşma savunmamızın temel taşlarından biridir.”
Savunma Bakanı Nikos Dendias ile Fransız mevkidaşı Sébastien Lecornu, Atina’da yeni bir silah alımı anlaşması imzaladı. Bu alım, 2021’de imzalanan Yunan-Fransız savunma iş birliği anlaşmasının devamı niteliğinde.
Yunanistan, Fransa’dan 16 adet gemi savar füze satın almak üzere anlaşma imzaladı. Anlaşma, Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias ile Atina’yı ziyaret eden Fransa Savunma Bakanı Sébastien Lecornu arasında imzalandı. Fransız Bakan Başbakan Kiriakos Miçotakis ile de bir görüşme gerçekleştirdi.
Füze sistemlerinin hem donanma gemilerine hem de kıyı savunma sistemlerine entegre edilebileceği belirtiliyor. Bu yeni silah sistemleri, Yunanistan’ın savunma stratejisinde önemli yer tutan “çok katmanlı savunma kubbesi”nin bir parçası olacak.
Füze sistemleri, hem donanmada hem de kıyılarda kullanılabilecek.
Yunanistan, 2036’ya kadar 25 milyar euroluk savunma modernizasyonu planlıyor.
Ek olarak 1 Belharra fırkateyni ve seyir füzeleri alınacak.
Fransa, gemilerin %40’ının Yunanistan’da üretilmesini teklif etti.
Stratejik Savunma Anlaşması İmzalandı.
3 Belharra Fırkateyni
24 Rafale Savaş Uçağı
2025 – Yeni Gelişmeler
+1 Belharra Fırkateyni daha (gündemde)
16 Gemi Savar Füze (yeni anlaşma)
%40 Yerli Üretim (Fransız teklifi)
Amaç:
Ege ve Doğu Akdeniz’de caydırıcılığı artırmak.
Kıyı ve donanma savunmasını güçlendirmek.
Yunan savunma sanayisini geliştirmek.
2021 Savunma Anlaşmasının Devamı
Söz konusu anlaşma, Yunanistan ile Fransa arasında 2021 yılında imzalanan stratejik savunma iş birliğinin bir devamı niteliğinde. Bu çerçevede Yunanistan, şimdiye kadar Fransa’dan üç adet Belharra sınıfı fırkateyn ve yaklaşık 24 adet Rafale savaş uçağı satın almıştı. Ayrıca dördüncü bir Belharra fırkateyni ile seyir füzeleri için de sipariş verilmesi planlanıyor. Yunanistan’ın 2036 yılına kadar toplam 25 milyar euroluk savunma yatırımı yapması öngörülüyor.
Dendias: “Fransa ile yapılan anlaşma savunmamızın temel taşlarından biridir”
Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Fransa ile savunma alanında yapılan stratejik anlaşmanın önemine vurgu yaptı. İlk açıklamalarında, “Baş başa görüşmede ve ardından ekiplerimizle birlikte yaptığımız daha ayrıntılı görüşmelerde, savunma ilişkilerimizin ve stratejik iş birliğimizin hem NATO çerçevesinde hem de AB çerçevesinde daha da güçlendirilmesini ele aldık,” dedi.
Dendias sözlerine şöyle devam etti:
“Yunanistan tehdit eden değil, tehdit edilen bir ülkedir”
“İki ülkemizi, özgürlük, demokrasi ve hukukun üstünlüğüne mutlak saygı gibi ortak mücadeleler ve değerler birleştiriyor. 2021 yılında Fransa ile imzalanan stratejik anlaşmayı, Başbakan’ın talimatıyla müzakere etme ve imzalama onurunu yaşadım. Bu anlaşma bizim için savunmamızın temel taşlarından biridir. Yunanistan, karşı karşıya olduğu tehdide karşı teknolojik üstünlüğünü korumak zorundadır. Bu, herkesin bildiği, hiçbir zaman gizlemediğimiz bir gerçektir. Yunanistan tehdit eden değil, tehdit edilen bir ülkedir. 2021’deki stratejik anlaşmayı göz önünde bulundurarak, bu anlaşmanın yenilenmesine dair ikili görüşmelerin başlaması gerektiğini düşünüyorum.”
Dendias, bugünkü temaslarda güvenlik, savunma ve savunma sanayii alanlarındaki iş birliğinin ele alındığını belirtti:
“Zaten yakın bir iş birliğimiz var. Bu, üç adet Belharra fırkateyni edinmemizle ve dördüncüsünün alımına dair süren görüşmelerle somutlaşmıştır. Rafale savaş uçakları ve taşıdıkları silahlar da Ege ve Doğu Akdeniz’de caydırıcılık ve savunma açısından kilit öneme sahiptir.”
Lecornu: “Yunanistan ile ilişkilerimizi genişletmeliyiz”
Fransa Savunma Bakanı Sébastien Lecornu, deniz yollarında son dönemde yasa dışı faaliyetlerin arttığını ve bunun artık tolere edilemeyeceğini belirtti. Bu sebeple tüm güvenlik önlemlerinin alınması gerektiğini vurguladı. Fransa’nın Doğu Akdeniz’de güçlü bir şekilde varlık göstermesi de bu durumu ortaya koyuyor; çünkü Fransa bu deniz bölgesinde öncü bir rol üstlenmek istiyor.
Savunma sanayii konusuna da değinen Lecornu, Fransa’nın halihazırda Yunanistan’a yeni Belharra fırkateynlerinin inşası için bir teklif sunduğunu açıkladı. Bu teklif kapsamında gemilerin %40’tan fazlasının Yunanistan’da inşa edilmesi öngörülüyor.
Ayrıca Lecornu, Fransız üretici firmaya Yunanistan’daki ilişkilerini geliştirme talimatı vereceğini ve bu çerçevede Yunan tarafıyla doğrudan iletişim kuracak bir temsilci atanacağını belirtti. Skaramanga Tersanesi’ne de özellikle değindi.
Fransa’dan Yerel Üretim Önerisi
Fransa Savunma Bakanı Lecornu ise açıklamasında, Doğu Akdeniz’deki güvenlik durumuna dikkat çekerek, Fransa’nın bölgede güçlü bir varlık göstermek istediğini belirtti. Lecornu ayrıca, gelecekte üretilecek yeni Belharra fırkateynlerinin yüzde 40’tan fazlasının Yunanistan’da üretilmesi yönünde bir teklif sunduklarını açıkladı. Bu kapsamda Skaramanga Tersaneleri’nin de değerlendirildiği belirtildi.
KYSEA Toplantısı Gündemde
Yunanistan Ulusal Güvenlik Hükümet Konseyi (KYSEA), 16 Nisan Çarşamba günü Başbakan Miçotakis başkanlığında toplanacak. Toplantının olağan gündemli olduğu belirtilse de, İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan arasında planlanan elektrik bağlantı hattının da ele alınması bekleniyor. Konu, son dönemde Başbakan Miçotakis’in hem Fransa Cumhurbaşkanı Macron hem de İsrail Başbakanı Netanyahu ile yaptığı görüşmelerde de gündeme gelmişti.