Yunanistan Haber

“Yunanistan, F-35’in En Modern Versiyonunu Alacak”

"Halihazırda uçağı bekleyen müşteriler olduğu için 2027'den önce gelmeyecekler, ancak ayrıntıları anlaşma resmileştirildiğinde öğreneceğiz.”

Lockheed Martin Genel Müdür Yardımcısı “Yunanistan, F-35’in en modern versiyonunu alacak.” Dedi.

Atina’da bulunan Lockheed Martin Aeronautics Başkan Yardımcısı Gregory Ulmer’in özel olarak CNN.gr gazetesine yaptığı açıklamada, F-35A’nın en modern ve aynı zamanda daha güçlü versiyonu Yunanistan tarafından satın alınacağını ile sürüyor.

Bu, son teknoloji avcı uçağı için yeni yeteneklerin “kilidini açan” Block 4 sürüm yazılımı ile kurulacak olan TR-3 konfigürasyonudur. Bu konfigürasyonun ilk test uçuşu 6 Ocak’ta gerçekleştirildi ve Yunan Hava Kuvvetlerinin teslim alacağı uçaklarda yer alacak.

Gregory Ulmer şunları dile getiriyor:

“F-35 Ege ve Doğu Akdeniz’in karmaşık tehdit ortamı için ideal”

blank

“Yunanistan’ın alacağı sürüm TR-3 dediğimiz sürüm ve Blok 4 donanımını destekleyebilecek. Yeni bir görev bilgisayarına, yani yeni bir “beyne” sahip olacak. Tahmin edebileceğiniz gibi, teknoloji hızla ilerliyor ve buna bağlı olarak uçağın hesaplama gücü de önemli ölçüde artıyor. Ayrıca yeni bir panoramik kokpite ve yeni bir hafıza ünitesine sahip olacak. Ayrıca gelişmiş iletişim ve radar, veri birleştirmede iyileştirmeler ve daha iyi bir elektronik harp sistemi göreceksiniz. Tüm bunlar, F-35’in yeteneklerini önemli ölçüde artırıyor. Henüz görmediğimiz teknolojileri bünyesine katabilecek.

Görünmezliği, sensörleri ve büyük miktarda bilgiyi yönetme kabiliyetini içeren en son teknoloji sayesinde, operasyon alanının ayrıntılı bir resmini derleyen F-35, Yunanistan Silahlı Kuvvetler için bir kuvvet çarpanı görevi görecek ve F-16 Viper ve Rafale uçaklarının harekat yeteneklerini artıracak.

Uçak, diğer F-35’ler ve diğer savaş alanındaki araç gereçlerle havada, denizde, karada, uzayda ve şimdi de siber uzayda iletişim kuruyor. Tehdit ortamını algılıyor ve diğer kuvvetleri yönetirken tehditle ilgili hangi yeteneklerin var olduğunu algılayarak ve onu nasıl etkisiz hale getireceğini organize ediyor.

F-35’in sahip olacağı bilgiler F-16’ya, F-16’nın sahip olacağı bilgiler ise F-35’e aktarılacak. Ve sonra F-35, tüm bu bilgilerle taktik resmi bir araya getiriyor. F-35, 4. nesil uçakların görevlerinde çok daha etkili olmasına yardımcı olabilir.”

Gregory Ulmer’e göre, uçağın kendine has özellikleri ve her şeyden önce veri alışverişi yapabilmesi, onu Ege ve Doğu Akdeniz’in karmaşık tehdit ortamı için ideal kılıyor.

Ulmer şu ifadeleri kullanıyor: “Eğer bir F-35 başka bir F-35’in görüş alanı içinde uçarsa, o zaman bir F-35’in gördüğünü diğer F-35 de görüyor. Bu, bilgiyi yaymak için çok önemli, adalar ortamında muazzam derecede etkili olacak.

Red Flag (Kızıl Bayrak) gibi tatbikatlarda gördük, F-35’ler 4. nesil uçakları bir bölgeye girmenin güvenli olup olmadığı konusunda uyarabiliyorlar ve hatta diğer uçakların tespit edemediği tehdit ve tehlikeleri tespit edebiliyorlar. Yani evet, onlar oyun değiştiriciler, bizim Game Changer (oyun değiştiriciler) dediğimiz şeyler bunlar.”

İlk teslimat 2027 sonrası

blank

Lockheed Martin Genel Müdür Yardımcısı Ulmer, Atina ile Washington arasındaki anlaşmanın 2023’e kadar tamamlanması halinde ilk uçağın 2027’den sonra teslim edilebileceğini tahmin ettiğini söylüyor ve şöyle devam ediyor:

“Genellikle ilk dördü Amerika Birleşik Devletleri’nde Nevada’daki Nellis Hava Kuvvetleri Üssü’nden alınıyor. Pilotlar ve teknisyenler burada eğitiliyor. Tüm bunların ne kadar çabuk gerçekleşeceği ve Yunanistan’a ne zaman gelecekleri de onları barındıracak tesislerin ne kadar sürede hazırlanacağına bağlı. Halihazırda uçağı bekleyen müşteriler olduğu için 2027’den önce gelmeyecekler, ancak ayrıntıları anlaşma resmileştirildiğinde öğreneceğiz.”

Yunanistan üretim ortağı olabilir

blank

Genel Müdür Yardımcısı Ulmer, Türkiye’nin yakın zaman önce üretim programından çıkarılması sonrasında, Yunanistan’ın F-35 üretim programına endüstriyel ortak olarak katılma olasılığı ile ilgili şunları söylüyor:

“Yunanistan F-35’e girerken, endüstriyel iş birliği olanaklarını araştıracağız. Destek süreciyle ilgili olabilir, uçağın parçaları olabilir, motor veya gövde aksamları herhangi bir şey olabilir, tüm olasılıkları değerlendireceğiz.”

Son olarak Lockheed Martin şirketi, Yunan Havacılık ve Uzay Endüstrisi’nin (EAB) %49’unun satın alınmasına büyük ilgi duyduğunu gizlemiyor, bugüne kadar önemli miktarda fon yatırımı yaparak ve ayrıca F-16 ve C-130’un küresel üretim programları aracılığıyla finansal olarak destek veriyor.

Lockheed Martin Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Gregory Ulmer ve Avrupa, Orta Doğu ve Afrika İş Geliştirme Girişimlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Denis Plessas, bugün Tanagra’daki EAB tesislerinde Başbakan Kiriakos Miçotakis’in katılımıyla, Arz Güvenliği ve Bilgi (SS) Programları kapsamında projelerin yürütüldüğü bölümün açılışı gerçekleştirildi.

blank

 

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu