Batı TrakyaBatı Trakya Haber

“Ülkemizden İyi Niyetli Bir Yaklaşım Bekliyoruz”

"Biz de ülkemizden eğitimdeki özerkliğimizi iade etmesini ve bugüne dek çözülmemiş tüm sorunların çözümünde yapıcı, iyi niyetli bir yaklaşım benimsemesini istiyoruz."

Türkiye Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye’de bir etkinlik sırasında yaptığı konuşmada Batı Trakya Türklerinin eğitimde yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Bakan Tekin, Türkiye olarak Batı Trakya’daki Türk toplumunun eğitim-öğretim hakkını teminat altına almaları gerektiğini söyledi.

Konuya ilişkin bir değerlendirme yapan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu şu ifadeleri kullandı:

 “Biz de ülkemizden iyi niyetli bir yaklaşım benimsemesini istiyoruz”

“Anavatanımızda Eğitim Bakanı’nın ifade ettiği üzere Lozan’ın imzalandığı 1923 yılında Batı Trakya Türk toplumuna ait ilkokullar çok sayıda iken bugün bu rakam 86’ya düştü.

İlkokullarımızın sayısının bugün bu kadar az olmasında en büyük etken 2010 yılında ülkemizde yönetiminin ekonomik ve mali krizle mücadele kapsamında öğrenci sayısı 9’dan az olan okulları kapatma kararı oldu.

Burada asıl dikkat edilmesi gereken husus Lozan ile eğitimde özerk kılınmış olup okullarımız toplumumuza ait, ne var ki ülkemiz yıllar içerisinde bu özerkliği elimizden aldı.

2010’da çıkarılan Bakanlık kararını bizim okullarımız için de geçerli kıldı. 2011’de ilkokullarımızın sayısı 188’di, 15 yılda 102 tane okulumuz kapatıldı.

Oysa Bakan’ın dediği gibi anavatanımız Türkiye, 2013’te Gökçeada’da Rum ilkokulunun yalnızca 3 öğrenci ile açılmasına onay vermişti. Adada önce ilkokul, sonra ortaokulu ve lisenin açılmasıyla adaya yerleşen Rumların sayısı arttı, okulların öğrenci sayıları da arttı.

Bu durum devletlerin azınlıklara karşı politikası ve tutumunun ne kadar belirleyici olduğunun kanıtı niteliğinde.

Biz de ülkemizden eğitimdeki özerkliğimizi iade etmesini ve bugüne dek çözülmemiş tüm sorunların çözümünde yapıcı, iyi niyetli bir yaklaşım benimsemesini istiyoruz.

Bunun için de İskeçe’deki Türk Ortaokulu ve Lisesi’nin yeni okul binası talebinde yetki karmaşası yaratmak yerine bu talebin karşılamalı.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu