Yunanistan Haber

“Türk F-16’ları Miçotakis’in Politikasını Düşürdü”

"Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, artık kontrol edilemeyen Erdoğan ve Batı'nın Türkiye'nin Rus-Çin etki alanına girmesine izin vermemesi Miçotakis'in işini çok zorlaştırıyor."

Yunanistan’da Documento gazetesinden Dimitris Hacinikolas, “Türk F-16’ları Miçotakis’in Politikasını Düşürdü” başlığıyla bir yazı kaleme aldı.

Gazeteci Dimitris Hacinikolas yazısında tam olarak şu ifadeleri kullanıyor:

“Türk F-16’ları Miçotakis’in Politikasını Düşürdü”

“Yunanistan Başbakanı, Amerikan üsleri anlaşmasının yenilenmesiyle birlikte ABD’ye hiçbir karşılık beklemeden toprak ve su veriyor.

Beyaz Saray’ın Türk F-16’sının Viper versiyonunda yükseltilmesine yeşil ışık yaktığı hakkında “Wall Street Journal”da yer alan yazı nedeniyle ülkede Kiriakos Miçotakis’in bacaklarında yangın çıktı.

Bloomberg tarafından yapılan haberde, “Türkiye, F-16 savaş uçaklarının modernizasyonu için Biden’in desteğini kazandı” başlıklı başka bir makaleyle doğrulandı.

Ancak esas olarak Perşembe günü Parlamento’da Miçotakis’in şüpheli sessizliğinin aksine, Beyaz Saray’ın konuyla ilgili Kongre’ye bir “ön bildirim” gönderdiğini açıklayan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, dediği gibi “bitmiş bir anlaşma değil”.

Ne yazık ki, Bay Dendias ve Bay Miçotakis için bu, gerçekleştirilen bir eylemin tarihçesini oluşturmaktadır. Bir diplomata göre, konu özellikle Yunan çıkarları için ciddi: asıl sebep zamanlama.

Nereden bakarsanız bakın, Beyaz Saray’ın Miçotakis’nin ABD ziyaretinden ve Kongre’deki konuşmasından 24 saat önce seçtiği zamanlama Türkiye’ye ancak bir göz kırpması olarak görülebilir. Ya da birkaç gün önce ABD Dışişleri Bakanı Victoria Nuland tarafından tarif edildiği gibi, eşit mesafelerdeki sağlam Amerikan pozisyonunu korumak için sabit bir girişim olarak görülmektedir.

Ancak bay Dendias, görünüşe göre, “Türk silah deposunu” füzeler ve radarlarla yükseltmenin bir sorun olduğunu kabul ederek, Yahudilerin korkusundan uzaklaşmaya çalıştı, çünkü Ankara bir savaş tehdidi (casus belli) yayınladı ve Yunanistan’ın egemenliğini aşırı uçuşlar yoluyla ihlal ediyor.

Maksimu’da kasvet

Bu olumsuz gelişme, yarın Miçotakis’in Kongre’deki konuşmasından yararlanmaya hazırlanan Maksimu Sarayı’nda (Atina Başbakalık Konutu) büyük keyifsizliğe neden oldu.

Başbakan, bir yazı örneğini Parlamento’da verdi ve ABD’nin en üst düzey yasama meclisinin kürsüsünde konuşacak tek Yunan lideri olduğunu söyledi. Tabii ki kendisinin yüzünde Yunan halkının onurlandırıldığını ve kendisinin olmadığını unuttu. Ancak F-16 hezimetinin yanında yukarıdakilerin pek önemi yok.

Ve Miçotakis için zorluklar burada bitmiyor. Örneğin, İstanbul’daki Open muhabiri Maria Zacharaki’nin bildirdiği üzere, Türkiye’nin kendisini ilgilendiren meseleleri zorlamak için Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılımını veto edebileceği söylentileri var. Haber, ülkesinin Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılımını pozitif olarak görmediğini söyleyen Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Cuma günü büyük ölçüde doğrulandı.

Yukarıdaki manzara içinde, ana muhalefetin hükümete ne aldığını ve hepsini verdiğini sorması ve yeniden sorması mantıklıdır. Müttefikin doktrinini benimsemenin ödülleri nelerdir? Ülkedeki medyanın radarının altından geçmesine rağmen, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali Yunanistan için Güneydoğu Akdeniz’in satranç tahtasındaki konumunu daha da yükseltmek ve önceki on yılların statükosunu değiştirmek için birinci sınıf bir fırsattı.

Amerikan gazı ile Balkanlar başta olmak üzere enerji arzı açısından itici güç olan ülkemizin diplomatik sermayesinin artması doğaldır. Ayrıca Türkiye’nin hem polisle hem de jandarma ile olan bocalama tutumundan sonra Yunanistan, NATO birliklerinin önce Dedeağaç limanı üzerinden Bulgaristan’a, daha sonra Ukrayna ile komşu ülkelere kabul ve geçiş ülkesidir. Aynı zamanda Amerikan uçakları ve İnsansız Hava Araçları Yunan havaalanlarından havalanarak Karadeniz’e ulaşıyor.

Aynı zamanda ülkemiz, bizim için aslanlarla üsler üzerindeki anlaşmayı şartlarımıza göre yenilemek için acele ediyor. Bu nedenle, ana muhalefetin yanıt talep etmesi doğaldır.

Bununla birlikte, eski Samaras (eski Başbakan Samaras) yanlısı antinews.gr’nin Maksimu’yu yarınki Kongre’deki konuşmasını yapmak için her şeyi vermekle suçlamasıyla, sağcı apartmanın içinde acımasız bir savaş yürütülüyor. Kuşkusuz, daha önce rakibini Kuzey Makedonya’ya emekli maaşlarına “vermekle” suçlayan bir politikacı hakkında ciddi bir şikayet.

Ege’de kargaşa

Ancak ciddi olmamız gerekirse, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, artık kontrol edilemeyen Erdoğan ve Batı’nın Türkiye’nin Rus-Çin etki alanına girmesine izin vermemesi Miçotakis’in işini çok zorlaştırıyor.

Ege’de birlikte faydalanma ve adalarımızın askerden arındırılmasına ilişkin haberler, Sovyet yapımı silah sistemlerinin transferi bahanesiyle bile olsa, seçmenler üzerinde güçlü bir iz bırakıyor.

Miçotakis’in bazı tuhaf açıklamaları işleri daha da zorlaştırıyor. Örneğin Perşembe günü Parlamento’da, “Akdeniz Kuşağında hidrokarbon aramaları”ın “gündeme gelmesinden” söz etti!

Başbakanın “Akdeniz Kuşağı” ile ne demek istediğini kimse anlamadı. Örneğin, “Güneydoğu Akdeniz” teriminin “Akdeniz Kuşağı” terimiyle değiştirilmesi, Girit’in güney ve güneybatısındaki yasadışı Türkiye-Libya mutabakatına dahil olan bölgeleri ve Libya’nın BM’ye Yunan komplolarına yönelik itirazlarını içerir.”

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu