Avrupa | Balkanlar

Türk Azınlık ve Toplulukları Üsküp’te Buluşuyor Batı Trakya Türk Azınlığı da Masada

FUEN Türk Azınlıkları/Toplulukları Çalışma Grubu’nun 12. Yıllık Toplantısı, 15-18 Ekim tarihlerinde Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te düzenlenecek.

FUEN Türk Azınlıkları/Toplulukları Çalışma Grubu’nun 12. Yıllık Toplantısı, 15-18 Ekim tarihlerinde Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te düzenlenecek.

Avrupa’nın 9 farklı ülkesinden Türk azınlık ve topluluklarını bir araya getirecek toplantıda, azınlıkların karşılaştığı sorunlar, siyasi ve toplumsal temsilleri, kültürel kimlikleri ve gelecek dönem çalışmaları ele alınacak. Sekretaryasını Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu’nun (ABTTF) yürüttüğü FUEN TAG toplantısı, Batı Trakya Türk Azınlığı açısından da önem taşıyor.

Avrupa’nın farklı ülkelerinde yaşayan Türk azınlık ve topluluklarının temsilcileri, ortak sorunları değerlendirmek, deneyimlerini paylaşmak ve iş birliğini güçlendirmek üzere Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te bir araya gelecek. Kuzey Makedonya Türklerinin ev sahipliğinde 15-18 Ekim 2026 tarihlerinde gerçekleştirilecek Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN) Türk Azınlıkları/Toplulukları Çalışma Grubu (TAG) 12. Yıllık Toplantısı, Türk topluluklarının kültürel kimliklerini koruma ve yaşadıkları ülkelerdeki haklarını geliştirme çabalarına odaklanacak.

Kuzey Makedonya Türklerinin siyasi temsilcisi Türk Demokratik Partisi’nin (TDP) yerel organizasyonuyla düzenlenecek toplantıya, Avrupa’nın 9 farklı ülkesinden Türk azınlık ve topluluklarını temsil eden kuruluşların katılması bekleniyor.

Kuzey Makedonya Türkleri yakından tanınacak

Toplantının programında Kuzey Makedonya Türklerinin kültürü, gelenek ve görenekleri, günlük yaşamları ve siyasi-toplumsal temsilleri hakkında sunumlar ve kültürel etkinlikler yer alıyor. Katılımcılar ayrıca rehber eşliğinde Üsküp şehir turuna katılacak, Kuzey Makedonya Türklerinin kurum ve kuruluşlarını ziyaret ederek temsilcileriyle görüş alışverişinde bulunacak.

FUEN TAG heyetinin Kuzey Makedonya Başbakanlığı ve Meclisi’nde kabul edilmesi de program kapsamında gerçekleştirilecek etkinlikler arasında bulunuyor. Bu temaslarla Türk azınlığın ülkedeki konumunun, temsilinin ve toplumsal yaşama katılımının daha yakından değerlendirilmesi amaçlanıyor.

Türk azınlıkların sorunları ve ortak gündemi ele alınacak

Toplantının öne çıkan bölümlerinden biri, 17 Ekim Cumartesi günü gerçekleştirilecek yuvarlak masa toplantısı olacak. Bu oturumda katılımcılar, temsil ettikleri Türk azınlık ve topluluklarının son bir yılda yaşadığı önemli gelişmeleri aktaracak, bağlı oldukları kuruluşların faaliyetleri hakkında bilgi verecek.

Ayrıca FUEN TAG’nin 2026-2027 dönemi faaliyet planı ve yol haritası da ele alınacak. Böylece farklı ülkelerde yaşayan Türk azınlıkların karşılaştığı sorunların ortak bir zeminde değerlendirilmesi, deneyimlerin paylaşılması ve geleceğe yönelik çalışmaların belirlenmesi hedeflenecek.

Batı Trakya Türk Azınlığı açısından önemli bir platform

FUEN TAG toplantısı, Batı Trakya Türk Azınlığı açısından da ayrı bir önem taşıyor. Sekretaryası Almanya’da bulunan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) tarafından yürütülen çalışma grubu, farklı ülkelerde yaşayan Türk azınlık ve topluluklarının sorunlarını uluslararası düzeyde gündeme taşıyan önemli platformlardan biri olarak öne çıkıyor.

Batı Trakya Türk Azınlığı da kendi kimliğinin korunması, eğitim, siyasi ve toplumsal temsil ile azınlık haklarına ilişkin konularda uzun yıllardır mücadele veriyor. Farklı ülkelerdeki Türk topluluklarının deneyimlerinin paylaşılması, benzer sorunların karşılaştırılması ve ortak çalışmaların geliştirilmesi, bu açıdan önemli bir fırsat sunuyor.

Üsküp’te gerçekleştirilecek buluşma, yalnızca kültürel tanıtım ve dayanışma etkinliği olmanın ötesinde, Avrupa’nın farklı bölgelerinde yaşayan Türk azınlıkların kendi meselelerini doğrudan dile getirebilecekleri ve ortak geleceklerine ilişkin değerlendirmelerde bulunabilecekleri bir toplantı niteliği taşıyor.

FUEN TAG 2013’te kuruldu

FUEN çatısı altında 2013 yılında kurulan Türk Azınlıkları/Toplulukları Çalışma Grubu, bugün Kafkasya’dan Balkanlar’a uzanan geniş bir coğrafyada yaşayan Türk azınlık ve topluluklarını temsil eden 12 üye kuruluştan oluşuyor.

Sekretaryasını ABTTF’nin yürüttüğü FUEN TAG, ilk yıllık toplantısını 2014 yılında Ankara’da gerçekleştirdi. Çalışma grubu, yıllık toplantıları aracılığıyla üye kuruluşların bir araya gelmesini, güncel gelişmelerin değerlendirilmesini ve ortak faaliyetlerin planlanmasını sağlıyor.

Üsküp’teki 12. Yıllık Toplantı’nın programı ve gelişmeleri, FUEN TAG’nin sosyal medya hesapları üzerinden takip edilebilecek: facebook.com/fuentag ve x.com/FUEN_TAG.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu