Yunanistan Haber

Silahlanmaya Milyarlar, İşçiye 2% Artış, Halk İse “Allah’ım Açlıktan Korkuyorum” Diyor!

Miçotakis hükümeti silahlanmaya devasa yatırım yaparken işçi ve emekçiyi açlığa itiyor.

Miçotakis hükümeti silahlanmaya devasa yatırım yaparken işçi ve emekçiyi açlığa itiyor. Bazı kesimler Atina’da Parlamento binası önünde “Allah’ım açlıktan korkuyorum” yazısını eline alarak Yunanistan gerçeğini yansıtmaya çalışıyor.

Yunanistan’da 1 Ocak 2022’den itibaren Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Kostis Hacidakis’in kararıyla asgari ücret 663 Euro’ya yükseltilirken, işçi sanatkarın gündelik ücreti ise 29,62 Euro olarak belirlendi.

Karar, geçen Temmuz ayında dönemin yetkili Bakanı Giannis Vruçis’in önerisinin ardından Bakanlar Kurulu tarafından imzalandı.

Yunanistan Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren, ülke genelinde işçi ve sanatkarlar için yasal asgari ücret yürürlükteki mevzuata göre aşağıdaki gibidir:

  1. a) Çalışanlar için en düşük asgari ücret %2 oranında artırılarak, aylık maaş olarak önceki 650 Euro’dan 663 Euro olarak belirlenmiştir.
  2. b) İşçi sanatkarlar için gündelik ücreti %2 oranında artırılırken, önceki 29.04 Euro’dan 29.62 Euro’ya yükseltilmiştir.

Bakanlık, 2022 yılında çalışanlar için yasal asgari ücret ve gündelik yevmiyeyle çalışanların asgari ücretine yapılacak ilave artış süreciyle ilgili olarak, “hem Başbakan Kiriakos Miçotakis’in hem de Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Kostis Hacidakis’in son açıklamalarının tamamen geçerli olduğunu” kaydetti.

Bir ailenin ihtiyaçları ve işsizlik

blank

Yunanistan’da bir ailenin ortalama kira bedeli aylık 300 Euro olarak hesaplandığında, yine ortalama elektrik 100 euro, su kanalizasyon v.b. 80 Euro olarak hesaplandığında, 663 Euro aylık maaş aileleri ciddi anlamda büyük sıkıntıya ve çöküntüye itiyor.

Ailenin temel yaşam ihtiyaçlarını, çocukların okul masrafları da dahil edildiğinde, Yunanistan’da yaşayan işçi emekçi açlık sınırının da altında kalıyor.

Ancak her nedense hükümet bu gerçeği görmezden gelerek, milli hasılanın büyük bölümünü vede dış ülkelere boçlanarak, taksitle ve kredi ile silah alımına devam ediyor. 2022 yılı Miçotakis hükümeti açısından oldukça zorlu geçeceğe benzerken, erken seçim olasılığı giderek artıyor.

blank

blank

 

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu