Yunanistan Haber

“Pyatt-opulos”a Diplomasi Dersi

“Diplomasi pratiğinde, talihsiz kabahatlerden birisine ‘yerlileşmek’ denir. Bu, kendi ülkenizin pozisyonlarını unutup ev sahiplerinizin pozisyonlarını benimsediğinizde olur”.

“Diplomasi pratiğinde, talihsiz kabahatlerden birisine ‘yerlileşmek’ denir. Bu, kendi ülkenizin pozisyonlarını unutup ev sahiplerinizin pozisyonlarını benimsediğinizde olur”.

Atina’daki 5.5 yıllık görevi sona eren ABD Büyükelçisi Geoffrey Pyatt son röportajını Yunan ERT devlet televizyonuna verdi. Büyükelçi bununla da yetinmedi Kathimerini gazetesine de konuştu, Türkiye aleyhine açıklamalarda bulundu.

Büyükelçi Geoffrey Pyatt,  Yunanistan’ın uluslararası anlaşmalara aykırı olarak Ege Denizi’ndeki bazı adaları silahlandırmasına karşı çıkan Türkiye’ye tepki gösterdi. ABD’nin Miçotakis hükümetini ve Yunanistan’ı desteklediğini, “güvenilir dost” ve müttefik olarak tanımladı.

Yunan medyası ve kendisine yakınlığıyla bilinen köşe yazarları, Yunanistan yanlısı açıklamalarından dolayı “Pyatt-opulos” lakabı taktı. ABD’nin Dedağaç’a gelmesinde büyük katkıları olduğunu, bu yüzden Türkiye’ye karşı Batı Trakya’nın da “kurtarıcısı” olarak adlandırıldı.

Büyükelçi Geoffrey Pyatt, daha önce de katıldığı konferanslar ve etkinliklerde, kıta sahanlığı konusunda Yunan iddialarına destek vermişti. Pyatt, “Meis dahil adaların, kıtasal bölgelerle aynı kıta sahanlığı ve aynı münhasır ekonomik bölge (MEB) hakları vardır” şeklinde konuşmuştu. Pyatt, defalarca bölgede güvenli ve güçlü bir Yunanistan’ın ABD’nin çıkarına olduğunu dile getirmişti.

Son olarak “Yunan hayranı” Büyükelçi Geoffrey Pyatt’a cevap iki satırla Türkiye’nin Atina Büyükelçiliği’nden geldi. İngilizce yazılı olarak Twitter hesabında paylaşılan yazıda Büyükelçi Geoffrey Pyatt’a adeta “diplomasi dersi” veriliyor.

Türk Büyükelçiliği’nin mesajında, “Diplomasi pratiğinde, talihsiz kabahatlerden birisine ‘yerlileşmek’ denir. Bu, kendi ülkenizin pozisyonlarını unutup ev sahiplerinizin pozisyonlarını benimsediğinizde olur”. İfadeleri kullanılıyor.

Öte yandan 1 Mayıs tatili olmasına rağmen bu cevap Yunan medyasının dikkatinden kaçmadı. Haber sitelerinde mesaja, “Türkiye’nin Pyatt rahatsızlığı”, “Türkler, ABD Büyükelçisine kızdı” gibi başlıklarla yer verildi.

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu