Türkiye | Dünya

Piri Reis Ege’de Seyrine Başladı, Yunanistan Yakından Takip Ediyor

Türk araştırma gemisi Piri Reis, Cuma (3/10) gecesi İzmir Limanı'ndan demir aldı.

Türk araştırma gemisi Piri Reis, Cuma (3/10) gecesi İzmir Limanı’ndan demir aldı.

Yeni Navtex bildirimine göre, Türk araştırma gemisi Piri Reis, 4 ila 14 Ekim tarihleri arasında araştırmalar yapacak. Türk Navtex’i bir öncekinin tekrarı niteliğinde olup, yalnızca yüzeyde bilimsel araştırmalar için alanları rezerve ediyor; denizin dibinde değil.

Bu alanlar Türk karasuları içinde ve aynı zamanda Sakız (Hios) ve Midilli’nin (Lesvos) batısında uluslararası sularda yer alıyor. Ancak Yunanistan tarafından, bu son bölgelerde Navtex yayınlama, arama ve kurtarma yetkisinin Yunanistan’a ait olduğu ileri sürülüyor.

Piri Reis’e Karşı Yunanistan’dan Anti-Navtex

Bu nedenle, Atina bir karşı (Anti-Navtex yayınlayarak, potansiyel Yunanistan kıta sahanlığı sınırları içinde yer alan ihtilaflı bölgede yetkinin kimde olduğunu hatırlatmayı amaçlıyor.

Atina’daki kaynaklar, “Uluslararası sulardaki bilimsel araştırmaların engellenemeyeceği veya izin gerektirmediği unutulmamalıdır, sorun Navtex’in yayınlanmasıdır ve bu nedenle Yunanistan, yerleşik uygulamasına uygun olarak karşı Navtex yayınlamıştır” ifadelerini kullanıyor.

Piri Reis’in Cumartesi sabahı konumu

Cumartesi sabahı, Marine Traffic’e göre (haritadaki yuvarlak işaret), Piri Reis Bozcaada’nın güneyinde bulunuyordu.

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu