Yunanistan Haber

“Osmanlı İmparatorluğu’nun En Heybetli Anıtlarından Biridir”

“Dimetoka şehrinin merkezinde bulunan Beyazıt Camii, Osmanlı İmparatorluğu'nun en heybetli anıtlarından biridir. Korunması ve restorasyonu, Kültür ve Spor Bakanlığı'nın uzun yıllardır önceliği olmuştur."

Dimetoka’daki tarihi Sultan Çelebi Mehmet Camii’nin 2017 yılında yanmasının ardından mimarisi, statik, sismik davranışı ve yeterliliği araştırıldıktan sonra ortaya çıkan sonuçlar neticesinde yeniden restorasyonu için önerilen çözümler Merkez Arkeoloji Kurulu tarafından oybirliğiyle kabul edildi.

Dimetoka’daki Sultan Çelebi Mehmet Camii’nin (Bayazit Camii) 20. yüzyılın başlarındaki son evresinin standartlarına, önceki evrelerin unsurlarının paralel vurgulanmasıyla ve aynı zamanda geçmişte taşıdığı özelliklerinin de yansıtılacağı şekilde onarım ve restorasyonuna başlanacağı belirtiliyor.

Restorasyonu, Atina Ulusal Meçovio Teknik Üniversitesi tarafından taş duvarların restorasyonu ve çatısının yeniden inşası için yürütülen araştırma programı çerçevesinde anıtın belgelenmesi ve analizini takip ediliyor.

Kültür ve Spor Bakanı Lina Mendoni yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Osmanlı İmparatorluğu’nun en heybetli anıtlarından biridir”

blank

“Dimetoka şehrinin merkezinde bulunan Beyazıt Camii, Osmanlı İmparatorluğu’nun en heybetli anıtlarından biridir. Korunması ve restorasyonu, Kültür ve Spor Bakanlığı’nın uzun yıllardır önceliği olmuştur. Anıtın restorasyon çalışması Doğu Makedonya ve Trakya 2007–2013 projesine dahil edildi. Ancak 2017 yılında çıkan ve ahşap çatının çökmesine ve içeride hasara neden olan yangın nedeniyle tüm tasarım altüst oldu. 2020’de Bakanlık bu görevi Meçovio Üniversitesine vermişti. Birçok kez belirttiğim gibi Kültür Bakanlığı, Yunanistan topraklarında bulunan tüm dönemlere ait anıtları koruyor. Önceliğimiz anıtın restorasyonu ve bir an önce yerel halka kültür mekanı olarak geri dönmesidir.

Kültür ve Spor Bakanlığı tarafından finanse edilen 250 bin Euro bütçeli araştırma projesi kapsamında anıtın ve minaresinin mevcut durumunun geometrik ve mimari araştırması yapıldı. Çatının kaybından sonra yangın nedeniyle anıtta meydana gelen en büyük hasarlar minarede yer aldı. Çalışmanın ilk aşamalarından itibaren anıtın sağlamlığını sağlamak için gerekli tüm kurtarma önlemleri alındı.

Araştırma programının detaylandırılması sırasında, morfolojik-tipolojik temsilleri ve hasar derecesinin değerlendirilmesi amacıyla orijinal ahşap çatı yapısının ve ondan asılı ahşap çatının piramidal şeklinin araştırılmasına özel önem verildi.

Anıtın statik ve sismik davranışı ve yeterliliği ile çatının özgün yapısı araştırılıp analiz edilmiş, bunların yeniden yapılandırılması, tüm yapısal ve mimari öğelerin restorasyonu için öneriler ve çözümler formüle edilmiştir.

Restorasyon önerileri arasında iki balkonlu inşaat evresini sürdüren anıtın rekonstrüksiyonu ve taç giyme külahı ilavesi, ahşap çatı, ahşap Minber ve Mahfil rekonstrüksiyonu, boyalı bezemenin korunması, yapının yıkımı yer almaktadır.” İfadelerini kullandı.

blank

blank

blank

blank

 

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu