Yunanistan Haber

Meriç’e 1371 Çirmen Savaşı Anıtı Dikecek

Metropolit Damaskinos, 26 Eylül 1371'de Çirmen Savaşı’nda hayatını kaybeden Sırplar için bir anıt dikmeye hazırlanıyor.

Meriç (Evros) ilinin Kumçiftliği (Orestiada), Dimetoka (Didmotiho) ve Sofulu (Sufli) Metropoliti Damaskinos, 26 Eylül 1371’de Çirmen (Ormenio) Savaşı’nda hayatını kaybeden Sırplar için bir anıt dikmeye hazırlanıyor.

Meriç bölgesinde din turizminin canlanması ileri sürülerek dikilecek olan anıt, Sırpların bölgeye ziyaretini amaçladığı ifade ediliyor.

1371’de yaşanan Çirmen (Ormenio) Savaşı’nın 2021 yılında 650. Yılı nedeniyle anıtın yapımı için Metropolit Damaskinos kiliselerin katkısı olacağını umarak bu anıtın yapılmasını önermişti, ancak bu öneri karşılık bulamadı.

Metropolit Damaskinos pes etmedi ve nihayetinde söz konusu anıtın inşasına yardımcı olacak finansörü buldu. Anıtın finansmanını oldukça önemli Atinalı bir işadamının karşılayacağı belirtiliyor.

800 Osmanlı Askerinin 70 Bin Sırp’ı Alt Ettiği Tarihi Olay: Çirmen Savaşı

blankÇirmen Muharebesi veya diğer adıyla İkinci Meriç Muharebesi, 1364 yılında yapılmış olan Sırpsındığı Muharebesi’nde yenilen taraf olan Sırpların, Osmanlı Devleti ile Meriç kıyısındaki Çirmen yakınlarında (günümüzde Ormenio), 26 Eylül 1371 tarihinde yapılan muharebedir. Osmanlıların zaferiyle sonuçlanmıştır.

Sırp kral Jovan Uglješa, I. Murad Anadolu’dayken Edirne yönüne saldırıp Osmanlı Devleti’ni hazırlıksız yakalamak istedi. Sırp ordusunun mevcudu 70.000 kadar asker idi. Karşısına çıkan Lala Şahin Paşa yönetimindeki Osmanlı ordusu sayıca çok az, 800 kişi öncü birliktir ancak taktiksel yönden bu kuvvet yüksek manevra kabiliyetine ve daha üstün taktiklere sahipti. Sırp ve Makedon birliklerinin ilerlemesine izin veren Osmanlı kuvvetleri, Çirmen mevkiinde geceleyin düşman ordusuna saldırdı. Ne olduğunu anlayamadan hazırlıksız yakalanan ve panikleyen düşman ordusu, hatlara sızan Osmanlı atlılarının, Sırp ve Makedon komutanlarını öldürmesi ile darmadağın edildi. Savaş, Osmanlı Devleti’nin zaferi ile sonuçlandı. Sırp tarafı binlerce zayiat verdi ayrıca binlerce Sırp askeri kaçmak isterken Meriç nehrinde boğuldu. Muharebeden sonra Meriç Nehrinin rengi ölü Sırp askerlerinin kanlarından kırmızıya döndü. Bu zafer ile Osmanlılara Makedonya’nın yolları açıldı. Osmanlılar Drama, Kavala, Serez gibi yerleri, Yunanistan’daki belli bölgeleri de ele geçirdiler.

Makedonya’daki Sırp Prensleri, Bulgar Kralı ve Bizans İmparatoru Osmanlı hakimiyetini tanıdılar. Böylece Osmanlı’nın Balkanlardaki fetihleri kolaylaştı. Osmanlı Devleti’nin Balkanlardaki ilerleyişi hız kazanmış oldu.

Bu zaferden sonra Makedonyalı Sırplar, Osmanlı Devleti’ne bağlılığını bildirmek zorunda kalmıştır.

 

blank

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu