Yunanistan Haber

Kavala’da Halil Bey Camii’nde Cuma Namazına İzin Yok! Ama Fotoğraf Sergisine….

Kavala’da tarihi Halil Bey Camii bu günlerde bir sanat etkinliğine ev sahipliği yapıyor.

Kavala’da tarihi Halil Bey Camii bu günlerde bir sanat etkinliğine ev sahipliği yapıyor.

Restore edildikten sonra yılın belirli zamanlarında sanat merkezi olarak kullanılan Kavala’daki tarihi Halil Bey Camii bu günlerde bir fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor. Defalarca talep edilmesine rağmen bir Cuma namazı kılınmasına Yunan devleti tarafından izin çıkmazken, bu tür sanat etkinliklerine ise kapıları ardına kadar açılıyor.

Trakya (Batı) Yaratıcı Fotoğrafçılık Merkezi üyelerinin “RODOPİ” (RODOP) başlıklı fotoğraf sergisi Kavala’da tarihi Halil Bey Camii’nde gerçekleştiriliyor. 21 Kasım tarihinde başlayan fotoğraf sergisi 25 Kasım Cuma günü akşamı son bulacak.

15 fotoğrafçının objektifinden ölümsüzleştirilen manzara, portre, şehir manzarası, doğa, hayvancılık, gelenekler, günlük yaşam, gece, eğlence vb karelerden oluşuyor.

Projenin amacı bir fotoğraf albümü yayınlamaktır. Ancak, fotoğraf albümünün yayınlanmasından önce, “RODOPİ” projesinin bir kısmının, Doğu Makedonya ve Trakya Bölgesi’ndeki illerin tüm başkentlerini dolaşacak bir fotoğraf sergisi aracılığıyla halka tanıtılmasına karar verildi.

Böylece fotoğraf sergisi daha önce Semadirek adası, Dedeağaç, Gümülcine, İskeçe, Drama’da sergilendikten sonra son olarak Kavala’da sergileniyor.

Kavala Halil Bey Camii

Halil Bey Camii, Yunanistan’ın tarihi yönden en önemli şehirlerinden biri olan Kavala’da bulunmaktadır. Yüzyıllar önce inşa edilen cami, Osmanlı’nın tarihi dokusunu yansıtmaktadır. Halil Bey Camii, özellikle iç mimarisiyle görenleri kendine hayran bırakmaktadır.

Balkanlarda Osmanlı’nın İzlerini Yansıtan Halil Bey Cami’nin inşa tarihi net olarak bilinmemektedir. Fakat, 1530 yılında inşa edildiği tahmin edilmektedir. Halil Bey Cami’nin temelleri bir Hristiyan bazilikasının üzerine atılmıştır. Yapı, çeşitli eklemeler yapılarak günümüze de ulaşan mütevazı şeklini almıştır.

Çevresinin Halil Bey sahası olarak adlandırıldığı alanda bir Cami ve Medrese bulunmaktadır. Bu saha ve çevresinde bulunan Osmanlı evleri, Caminin 16. yüzyıl dokusunu bir bütün olarak daha iyi yansıtmasını sağlamaktadır.

Halil Bey Camii, Kavala’nın en eski tarihi yapılarından olmasının yanı sıra restorasyonlarla günümüze ulaşan renkli binası ziyaretçilerde beğeni uyandırmaktadır. Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde de adı geçen Bey Cami’nin Halil Bey Cami olduğu düşünülmektedir.

Halil Bey Camii’nin içinde bulunan Medrese sekiz odalıdır. Medrese binası 1900’lü yılların başında kızlar için ilkokul olarak kullanılmıştır. Ayrıca bu Medrese, Yunanistan tarafından “Küçük Asya Felaketi” olarak adlandırılan ancak gerçek anlamda iki ülke arasında Mübadele anlaşmasıyla Türkiye’den Kavala’ya sığınan insanlara da ev sahipliği yapmıştır. 1930’lu yıllarda ise belediye bandosunun Halil Bey Camii’nde yer alması nedeniyle yapı ‘Müzikli Cami’ adıyla anılmıştır.

Halil Bey Cami’nin dış görünüşü oldukça sadedir. Bunun aksine iç mimarisi epey gösterişlidir. Cami, eski bir bazilikanın üzerine inşa edildiğinden iç zemin cam tabanla kaplanmıştır. Böylelikle, caminin altındaki bazilikanın kalıntıları görmek mümkündür.

Halil Bey Camii, 19. yüzyılda yapılan restorasyon çalışmaları sonucunda bugünkü halini almıştır.

 

 

 

 

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu