Batı Trakya

Habip Oğlu: “ABD Makamlarına Toplumumuzun Taleplerini Ayrıntılarıyla Aktaracağız”

"ABD’nin ilgili makamlarına ileteceğimiz raporda toplumumuzun görüş ve taleplerini ayrıntılarıyla aktaracağız.”

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Yunanistan 2022 Dini Özgürlükler Raporu yayımlandı.

ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu, “ABD 2022 Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu’nun Yunanistan bölümünde önceki yıllarda olduğu gibi toplumumuzun dini alanda yaşadığı sorunlara yine yüzeysel şekilde yer veriliyor, ağırlıklı olarak Yunan devletinin resmi görüşünü destekler nitelikte ifadeler yer alıyor. ABTTF olarak ABD raporuna yanıt niteliğinde hazırlayacağımız ve ABD’nin ilgili makamlarına ileteceğimiz raporda toplumumuzun görüş ve taleplerini ayrıntılarıyla aktaracağız.” İfadelerinin yer aldığı yazılı bir açıklama yaptı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı tarafından 2022 Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu yayımlandı. Dünya genelinde 199 ülkedeki dini özgürlüklerin durumunun incelendiği raporun Yunanistan ile ilgili bölümünde, “Trakya Müslüman azınlığı” tanımı kullanılarak Batı Trakya Türk toplumunun dini alanda yaşadığı sorunlara eksik ve yüzeysel olarak yer veriliyor.

Raporda Batı Trakya Türk toplumu

Yunanistan’ın toplam nüfusunun 10,5 milyon olarak tahmin edildiğinin belirtildiği raporda, 1923 Lozan Antlaşması’na göre resmi azınlık olarak tanınan Batı Trakya Türk toplumunun nüfusunun yaklaşık 140 bin olduğu kaydediliyor.

1923 Lozan Antlaşması’na göre Batı Trakya Türk toplumunun kendi camileri ile sosyal ve hayır kurumlarını (vakıflar) idare ve muhafaza etme hakkına sahip olduğunun belirtildiği raporda, Yunan Meclisi’nde Ağustos 2022’de kabul edilen yasa ile hükümetin (Batı) Trakya’daki müftüleri atama sürecini değiştirdiği kaydediliyor. Raporda, bahse konu yeni yasaya göre Müftü Naibi’nin başkanlığında 33 kişinin yer alacağı bir kurulun müftü adaylarının uygun olup olmadığına karar vererek müftü olarak görev yapabilecek niteliklere sahip olanların isimlerini alfabetik sıraya göre belirleyeceği, ardından Din İşleri ve Eğitim Bakanı’nın adaylar arasından birini seçerek nihai atamanın Rum Ortodoks metropolitlerinde olduğu gibi Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yapılacağı kaydediliyor.

Raporda, Batı Trakya Türk toplumu mensuplarının hükümetin müftü atama uygulamasına karşı çıkmaya devam ettikleri hatırlatılarak, müftülerin hükümet müdahalesi olmaksızın doğrudan toplum tarafından seçilmesini talep ettikleri belirtiliyor. (Batı) Trakya’da hükümet tarafından atanmış üç müftü naibine paralel olarak Batı Trakya Türk toplumunun seçtiği iki gayri resmi müftünün bulunduğu not edilerek, hükümetin seçilmış müftüleri ve dini hizmetlerini tanımadığı ifade ediliyor.

2018 tarihli yasa ile (Batı) Trakya’daki hükümet tarafından tayin edilen müftülerin geleneksel İslam hukukuna göre evlilik, boşanma, çocuk velayeti, nafaka veya miras gibi aile konularında tüm taraflardan noter tasdikli rıza belgesi talep ettiği kaydedilerek, müftülerin değinilen konulardaki kararının asliye mahkemelerinin onayına tabi olduğu kaydediliyor.

Raporda ayrıca Batı Trakya Türk toplumunun kendisine ait vakıfların idare heyetlerinin üyelerinin hükümet tarafından atanmasına karşı çıktığı ve 1923 Lozan Antlaşması uyarınca bu kişileri kendisinin seçmesi gerektiğini söylediğine dikkat çekiliyor.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “ABD 2022 Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu’nun Yunanistan bölümünde önceki yıllarda olduğu gibi toplumumuzun dini alanda yaşadığı sorunlara yine yüzeysel şekilde yer veriliyor, ağırlıklı olarak Yunan devletinin resmi görüşünü destekler nitelikte ifadeler yer alıyor. ABTTF olarak ABD raporuna yanıt niteliğinde hazırlayacağımız ve ABD’nin ilgili makamlarına ileteceğimiz raporda toplumumuzun görüş ve taleplerini ayrıntılarıyla aktaracağız.” dedi.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu