Yunanistan Haber

Gerapetritis: “Türk F-16’ları Bize Karşı Kullanılamaz”

"Türkiye ile iyi komşuluk ilişkileri içinde yaşamaya çalışmak için tarihi bir fırsat var. Bunu kesinlikle başaracağımızı söylemiyorum ama bu olasılığı tüketmemiz gerekiyor."

Yunanistan Dışişleri Bakanı Giorgos Gerapetritis, ANT1’in ana haber bültenine verdiği röportajda, Yunanistan ile ABD’nin geliştirdiği tarihi bir stratejik ilişkiden bahsetti. Gerapetritis, Yunanistan’ın F-35’ler ve Türkiye’nin F-16’ları satın alınmasına ilişkin denklemdeki verileri analiz etti.

Gerapetritis, Türk F-16’ları hakkında özellikle önemli bir raporda, savaş uçaklarının Yunanistan’a karşı kullanılmasının yasaklanması için Dışişleri Bakanlığı’ndan Kongre’ye sunulan gizli bir belgeye ilişkin Amerikan raporlarını esasen doğruladı.

Bakan Giorgos Gerapetritis, “Bu ilişki ‘dinamik’ ve devam ettiği için ayrıntıları açıklamamaya kararlıyım. Şunu söyleyebilirim ki Türk F-16’ları bize karşı kullanılamaz. Ama adaptasyon aşamasında olan bir süreç. Mevcut hükümetle ulusal çıkarların uygun şekilde güvence altına alınmaması mümkün değildir.” Dedi.

Edinilen bilgiye göre, ABD Dışişleri Bakanlığı, Kongre’nin dört komitesine, yani Senato ve Temsilciler Meclisi’nin savunma ve dış ilişkiler komitelerine “güvenlik maddesi” olarak bir mektup gönderdi.

Bakan Giorgos Gerapetritis, “Amerika ile şu anda var olabilecek en güçlü stratejik ittifaka sahibiz. Yunanistan şu anda güçlü bir diplomatik ortamda bulunuyor. Kutlama yapmıyoruz. Ciddiyet, sorumluluk ve hesap verebilirlik duygusuyla her zaman ulusal çıkarlar için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz.” İfadelerini kullandı.

ABD’nin S-400 üzerinden Ankara’ya “açılması”

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland’ın, ABD’nin Türkiye’ye “açılması” yönündeki önerisi üzerine, “…Eğer Türkiye S-400 sorununu çözerse, tekrardan F-35 ailesine kabul ederiz” demesi hakkında Gerapetritis şunları kaydetti: “Biz iki yönlü değiliz, uluslararası hukuka odaklıyız. Bu tür satın almalar söz konusu olduğunda kendi ulusal çıkarlarımızı koruma konusunda tutarlıyız. Başbakan da bu konuda net: ABD’nin teçhizatını biz belirleyemiyoruz. Belirleyebileceğimiz şey bu silahların Yunanistan’a karşı kullanılmayacağıdır.”

“2019’da nerede olduğumuza ve bugün nerede olduğumuza bakın”

Muhalefetin, Yunanistan’ın ABD’nin “verili müttefiki” olduğu yönündeki suçlamalarına ilişkin Gerapetritis şu yanıtı verdi: “Keşke “verili müttefik” olarak aldıklarımızı alabilsek. 2019’a bir bakın. Yunanistan neredeydi, diğer ülkeler neredeydi? 10 yıllık eylemsizliğin ardından F-16’ları istemeye başladık ve bugün: F-35’e katılan küçük bir kulüpte Silahlı Kuvvetleri güçlendirecek o kadar çok ekipmanı bedava alıyoruz. Yunanistan’ın sözü önemli çünkü sorumlu ve uluslararası hukuka dayanıyor.”

Erdoğan’ın Atina ziyaretinin rolü

Erdoğan’ın Atina ziyaretinin, Ankara’nın F-35 programına dönüş beklentisiyle birlikte F-16’lar için Türkiye’deki “önünü açıp açmadığı” yönündeki soruya Gerapetritis, “…bir heterodeterminasyon mantığına girmeyeceğiz” dedi.”

Türkiye ile ilişkiler konusunda Dışişleri Bakanı, “Türkiye ile iyi komşuluk ilişkileri içinde yaşamaya çalışmak için tarihi bir fırsat var. Bunu kesinlikle başaracağımızı söylemiyorum ama bu olasılığı tüketmemiz gerekiyor” dedi.

Miçotakis’in Beyaz Saray’a daveti

Son olarak Başbakan Kiriakos Miçotakis’in yakın gelecekte Beyaz Saray’a olası ziyaretine ilişkin Gerapetritis, böyle bir durumun var olduğunu açıkladı: “Başbakan uluslararası nüfuzu büyük bir lider ve gelecekte birçok davet alacak. Dışişleri Bakanlığı’ndaki görevime başladığımda Kiriakos Miçotakis’in diplomatik açıdan ülke için ne kadar önemli olduğunu anlamamıştım.” İfadelerini kullandı.

Başbakan’ın yakın gelecekte Beyaz Saray’ı ziyaret etme daveti alıp almadığı sorulduğunda Gerapetritis şunları ekledi: “Kiriakos Miçotakis’in Mart ayında Beyaz Saray’da olma ihtimali var, onun bir dizi uluslararası gezisi var ve bu kendi programına da bağlı olacak.” Dedi.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu