Yunanistan Haber

Ege’nin Mavi Suları Selanik ve İzmir’i Birbirine Bağladı, Ekonomi De Canlandı

Yunanistan-Türkiye arasında Gerilimin gölgesinde Selanik-İzmir seferleri başladı.

Yunanistan-Türkiye arasında Gerilimin gölgesinde Selanik-İzmir seferleri başladı.

Yunanistan’ın Selanik ile İzmir şehri arasında başlayan seferler kapsamında ilk feribot Selanik’e geldi. İki kenti bir birine bağlayan ‘dostluk hattı’, Ankara ile Atina arasında gerilimin yeniden tırmandığı günlerde hizmete girdi.

Yunanistan merkezli Levante Ferries şirketine ait Smyrna di Levante feribotu, Selanik’ten Pazartesi günü saat 17.00’de hareket etti.

Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri saat 19.00’da Selanik’ten İzmir’e sefer yapacak feribot, Salı, Perşembe ve Pazar ise saat 19.00’da İzmir’den Selanik’e sefer yapacak. Seferlerin 12-13 saat sürmesi bekleniyor.

Selanik-İzmir feribot hattı, Ege’deki bazı Yunan adaları ile Türk limanları arasındaki mevcut doğrudan bağlantı dışında, Yunanistan anakarası ile Türkiye arasında ilk doğrudan deniz bağlantısı özelliğinde.

2016 yılında iki devlet nezdinde resmiyet kazanan süreç sonunda ilk seferlere başlayan feritbotlar, 900 kişi ve 300 araç taşıyabilecek.

Proje üzerinde üç yıldır çalışan Yunan Levante Ferries şirketine göre amaç, deniz yolculuğunun karayolundan daha kısa olması nedeniyle iki NATO ülkesi arasındaki ticaret ve turizmi kolaylaştırmak.

Levante Ferries şirketinden Yannis Dimitriadis, “Avrupa ve Asya’yı birbirine bağlamak ve deniz taşımacılığı ile turizmi teşvik etmek istiyoruz,” dedi.

“İnsanlar bölünmeleri anlamıyor.” diyen Dimitriadis, “Biz siyasi çatışmaların içinde yer almıyoruz. Ticaret serbest” ifadelerini kullanıyor.

Selanik’ten Kalkarak İzmir’e ulaştı

Yunanistan’ın Selanik kentinden dün 17.00’da kalkan Levante Ferries feribotu, 119 yolcu 74 mürettebat ile İzmir’e geldi.

Ege’nin iki yakasını birleştiren Selanik- İzmir arası ilk feribot seferi sonrası düzenlenen etkinlikte konuşan Ticaret Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Karakaş, “Karşılıklı olarak üç sefer yapılacağı göz önüne alınırsa 17 bin 160 tırı karşı tarafa geçirip buraya alabileceğiz. 93 binin üzerinde bir araç trafiği ve 140 binin üzerinde seyahat söz konusu olacak” dedi.

İlk seferin ardından feribotun içinde etkinlik yapılarak seferlerin iki ülke için önemine dikkat çekildi. Ticaret Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Karakaş şöyle konuştu:

“250 milyar dolarlık hedefimiz var“

“Yatırım, üretim, istihdam ve ihracat üzerine bir ekonomik model oluşturuyoruz. Bu amaçla 250 milyar dolarlık hedefimiz var. Bunu çok rahatlıkla aşacağımız kanaatindeyiz. Bugün burada bulunma amacımız büyük anlam ifade ediyor. Özellikle batı sınır kapılarımızda yaşanan sorunları da göz önünde bulundurursanız Türkiye’nin artık intermodal taşımacılığa daha fazla önem verme zorunluluğunu anlamış olacaksınız.

Bu girişimin başlatılması ve başarılı olması bizim için çok önemli. Karşılıklı olarak üç sefer yapılacağı göz önüne alınırsa 17 bin 160 tırı karşı tarafa geçirip buraya alabileceğiz. 93 binin üzerinde bir araç trafiği söz konusu olacak. 140 binin üzerinde seyahat söz konusu olacak. Batı kapılarında yıllık 400 binin üzerinde bir geçiş olduğunu dikkate alırsak bu bizim için aslında tek ro-ro seferiyle hayati bir önem taşıyan bir unsur haline geliyor.

Yüzde 45 ihracatımızın olduğu Doğu Avrupa kıtası göz önünde bulundurulduğunda bu Türkiye için ve Yunanistan için çok önemli bir adım. Bu anlamda sefer sayısının artmasını ümit ediyoruz. İntermodal taşımacılık bizim için çok ciddi bir önem ifade etmekte. Amacımız ticaretin her boyutunu en yüksek seviyede ilerletebilmek ve tüm dünyaya ulaştırabilmek” diye konuştu.

“Yaşatmak bizim elimizde”

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkan Yardımcısı Cemal Elmasoglu, “Bu çok muhteşem bir hayaldi ve adım adım hayale gidildi. Ortak aklı kullandığımız bir proje oldu. Bu hattı Levante Ferries kurdu ama yaşatmak bizim elimizde. Biz yaşatmak zorundayız. Sürdürülebilir bir başarı için bir arada daha sık olmak durumundayız. Sektör temsilcilerinin bu hatta ciddi destek vermesini bekliyorum. Bu hatta sadece Yunanistan olarak baktığımızda hata yaparız. Çünkü İzmir’in Avrupa’ya açılan alternatif bir kapısı olarak değerlendirmemiz lazım” sözlerine yer verdi.

“Hepsi bütünün birer parçaları”

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, “Selanik-İzmir seferlerinin başlıyor olması çok önemli. Ama buraya gelinceye kadar başka şeyler de yapıldı. Başkanımız Tunç Soyer’in İzmir’in turizmini canlandırmak için yaptığı girişimler, kruvaziyer turların ve bu yaz Midilli-İzmir seferlerinin yeniden başlaması bütünün birer parçaları. Hepsi İzmir’i bir dünya kenti yapma hedefine hizmet ediyor. Turizm de bunların bir parçası. Bu gemi hem tır hem araç hem yolcu taşıyacak. Karşılıklı seferler olacak. Bu Türk ve Yunan halklarının arasındaki ilişkiyi, hem turizmi hem ticareti güçlendirecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuda yapılan her türlü projenin destekçisiyiz. Hayırlı olsun diyorum” dedi.

“Emek verenleri kutlamak istiyorum”

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ise önemli bir gün olduğuna dikkat çekerek “Bu limanın bu şekilde değerlendirilmesi, iki ülke arasındaki bir köprünün kurulması çok önemli. Bu işe emek verenleri kutlamak istiyorum. Kentimize çok güzel bir hizmet oldu” dedi.

“Geniş fırsatlar sağlayacak”

İzmir Yunanistan Başkonsolosu Despina Balkiza ise “İki limanın bağlanması, Yunanistan ve Türkiye arasında, buna bağlı olarak Avrupa ve Asya arasında turizm ve ticaret için geniş fırsatlar sağlayacak. Bazen çok yavaş kalan mevcut kara yolu sınırlarına alternatif bir rota olarak yolcu ve mal taşımacılığı kolaylaşacak. Çevre dostu ve enerji tasarrufu sağlayan güvenli bir yol sunulacak. Nakliye firmalarının ve iş temsilcilerinin sadece Yunanistan’la değil, aynı zamanda kuzey ve batı Avrupa pazarlarına da erişim sağlamak için hattan yararlanabileceğinin altını çizmekte fayda var” sözlerine yer verdi.

“Tır şoförlerine gerekli yardım yapılacak”

Etkinlikte konuşan firma sahibi George Theodosis şunları söyledi:

“Bir rüya gerçekleşiyor. Vizyonumuz, yeni ufuklar açarak insanları ve kültürleri bir araya getirmek. İzmir’le Selanik’in bağlanması her iki tarafın uzun zamandır istediği bir şey. İlk başlarda nostaljik bir şey olsa da daha sonra bir vizyona dönüştü. Vizyon hedefe dönüştü, olgunlaştı, büyüdü ve bugün bütün bu yapılanların yanında bu hedef gerçekleşti. İzmir Yunanistan Başkonsolosluğu en hızlı vize veren kurum olarak bu çerçevede tır şoförlerine de gerekli yardımı sağlayacaktır. Şu an konsoloslukla birlikte çalışıyoruz ve biletlerimizin anında kontrol edilebilir bir şekilde olmasını sağladık. Bu durumda geçişler daha hızlı olacaktır. Bugün ilk defa iki kozmopolit şehri Selanik ve İzmir’i deniz yoluyla birleştirmekten gurur duyuyoruz. İstediğimiz şey bu hattın açık kalmasıdır” ifadelerini kullandı. Firmanın CEO’su Stratis Apergis ise şunları söyledi: “Bu şirketin çalışmaları 3 yıl sürdü. Bu sonuca ulaşmak için birçok kişi çalıştı. 1 milyondan fazla saat harcandı. Bir o kadar çalışma da gemi dışında yapıldı. Asıl iş şimdi başlıyor. Bu hattın çalışmasını devam ettirmeliyiz.”

“Avrupa’ya çok daha yakın hale gelmiş oluruz”

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk “Selanik ve İzmir’i birleştirdiğimizde Avrupa’ya çok daha yakın hale gelmiş oluruz. Bu geminin tüm yapımında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Desteklemeniz bizim için çok önemli. Çünkü bu hattı açtığımız zaman, aynı denizi paylaşan iki ülkeyi de birleştirmiş oluyoruz” derken, Uluslararası Karayolu Yük Taşımacıları ve Acente Sahipleri Derneği (UKAT) Başkanı Ayhan Turan ise “Uzun zamandır verilen mücadelenin sonucunda bugün güzel bir açılış oldu. İki ülke arasında köprü vazifesi görerek bağlantı kurulmuş olacak. İnşallah bunun devamı da gelir” diye konuştu. Turan, ihracat ve ithalat açısından kendileri için en önemli konulardan birinin vizeler ve geçiş belgeleri olduğunu sözlerine ekledi.

Özpoyraz’dan nazar boncuğu hediyesi

Konuşmaların ardından İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz tarafından firma sahibi firma sahibi George Theodosis’e nazar boncuğu hediye edildi. Theodosis, hediye edilen nazar boncuğunu feribota asacaklarının sözünü verdi. Etkinliğe Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya, Kültür ve Turizm İzmir İl Müdürü Murat Karaçanta, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Konak Belediye Başkanı Abdul Batur, TÜRSAB Ege BTK Başkanı Tolga Gencer, Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı Alper Özel ve iş dünyası temsilcileri de katıldı.

Smyrna di Levante gemisini tanıyalım

GEMİMİZE HOŞGELDİNİZ!

Smyrna di Levante modern, tamamen yükseltilmiş ve yenilenmiş bir gemidir ve her yolcuya Thermaikos’un Gelini’nden Kozmopolit Anadolu’ya kadar güvenli ve keyifli bir yolculuk sağlar! Onunla Selanik’ten İzmir’e seyahat edin ve gemiye biner binmez Türkiye’nin güzel şehrinde yaşayacaklarınızın havasına girin!

GEMİ ÖZELLİKLERİ

TOPLAM UZUNLUK (metre) 158,42
GENİŞLİK (metre) 21,60
SUALTI KESİMİ MAKSİMUM (m) 5,719
MAKSİMUM HIZ (düğüm) 20
SERVİS HIZI (düğüm) 18
TOPLAM KAPASITE (KOX) 14.205
YOLCU TAŞIMA KAPASİTESİ 948
TIR KAPAS düğüm İTESİ (şerit metre) 1.000
ARAÇ TAŞIMA KAPASİTESİ 300 ARAÇ
ANA MAKİNELER 2 x 2760KW at 450rpm MAN 2*6L40/54A & 2 x 3680KW at 450rpm M.A.N 2 x 8L40/54A
PORT OF REGISTRY PIRAEUS (PIRE LIMANI)
KAYIT NO. 12639
SINIF RINA
PROPULSION KMW PITCH PROPELLERS
Baş Pervane 2 x 600KW KaMeWa Steering Propeller 800/2000/AS-CP
DİZEL JENERATÖRLERS 2 x 970KW at 428rpm SKL Type 8NVD 48A & 2 x 736KW at 428rpm SKL Type 6NVD 48A

GEMİNİN ÖZEL AVANTAJLARI

  • 2 ADET YÜRÜYEN MERDİVEN İNİŞ MERDİVENİ
  • 2 YOLCU ASANSÖRÜ
  • ENGELLİ YOLCULARIN TAŞIMASI
  • ÖZEL YOLCU BAGAJ ALANLARI
  • AÇIK GÜVERTEDE BAR BARBEKÜ
  • EVCİL HAYVANLAR ALANI
  • OTOMATİK HAYAT KURTARAN SİSTEMLER (MES)

TESİSLER

  • Tam Klima
  • Tüm alanlarda uydu TV alımı
  • Revir – Hastane
  • Tüm alanlarda WiFi
  • Uçak koltukları
  • Dükkân
  • 2 Salon / 2 Kapalı Bar ve 1 Açık Teras
  • Lüks iç mekanlar
  • Sigara İçenler için Bar / Açık Oturma Odası
  • Tüm alanlarda prizler

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu