“Ege Adaları Üzerindeki Yunan Egemenliğini Sorgulamak “Kırmızı Çizgi”dir”
Yunanistan Başbakanı Miçotakis 77. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda açıklamalarda bulundu.
Yunanistan Başbakanı Miçotakis 77. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda açıklamalarda bulundu.
Atina’da Başbakanlık Maksimu Sarayı Miçotakis’in BM’deki konuşmasında Türk halkına seslenişini Türkçe altyazı ile yayınladı. Bu ilk kez bir uygulama olarak dikkat çekti.
Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in BM de yaptığı konuşmasından Türkiye ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Miçotakis, “Yunanistan için kırmızı çizginin Türkiye’nin Ege adaları üzerindeki egemenliğini sorgulaması olduğunu açıkça belirtmek istiyorum. Uluslararası hukuk temelinde diyaloğa her zaman açığım”. Dedi. Miçotakis Türk halkına da seslenerek, “Yunanistan ülkeniz için bir tehdit değil, Türk halkıyla düşman değiliz, dostuz ve komşuyuz.” İfadelerini kullandı.
Başbakan Miçotakis konuşmasında şu ifadeleri kulandı:
“Ege adaları üzerindeki Yunan egemenliğini sorgulamak bir “kırmızı çizgi”dir”
“Ege adaları üzerindeki Yunan egemenliğini sorgulamak bir “kırmızı çizgi”dir, komşunun hiçbir saldırgan hamlesine müsamaha gösterilmeyecektir.
Yunanistan ülkeniz için bir tehdit değil, Türk halkıyla düşman değiliz, dostuz ve komşuyuz.
Türkiye revizyonist söylemlere düşkündür. Bu benim BM Genel Kurulu’ndaki dördüncü konuşmam ve maalesef Türkiye’nin istikrarı bozucu bir rol oynadığına inanıyorum.
Türkiye, ülkemle garip bir saplantı duymaya başladı. Ülkeme gece gelmekle tehdit ediyor. Bu bir barışçının mantığı değil, saldırganın mantığıdır.
Yunanistan’ı sürekli casus belli ile tehdit ediyor. Geçen yıl Türkiye, Sakız ve Midilli gibi büyük adalar üzerindeki Yunan egemenliğini sorguladı.
Size soruyorum: Bu davranış yasal mı ve BM Şartı’na saygı duyması gereken bir NATO üyesi ülke ile tutarlı mı?
Bu kürsüden, Yunanistan için kırmızı çizginin Türkiye’nin Ege adaları üzerindeki egemenliğini sorgulaması olduğunu açıkça belirtmek istiyorum.
Yunanistan denizde on binlerce hayat kurtardı ve göçle başa çıkmak için komşu ülke ile işbirliği istiyor.
Uluslararası hukuk temelinde diyaloğa her zaman açığım.
Kıbrıs konusunda Ankara, uluslararası izolasyonda olduğu için iki devletli çözümde ısrar ediyor. Yunanistan, Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk tarafları arasında diyaloğun yeniden başlamasını güçlü bir şekilde desteklemektedir.
Ancak uluslararası toplum, Türkiye’nin oldubitti yaratmaya çalıştığını unutmamalıdır.”