Yunanistan Haber

“Dendias Türkiye’yi Fransa’ya Şikayet Etti: “Türkiye Bölgeyi İstikrarsızlaştırıyor”

Fransız Rafale uçakları Yunan renkleriyle uçuyor ve Fransız silahları sayesinde Yunanistan'ın caydırıcı gücü her türlü dış tehdide karşı güçlendiriliyor.”

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Fransa’ya gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında Fransa Dışişleri Bakanı Katrin Kolona ile bir görüşme gerçekleştirdi. Dendias-Kolona görüşmesinin ana konusu Türkiye. Dendias Fransız mevkidaşına Türkiye’nin Doğu Akdeniz başta olmak üzere, geniş bölgede davranışlarıyla barış ve huzuru tehlikeye atarak istikrarsızlaştırdığını ileri sürdü.

Toplantı sonrasında kameralar karşısına geçen iki ortak basın açıklaması yaptı.

Nikos Dendias açıklamasında, Fransa’nın her zaman tereddüt etmeden Yunanistan’ın yanında olduğunu kabul ederek teşekkür etti ve Fransız silahları sayesinde Yunanistan’ın her türlü dış tehdide karşı caydırıcı gücünün güçlendirildiğini söyledi. Dendias ayrıca, bugün Ege’yi ilgilendiren konularda Fransa’nın Lozan Antlaşması’nı ve Boğazlar için Montrö Antlaşması’nı ve 1947 Paris Antlaşması’nı imzaladığını hatırlattı.

Dendias özetle şu ifadeleri kullandı: “Yunanistan-Fransa ilişkileri geçen Eylül ayında imzalanan Stratejik İlişki Anlaşması ile en yüksek noktasına ulaştı. Bu anlaşma, karşılıklı savunma yardımı maddesi de içeren ayrıcalıklı bir anlaşma. İki ülke arasındaki ilişkinin sağlam bir temeli var: ortak ilke ve değerler, özgürlük, demokrasi, adalet, insan hakları, kadın hakları, uluslararası hukuka bağlılık, diyalog, anlaşmazlıkların barışçıl çözümü ve uluslararası ilişkilerde güç kullanımından kaçınma. Bu bağlamda Yunanistan Uluslararası Hukuka ve Uluslararası Deniz Hukuku ilkelerine bağlılığını kanıtlamış ve dış politikasında bu ilkeleri korumaya devam edecektir.

Fransa aynı zamanda Yunanistan’ın bir savunma ortağıdır. Yakın zaman önce modern “Belharra” fırkateynlerini almaya karar verdik. Fransız Rafale uçakları zaten Yunan renkleriyle uçuyor ve Fransız silahları sayesinde Yunanistan’ın caydırıcı gücü her türlü dış tehdide karşı güçlendiriliyor.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu