Yunanistan Haber

Dendias: “Türkiye Seçim Öncesi Sıcak Bir Çatışmayı Hedeflemiyor”

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye'nin seçim öncesi sıcak çatışmayı hedeflediğini hiçbir şekilde düşünmediğini söyledi.

Alpha Bank Personel Derneği’nin düzenlediği bir etkinlikte konuşan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye’nin seçim öncesi sıcak çatışmayı hedeflediğini hiçbir şekilde düşünmediğini söyledi.

Dendias konuşmasında şunları dile getirdi:

“Yöneticilerin olayı kontrol altına alacak vakti yok ve bu olay güncel olayların bir unsuru haline geldiğinde ve gazeteciler kamuoyunu devraldığında, seçim öncesi ortamda bunu kontrol etmek son derece zor. Aklımızda olsun çok temel bir parametre her iki ülke de seçimlere gidiyor.

Bugün eşi benzeri olmayan, Türkiye ile 3,5 yıldır tırmanan bir krizi, giderek artan tonlarla, Türk tarafının eşi benzeri görülmemiş açıklamalarıyla, son derece oldukça yanıcı bir hava yaratılarak yaşıyoruz.

Türkiye seçimlerinden önce kimse gerginliğin azalmasını beklemiyor. Yunanistan’ın ihtirası, rastgele bir olayla Türkiye ile daha da kötüye gitmesine yol açmak değil.

Her şey seçimlerden hemen sonra belli olacak. Yeni bir halk vekaleti ile yeni bir Yunan hükümeti olacak ve yeni bir Türk hükümeti de olacak. Her iki hükümette de yeni siyasi sermayenin bulunması, gerçekliğe yeniden yaklaşmak ve Türkiye’nin gerçek yüzünü orada görmek için iyi bir fırsat olacaktır. Eğer Türkiye mantığa dönerse.

Türk halkının güvenini çalanların, Türk çıkarlarının ne olduğunu açıkça göreceğini ummak zorundayız. Türk toplumunun çıkarı, AB’nin ifade ettiği değerler çerçevesinde Batı’yla, Avrupa’yla yakınlaşmasıdır.

Yunanistan, Türkiye ile arasındaki anlaşmazlığı Uluslararası Hukuk ve Deniz Hukuku çerçevesinde çözmek istiyor, ama bunun ötesinde değil. Türkiye’nin Avrupa kurallarına doğru gelmesini istiyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bir dizi hamleyle Avrupa, Batı müktesebatından uzaklaşıyor ve Ortadoğulu, Müslüman bir radikal oluşumun kendine özgü durumuna götürülüyor.

ABD, Yunanistan’ın tutumunu anladı, sağlam temelleri var, tüm gezegende geçerli olanın Ege’de uygulanmasını istiyor ve benzer görüşler üretiyor.

Anthony Blinken’in Yunanistan’daki varlığının ortamı sakinleştirme eğilimi olabilir, süper gücün Dışişleri Bakanının varlığının kesinlikle sakinleştirici bir etkisi olacaktır.”

Son olarak Aya Sofya ile ilgili bir soruyu yanıtlayan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Aya Sofya’nın evrensel bir miras olduğunu ifade etti. Dendias, Mustafa Kemal Atatürk tarafından müze statüsü verildiğini hatırlatarak tarihi yapıya yeniden camiye çevrilmesinin üzücü olduğunu söyledi.

Bakan Dendias, Aya Sofya’yı, Türkiye-Yunanistan arasında bir mesele olarak görmenin yanlış olacağını söyleyerek, “Bunu böyle görmek hatadır. Bu şekilde yansıtmak hatadır. Türkiye’nin kendi kent mirasına saygısızlığıdır.” İfadelerini kullandı.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu