Yunanistan Haber

Dendias, Lüksemburg’a Türkiye’yi “Şikayete” Gidiyor

"Türkiye'de seçimlere yaklaştıkça kasıtlı olarak provokatif bir hamle yapma riski artıyor. Dost ve güvenilir bir komşuya sahip olmak Türkiye'nin çıkarınadır.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın hedefinde yine Türkiye vardı. Bakan Dendias, “Türkiye’de seçimlere yaklaştıkça kasıtlı olarak provokatif bir hamle yapma riski artıyor” ifadelerini kullanıyor.

Bakan Dendias, Vima gazetesinin Pazar günkü sayısında yayınlanan bir röportajında yine Türkiye ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Dendias röportajında ayrıca, “Dost ve güvenilir bir komşuya sahip olmak Türkiye’nin çıkarınadır.” Diyerek Türkiye’ye mesaj gönderiyor.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, yarın 17 Ekim Pazartesi günü Lüksemburg’a gidecek ve burada Avrupa Birliği’nin Dış İlişkiler Konseyi toplantısına katılacak. Bakan Dendias’ın toplantıda, yakın zaman önce Libya Ulusal Birlik Hükümeti ile Türkiye arasında imzalanan İşbirliği Mutabakat Muhtırası’nın yasadışı, geçersiz ve var olmayan bir anlaşma olduğunu ileri sürerek muhataplarını bilgilendireceği belirtiliyor.

Dışişleri Bakanı Dendias’ın Vima gazetesinin Pazar günkü sayısında yayınlanan röportajında özetle şu ifadeler yer alıyor:

“Türk tarafından retoriğin tırmandırılması eşi benzeri görülmemiş boyutlara ulaştı”

“Türkiye, genel olarak saldırgan söylemleri ve hükümet yetkililerinin Yunanistan’a karşı akıl almaz ifadeleri ile Uluslararası Hukuka dayalı yapıcı diyaloga olanak sağlayacak bir ortamın yaratılmasını baltalamaktadır.

Türkiye’nin hem aynı ittifaka hem de AB’ye ait olan dostane ve güvenilir bir komşuya sahip olmanın kendi çıkarına olduğunu anlaması kendi yararınadır. Biz topraklarının bir karışını bile talep etmediğimiz için ondan da aynısını talep ediyoruz. Anlaşmazlık, Uluslararası Hukuk ve Uluslararası Deniz Hukuku uyarınca çözülebilir.

Türk tarafından retoriğin tırmandırılması eşi benzeri görülmemiş boyutlara ulaştı. Teyakkuz, uyanık olmak, birlik ve soğukkanlılık gerekiyor ve artan tehdit karşısında Yunanistan daha da zırhlanıyor. Türkiye’de seçimlere yaklaştıkça gerginlik düşmeyecek ve kaza ya da muhtemelen kasıtlı bir provokatif hareket riski artacaktır.

Göç konusunu araçsallaştırılan Türkiye sürekli olarak yalan yanlış haberleri yayma yoluyla sürekli ülkemizin imajını zedelemeye çalışıyor. Diplomatik alanda dost ve müttefikleri bilgilendirmekle oluşturduğumuz ilişkiler ağını güçlendirmekle sorumluyum. İrtibatlarımızın hiçbiri tesadüfen gerçekleşmiyor. Daha geniş bir stratejinin parçasıdır. Ortaklarımızın anlayışı teyit edilmiştir ve onların kamuya açık konumları artık Uluslararası Hukuk, Avrupa Müktesebatı ve sağduyuyu uygulama ihtiyacını yansıtmaktadır. Türkiye’nin benimsemediği pozisyonlarla ülkemizin daha geniş coğrafyadaki rolünün son üç yılda yükselmesi, komşu ülkede sinirlenmelere neden oluyor.

Hem ülkemiz hem de Avrupa kurumları, her yıl Komisyon tarafından yayınlayan aday ülkelerin ilerleme raporundaki Türkiye’nin davranışlarını yakından izliyoruz.

Girit’in güneyi ve doğusundaki karasularının genişletilmesi konusu masada. Genişleme, hükümetin bunu ulusal çıkarlara uygun gördüğü zaman yapılacaktır. Karasularının genişletilmesinden önce, temelde düz çizgilerin çizilmesi ve boğazları kapatma gibi teknik bir ön çalışma yapılması gerekmektedir.

Ön çalışma tamamlanmak üzere, ancak bu ön çalışma tek başına başka gelişmelerin habercisi değildir. Hükümet uygun gördüğünde karasularını genişletme imkanına sahip olmak için bu hazırlık çalışmalarının Girit’ten başladığını vurguladık.

Türkiye’nin Rusya ile ilişkilerine gelince, Türk şirketlerinin yaptırım uygulanan Rus kuruluşları ile alışverişleri varsa bu incelenmeli ve öngörülen tedbirler alınmalıdır. Türkiye, Rusya’nın yaptırımlara tabi olan hizmetleri veya ihracatı ve ithalatı için bir alternatif yol olmamalıdır.

Libya-Türkiye İşbirliği Mutabakat Muhtırası

Türkiye’nin her fırsatta yasa dışı, geçersiz ve olmayan 2019 muhtırasını harekete geçirmeye çalıştığını biliyorduk. Bu olasılığı ve buna bağlı olarak Libya’nın ve daha geniş bölgenin istikrarsızlaştırılması riskini Mısır, Fransa, Almanya, ABD ve diğerler muhataplarımızla acilen gündeme getirdik. Tabi ki de bunu Libyalı muhataplarımızla da gündeme getirmiştik. İlgili duyurudan birkaç saat sonra, muhtıra Libya Parlamentosu ve Yüksek Konseyin çoğunluğu tarafından kınandı, ancak aynı zamanda AB, ABD, Mısır, Kıbrıs (Güney), Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, vb. Libya konusunda müttefikler ve ortaklarla ön çalışma olmasaydı, hatta zamanla bu yapılamazdı. Ayrıca, geçiş hükümetinin ülkeyi uluslararası düzeyde bağlayan anlaşmalara girme hakkı bulunmadığından, Türk tarafıyla imzalanan mutabakat, Libya Siyasi Diyalog Forumu’nun anlaşmasına aykırıdır.

Yunanistan-Mısır ilişkileri

Mısır ile ilişkilerimiz, ülkemiz için hayati önem taşıyan ilişkilerdir. Dışişleri Bakanı olduğum üç yılda on iki kez Kahire’yi ziyaret ettim ve Mısırlı mevkidaşımla her fırsatta görüşmem tesadüf değildir.

Bu son ziyaretimde Libya’daki gelişmelere ilişkin görüşlerimizin tamamen uyumlu olduğu ortaya çıktı ve koordinasyonun her düzeyde devam etmesine karar verildi. Her iki taraf da, Yunanistan ve Mısır arasında MEB’in sınırlandırılmasına ilişkin anlaşmanın ve korunmasına yönelik ortak taahhüdün öneminin altını çizdik.

Kiev ziyareti

Odessa’yı iki kez ziyaret ettiğim için, savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna’ya üçüncü ziyaretim olacak. Bu ziyaret, Ukrayna’nın ve genel olarak tüm devletlerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı ilkesine tam bağlılığımızı göstermektedir. Yunanistan, Uluslararası Hukuku temel bir ilke olarak savunmaktadır. Yunanistan’ın ana endişesi olarak, büyük bir kısmı Rus işgali altındaki bölgelerde yaşayan ve bu nedenle en azından şu anda erişilemeyen Yunan toplumunun korunmasıdır.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu