Dendias: “Bombalanan Kiev Yunanlıların Neyle Karşı Karşıya Olduğunu Açıklamak İçin İdeal Bir Yer”
"İki ülkenin de doğularında büyük ve saldırgan komşuları var. Topraklarımızın yanlış yere geçmiş imparatorluklardan, Ruslar'dan, Osmanlılar'dan ayrıldığını iddia eden komşular."
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye’yi hedefine koymaya devam ediyor.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Pazar günü yayımlanan Kathimerini gazetesindeki makalesinde bir kez daha Türkiye’yi hedef laıyor. Dendias makalesinde, “Bombalanan Kiev, bir bakıma, biz Yunanlıların neyle karşı karşıya olduğunu dünya toplumuna açıklamak için ideal bir yer” diye yazıyor ve Yunanistan ile Ukrayna’nın karşılaştığı ortak zorluklara atıfta bulunuyor.
Dendias Kathimerini gazetesindeki makalesinde özetle şu ifadelere yer veriyor:
“İki ülkenin de doğularında büyük ve saldırgan komşuları var. Topraklarımızın yanlış yere geçmiş imparatorluklardan, Ruslar’dan, Osmanlılar’dan ayrıldığını iddia eden komşular. Yunanistan ve Ukrayna’nın doğu komşuları için sınırlar yok sayılıyor. Onlar yapay. Doğrudan tartışılıyor. Hem Yunanistan hem de Ukrayna, sözde “yabancı topraklara” sahibiz. Kırım, Donbas, Ege adaları. En iyi ihtimalle, ülkelerimiz askersizleştirme yoluyla azaltılmış toprak egemenliği uygulamalıdır. Ülkelerimiz, revizyonist anlatıya göre ‘ulusal’ azınlıkların haklarını çiğnemektedir.
Ukrayna örneğinde tehdit olmaktan çıkan işgal tehditleri, hibrit savaş uygulamasının yerini alıyor. Elbette göçün araçsallaştırılması, enerji akışlarının kesilmesi gibi. Türk tarafı tamamen Rus yöntemlerini benimsemiştir. Bunu açıkça belirtiyor: “Ukrayna olmak istemiyorsanız dikkatli olun. Bombalanan Kiev, bir bakıma, biz Yunanlıların neyle karşı karşıya olduğunu dünya toplumuna açıklamak için ideal bir yer. Hem meslektaşımla hem de Başkan Zelensky ile olan temaslarımda, ortak zorluklar unsurunun daha da farkına vardım. Karşılaştığımız benzeri görülmemiş zorluklara yanıt veriyoruz. Türk saldırganlığını müttefiklere ve ortaklara uluslararası düzeye getirmeye gayret ediyoruz. Avrupalı ortaklarımız ABD, daha geniş çevremizdeki ülkeler ve Hindistan ve Japonya gibi aynı değerleri paylaşan yükselen güçlerle, Uluslararası Hukukun ve Avrupa müktesebatının temel ilkelerine daima saygı göstererek ittifaklarımızı inşa ediyoruz. Ancak Atina, Brüksel ve Washington’da karşılaştığımız zorlukları sunduğumuzda konuşmamızın ağırlığı farklıdır. Ve bir diğeri bunları Kiev’deki sığınaktan ifade ettiğimizde ise bir başka oluyor.
Kiev’den görmezden gelinmesi zor bir mesajı aktardık. Türkiye bu yüzden öfkelendi. Mesaj çok basit. Ukrayna’ya yönelik uygulamalar, herhangi bir engel konulmadığı takdirde, başka taklitçiler de buluyor.
Ziyaretimin en duygulu anı, Ukraynalı mevkidaşımın Yunan Devrimi’nin “ya özgürlük ya ölüm” sloganını kameralar önünde tekrarlamasıydı. Bu ziyaret amacına ulaşmıştır. Ukrayna tarafı, Kiev’deki varlığımız için minnettarlığını dile getirdi. Ve yakın zaman önce görüştüğüm Litvanya ve Almanya gibi mevkidaşlarımın ülkemizin karşı karşıya olduğu zorluklara özel bir anlayış ve destek göstermeleri tesadüf değil.”