Yunanistan Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Heyetinin Atina Ziyaret Programı Şekilleniyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7 Aralık Perşembe günü Yunanistan-Türkiye İşbirliği Yüksek Konseyi toplantısı için Atina'ya geliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7 Aralık Perşembe günü Yunanistan-Türkiye İşbirliği Yüksek Konseyi toplantısı için Atina’ya geliyor.

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in geçtiğimiz Temmuz ayında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Vilnius’ta yaptığı görüşmede, iki ülke arasında çoklu iletişim kanallarının etkinleştirilmesiyle birlikte Siyasi diyalog, Güven Artırıcı Önlemler ve olumlu Gündem konuları ele alınmıştı.

Atina şimdi de, 7 Aralık tarihinde Yunanistan’ın Başkenti Atina’da yapılacak olan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısını Yunanistan-Türkiye ilişkilerinin iyileştirilmesi sürecinde bir başka adım olarak görüyor. İki ülke arasında anlaşmazlıklar devam ediyor ama amaç, anlaşmazlıkların ikili krizler yaratmaması, Yunanistan’ın amaçladığı konulardan biri de bu yönde.

Şimdiye kadar 4 toplantı yapıldı. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin yedi yıl aradan sonra tekrar toplanması, iki ülkenin yararına iş birliği yapılması ve ilişkilerin karşılıklı bir ruhla normalleştirilmesi yönündeki karşılıklı iradenin sinyalini vermeyi amaçlıyor. Bu toplantılar kesintiye uğradıktan sonra Türkiye-Yunanistan ilişkileri kritik noktaya ulaştı.

Atina’daki toplantıya kimler katılıyor

En üst siyasi düzeyde ortaklaşa kararlaştırılan ana iş birliği eksenlerinin devamı olarak, Dışişleri Bakanlığı liderliğinin yanı sıra Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısına Savunma, Göç, Kültür ve Turizm, Ekonomi ve Eğitim alanlarında sorumluluğu olan Bakanlar katılacak. Ankara’dan gelen daha önceki bilgilere göre, Türk heyetinin daha büyük olacağı ve iş adamlarının da katılacağı yönündeydi.

Ziyaret programı

7 Aralık sabahı Yunanistan ve Türkiye Bakanları Dışişleri Bakanlığı ve diğer Bakanlıklarda ikili görüşmelerde bulunacak. Aynı saatte Başbakan Kiriakos Miçotakis ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında Başbakanlık Maksimu Sarayı’nda, Vilnius ve New York’ta düzenlenen önceki iki toplantıyla aynı formatta, Yunanistan ve Türkiye Dışişleri Bakanları Yorgos Gerapetritis ve Hakan Fidan ile iki liderin diplomatik danışmanları Anna Maria Bura ve Çağatay Kılıç’ın katılımlarıyla bir toplantı gerçekleştirilecek. Görüşmenin ardından iki lider basına açıklamalarda bulunacak.

Daha sonra Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Genel Kurulu, Başbakan Kiriakos Miçotakis ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Başbakanlık Maksimu Sarayı’nda çalışma yemeği şeklinde toplanacak.

Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantıları

Yunanistan-Türkiye Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi, Mayıs 2010’da Atina’da dönemin Başbakanı Yorgo Papandreu ve Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan tarafından oluşturuldu ve ortaklaşa Konseyin kuruluş bildirgesi imzalandı.

İkinci toplantı ise Mart 2013’te Yunanistan ve Türkiye Başbakanları Antonis Samaras ve Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında İstanbul’da gerçekleştirildi.

Üçüncü toplantı Aralık 2014’te Antonis Samaras ve dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun öncülüğünde Atina’da gerçekleşti.

Sekteye uğramazdan önce son olan dördüncü toplantı Mart 2016’da Başbakan Aleksis Çipras ve Ahmet Davutoğlu’nun öncülüğünde İzmir’de gerçekleştirildi.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu