Yunanistan Haber

Dendias Bahreyn’de Gergindi, Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Saldırdı

"Yunanistan'a karşı savaş tehdidinde bulunan dünyadaki tek ülke Türkiye'dir, tekrar ediyorum, dünyadaki tek ülke Türkiye'dir.”

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Bahreyn’de düzenlenen uluslararası ”Manama Dialogue” forumuna katıldı. Dendias burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de bir kargaşacı olarak hareket ettiğini ve NATO üyesi olmasına rağmen Rusya’ya yaptırım uygulamadığının dile getirdi ve Ankara’nın suç teşkil eden davranışlar içinde olduğunu ileri sürdü.

Aynı forumda bulunan Türkiye’nin Bahreyn Büyükelçisi Esin Çakıl, Dendias’ın bu sözlerine tepki verince de Yunan Bakanın sinirli ve gerginliği gözlerden kaçmadı.

Dendias şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye 21. yüzyılda başka bir ülkeye savaş tehdidi savuran tek ülkedir. Türkiye bölgede bir kargaşacı gibi hareket ediyor. Türkiye uluslararası hukuku kabul etmiyor. Uluslararası deniz hukukunu kabul etmiyor. Rusya’ya herhangi bir yaptırım uygulamamış NATO üyesi bir ülkedir. Türkiye’nin bu yılki bütçesine bakarsanız ek olarak 30 milyar daha görürsünüz.

Türkiye, Yunanistan’ı yaklaşık 30 yıldır yasadışı bir şekilde savaşla tehdit ediyor, Batı dünyasında bu duyulmamış bir gerçek. Yunanistan’ın uluslararası deniz hukuku kapsamındaki yasal hakkını kullanması halinde karasularını 12 mile kadar genişletmesi halinde bir başka ülkeye, Yunanistan’a karşı savaş tehdidinde bulunan dünyadaki tek ülke Türkiye’dir, tekrar ediyorum, dünyadaki tek ülke Türkiye’dir.”

“Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında söyledikleriniz kabul edilemez”

blank

Bunun üzerine söz alan Türkiye’nin Bahreyn Büyükelçisi Esin Çakıl, “Bu bir soru değil, Bakan sayın Dendias’ın biraz önce söyledikleriyle ilgili bir açıklama yapmak istiyorum. Türkiye’nin dış politikasını barış, uluslararası hukuk ve diplomasi ilkeleri belirler. Rusya-Ukrayna müzakere görüşmelerine Antalya ve İstanbul’da ev sahipliği yaptık. Ne yazık ki sayın Bakan sayın Dendias, Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında söyledikleriniz kabul edilemez.” İfadelerini kullanarak Yunan Bakan Dendias’a cevap verdi.

Dışişleri Bakanı Nikos Dendias konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“Revizyonist anlatının galip gelmesine ve egemen olmasına izin vermemeliyiz. Rus işgali başarılı olursa, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ya da diğer otoriter liderleri bunu taklit etmekten ne alıkoyar ki?

Türkiye, Doğu Akdeniz’in güvenlik mimarisine dahil edilmelidir, büyük bir ülke ve varlığını görmezden gelemeyiz. Kaldı ki Yunanistan, Türkiye’nin AB’ye koşullu üyelikten yana olan tek ülkedir. Asıl soru, Türkiye’nin politikasının bu amaca hizmet edip etmediğidir. Yunanistan, dünyada savaş tehdidiyle (casus belli) karşı karşıya kalan, AB’ye, NATO’ya üye olan tek ülke. 21. yüzyılda bu nasıl olabilir?

Türkiye, adaların hakları olduğunu göz ardı ederek, Trablus hükümetiyle deniz bölgeleri çiziyor. Bu, sanki Yunanistan, Malta ve Sicilya’nın varlığını yok sayarak Tunus’la muhtıra imzalamış gibi.

Libya da Türkiye ile yasadışı anlaşmalar imzalayarak, Yunanistan ile potansiyel sorunlar yaratarak ve durumun kontrolden çıktığını gördüğümüz Sahel’de silah yaymak üzere iki şekilde kargaşacı bir ülke olarak hareket ediyor.

Değer odaklı toplum olan Batı dünyasının Suriye’deki durumla başa çıkacak bir politikası yok. Pratik olarak hiçbir şey yapmıyoruz.

Ancak İran da çok zor bir durum, genellikle birçok kez kargaşacı bir rolü oynuyor. Tabii ki olumlu örnekler de var: İbrahimi Anlaşmalar anlatıyı tamamen değiştirdi, sadece Ortadoğu için değil, tüm bölge için.

İsrail, Arap ülkeleriyle çalışmaya ve sahada yeni bir gerçeklik yaratmaya hazır.

İsrail ve Lübnan arasındaki sınır belirleme anlaşması. Oldukça benzersiz bir şey görüyoruz. Birbirini tanımayan ve açık bir sorunu çözmenin bir yolunu bulan, ancak aynı zamanda bu sorunu çözmek için uluslararası hukuk ve uluslararası deniz hukukunu uygulayan, dünyanın kurallara ve ayarlara dayalı bir toplum olduğunu kabul eden iki ülke arasında dünyaya örnek bir anlaşma.

Üçüncü bir örnek, Yunanistan ile Mısır arasında yaklaşık 30 yıldır müzakere edilen anlaşmadır. Bu sadece deniz bölgelerinin sınırlandırılmasına ilişkin ikili bir anlaşma değil, aynı zamanda Afrika ile Avrupa arasında karşılıklı bağlantılar ve boru hatları için kullanılabilecek bir bağlantı şerididir.

Bu, uluslararası hukuka ve uluslararası deniz hukukuna dayalı olarak ülkelerin sorunları sadece kendi vatandaşları için değil, çok daha geniş bir bölge için nasıl diyalog yoluyla çözebileceğinin mükemmel bir örneğidir.

Bölgenin sorunları çözülebilir. Kurallarımız ve iyi niyetimiz varsa, bugün karşılaştığımız tüm sorunlar ya da en azından çoğu çözülebilir. Daha iyi bir dünya yaratabileceğimize dair umudumuzu kaybetmemeliyiz. Umutsuzluğun bölgemizi kaplamasına izin vermemeliyiz.

Yunanistan kendisini Balkanlar’a, Orta Avrupa’ya bir giriş noktası olarak görüyor ve Ukrayna’nın çabalarını destekliyor. Dedeağaç limanı, NATO’nun Ukrayna’yı desteklemek için kullandığı ana limandır.

Yunanistan ayrıca Arap dünyasından Afrika’dan Avrupa’ya enerji aktarmak için bir enerji merkezi olmayı hedefliyor. Avrupa’nın karşı karşıya olduğu enerji sorunuyla başa çıkmak için bugün Yunanistan’da çok sayıda altyapı inşa ediliyor.

Son olarak, Yunanistan, coğrafi konumu ve tarihi nedeniyle Arap dünyasını daha iyi anlamak ve bir “kültürel kavşak” olmak için yeterli niteliklere sahiptir.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu