Dedeağaç’ta “Trakyalılar Helenizm Anıtı”nın Açılışı Gerçekleştirildi
Yapılan dini törenle Dedeağaç'ta “Trakyalılar Helenizm Anıtı”nın resmi açılışı yoğun katılımla gerçekleştirildi.
Yapılan dini törenle Dedeağaç’ta “Trakyalılar Helenizm Anıtı”nın resmi açılışı yoğun katılımla gerçekleştirildi.
Dedeağaç’a Türkiye’yi sözde “Soykırım” ile karalayan bir anıt açılışı yapılırken, Dedeağaç esnafı ve balık tavernaları hafta sonları dört gözle Türk turistleri bekliyor!
Dedeağaç’taki Metropolitliğin Aziz Nikolaos Kilisesi’nin avlusunda gerçekleştirilen “Trakyalılar Helenizm Anıtı”nın açılışına Dedeağaç Metropoliti Anthimos başta olmak üzere Meriç ili (Evros) Milletvekilleri, Eyalet Başkan Yardımcıları, güvenlik güçleri temsilcileri ve yoğun halk katılımı vardı.
“Trakyalılar Helenizm Anıtı”, Doğu Trakya’dan Batı Trakya bölgesine yaklaşık 100 yıl önce göç eden Yunanların anısına dikildi. Dedeağaç Metropolitliği Aziz Nikolaos Kilisesi’nin avlusuna, Evros (Meriç) İli Kültür Dernekleri Birliği (EPOFE) ve Emekli Ordu Subayları Derneği Dedeağaç Şubesi’nin katkıları ile dikildi.
Törene Dedeağaç Metropoliti Anthimos, EPOFE Başkanı Dimitrios Kelemidis ve Emekli Subaylar Birliği Başkanı emekli Korgeneral Prodromos Fotakidis ve Yunan ordusuna ait bölge komutanları katıldı.
Paylaşılan bilgilere göre, kapı şeklinde iki sütundan oluşan ve iki kapıyı andıran 4 metre yüksekliğindeki anıt, Doğu Trakya Helenizminin zorla yerlerinden yurtlarından koparılmasını simgeliyor. Birinci kapı unutulmaz anavatanlarından Büyük Çıkış, kaçış, yerinden edilme ve zulmü sembolize ederken, ikinci kapı ise Yunanistan’a girişi ve kurtuluşu sembolize ediyor.
6 metre uzunluğunda ve 2 metre genişliğindeki siyah mermer koridor ise, 6 Nisan 1914’te zulüm ve neticede sözde “Soykırım” yapıldığı gerekçesiyle “Kara Paskalya”yı simgeliyor. Anıtın iki yanında da o döneme ait iki adet fotoğraf yer alıyor.