Yunanistan Haber

“Az Kalan İletişim Köprülerini Kesen Bizler Değiliz”

“Ruşanlar Tekkesi’nde (Kızıldeli Sultan Dergahı) Trakya (Batı) Metropolleri ve Müftü Naiplerine yemek verdim.”

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, “Türk provokasyonunun tırmanması karşısında, nasıl ve ne zaman yanıt vereceğimizi seçerek ihtiyatlı ve sakin bir şekilde yanıt veriyoruz” ifadelerini kullandı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, “Parapolitika” gazetesine verdiği mülakatta Türkiye ile ilgili konuştu.

Bakan Dendias özetle şunları söyledi:

“Artık en aza düşürülen iletişim köprülerini kesen ve kışkırtıcı hamleler yapan bizler değiliz”

“Yunanistan, etkileyici hamleler yaparak değil, doğru argümanları ortaya koyuyor, kısır bir çatışmaya girmiyor. ABD ve Fransa gibi stratejik ortaklarla ve diğerleriyle ikili bağları güçlendiriyor. Türkiye’nin kabul edilemez davranışları hakkında düzenli olarak tüm müttefikleri ve ortakları bilgilendiriyor.

Yunanistan, Türkiye ile uluslararası hukuka dayalı yapıcı bir diyalogdan yanadır. Ve bunu kastediyoruz. Ancak artık en aza düşürülen iletişim köprülerini kesen ve kışkırtıcı hamleler yapan bizler değiliz.

Türk tarafı, son dönemdeki duruşuyla uluslararası alanda ifşa oluyor ve bu da en şüphecileri bile Türk saldırganlığının bir gerçek olduğuna ikna etme etkisine sahip.”

“Ruşanlar Tekkesi’nde (Kızıldeli Sultan Dergahı) Trakya (Batı) Metropolleri ve Müftü Naiplerine yemek verdim.”

blank

Yunanistan’ın Müslümanlara nasıl davrandığı ve davranmakta olduğu sorusuna Nikos Dendias, Yunanistan’ın kendi topraklarındaki Müslüman anıtlarında nasıl davrandığını tartışmanın mantıksızlığın eşiğinde olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Türkiye, iki yıl önce aldığı kararla, uluslararası tepkilere ve endişelere rağmen UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Ayasofya’nın statüsünü değiştirerek camiye çevirdi, bununla gurur duydu. O zamandan beri, anıtta tekrarlanan vandalizm vakaları giderek daha sık ve hatta Türk uzmanların kendileri tarafından kaydediliyor.

Oysa Yunanistan, modern bir kültür anlayışı bağlamında, hangi tarihsel dönemden gelirse gelsin kültürel ve dini mirasına saygı duyar, onu korur ve teşvik eder. Geçen Aralık ayında Kuzey Evros’taki Alevi dini merkezini ziyaret ettim. Ve Ruşanlar Tekkesi’nde (Kızıldeli Sultan Dergahı) Trakya (Batı) Metropolleri ve Müftü Naiplerine yemek verdim.

Müslüman azınlığa gelince, onların ülkedeki diğer vatandaşlarla aynı temel haklara sahip olan Yunan vatandaşlarıdır, kimsenin bizi suçlayamayacağı bir şeydir. İstanbul, İmroz ve Bozcaada’daki Rum azınlığın başına gelenlerin aksine Trakya’daki (Batı) Müslüman azınlığın gelişmesi tartışılmaz bir tanıktır.”

Karasuları ve kıyı bölgesinin genişletilmesi

Girit veya Ege Denizi’ndeki kıyı bölgesinin olası genişletilmesine ilişkin planlama hakkında bir soruya Nikos Dendias, Yunanistan’ın karasularını herhangi bir yerde ve herhangi bir zamanda 12 deniz miline genişletme konusunda devredilemez bir hakka sahip olduğunu yineleyerek, bir diğeri için uluslararası hukuka saygının altını çiziyor. Dendias, “Uluslararası hukuk, ülkemiz için dokunulmaz bir ilkedir ve ülkemizin güvenliğini güçlendirmek ve daha geniş bölgede işbirliğini pekiştirmek amacıyla haklarını tam olarak kullanıyor” vurgusu yapıyor.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu