Yunanistan Haber

Dedeağaç LNG Ünitesi İçin İmzalar Atıldı

"Dedeağaç'ın Balkanlar ve Avrupa için bir enerji merkezi olarak ön plana çıkması için önemli bir adım."

Yunanistan Ulusal Gaz Sistemi İşletmecisi’nin (DESFA S.A) Gastrade S.A’nın hissedar yapısına katılımı resmi olarak teyit edildi.

Dedeağaç’ta sıvılaştırılmış doğal gazın (LNG) Yüzer Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Ünitesini (FSRU) geliştiren şirketin sermayesine DESFA’nın katılımının onaylanması %20’sinin satın alınmasıyla sağlandı.

Yapılan açıklamaya göre, hisse devir sözleşmesi DESFA İcra Kurulu Başkanı Maria Rita Galli ile Gastrade’nin kurucu ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Elmina Kopelouzou tarafından bugün Atina’daki Gastrade merkez ofislerinde imzalandı.

Anlaşmanın imzalanması, Gastrade’in ortak kontrolünün DESFA tarafından devralınması için Avrupa Komisyonu’nun AB Birleşme Yönetmeliği kapsamında yakın zamanda onaylanmasından sonra Bayan Kopelouzou, DEPA Emporias SA, GasLog Cyprus Investments Ltd ve Bulgar Bulgartransgaz EAD (“BTG”) geldi.

Dedeağaç Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (LNG) Terminali’nin inşası, Yunanistan’ın enerji güvenliğine, likiditesine ve verimliliğine aktif olarak katkıda bulunacak ve Yunanistan’ın Güneydoğu Avrupa’daki stratejik rolünü güçlendirecek ve bölgeye yeni doğal gaz ihracatı için fırsatlar sunacağı belirtiliyor.

Bu, arz güvenliğini güçlendirdiği ve enerji arzının kaynaklarını ve yollarını çeşitlendirdiği için Avrupa Birliği için bir öncelik olan önemli bir Avrupa Ortak Çıkar projesidir (PCI – Ortak Çıkar Projesi – AB Yönetmeliği 347/2013).

Aynı zamanda proje, gaz tedarikçileri arasındaki rekabeti teşvik edecek ve Güneydoğu Avrupa’nın daha geniş bölgesinde bir Ticaret Merkezi (Hub) oluşturulmasını destekleyerek tüm nihai tüketicilere fayda sağlayacak daha düşük fiyatlara yol açması bekleniyor.

FSRU, 28 km uzunluğundaki bir boru hattı ile Yunanistan Ulusal Doğal Gaz İletim Sistemine bağlanacak ve bu boru hattı aracılığıyla gazlaştırılmış LNG, Romanya, Sırbistan Kuzey Makedonya, Bulgaristan ve daha geniş bölge pazarlarına Moldova ve Ukrayna’ya kadar uzatılacaktır. Terminalin 2023 yılına kadar faaliyete geçmesi bekleniyor.

Elmina Kopelouzou: “Bir diğer önemli adım Dedeağaç’ın bir enerji merkezi olarak ön plana çıkışı.”

Elmina Kopelouzou imza töreni sonrasında şu değerlendirmeyi yaptı: “Bugün, Yunanistan’ın ve özellikle Dedeağaç’ın Balkanlar ve Avrupa için bir enerji merkezi olarak ön plana çıkması için önemli bir adım. Dedeağaç Terminali projesinin, tam hissedar yapımızla, Avrupa ağlarının yeşil geçişinde öncü bir rol oynayacağı, hem ulusal hem de ülkelerin ekonomileri yararına ve vatandaşlar enerji arz güvenliğini güçlendireceği inancıyla DESFA olarak Gastrade’ye hoşgeldiniz diyoruz.”

DESFA CEO’su Maria Rita Galli şunları söyledi:

“Bugünkü anlaşmanın imzalanmasıyla DESFA, resmi olarak Gastrade’nin bir parçası ve enerji güvenliğine ve Yunanistan’ın bölgesel enerji gelişmelerindeki rolünün yükseltilmesine önemli katkı sağlayacak bir proje haline geliyor.

DESFA’nın Atina Revithousa’daki LNG terminalinin yönetimindeki uzun deneyimi, onu üst düzey bilgi birikimine sahip değerli bir ortak yapmanın haricinde, gaz altyapısının geliştirilmesine sürekli bağlılığının bir kanıtıdır. Yeni teknolojilere, doğal gazın yeni kullanımlarına, yurt içi ve yurt dışı enerji projelerine yatırım yapmaya, her zaman enerji geçişinin stratejik yönünde hareket etmeye devam ediyoruz.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu