Yunanistan Haber

Dedeağaç–Burgaz Petrol Boru Hattı Atina’da Görüşüldü

Yunanistan’ın Dedeağaç (Aleksandrupolis) ile Bulgaristan’ın Burgaz kentleri arasında Dedeağaç – Burgaz petrol boru hattı projesinin toplantısı Atina’da gerçekleştirildi.

Yunanistan’ın Dedeağaç (Aleksandrupolis) ile Bulgaristan’ın Burgaz kentleri arasında Dedeağaç – Burgaz petrol boru hattı projesinin toplantısı Atina’da gerçekleştirildi.

Yunanistan Enerji Bakanı Kostas Skrekas, “Dedeağaç-Burgaz boru hattı ile Yunanistan ve Bulgaristan’ı istikrar ve güvenlik kutupları olarak birleştiriyoruz” dedi.

Dedeağaç – Burgaz petrol boru hattı projesinin sürdürülebilirliğine ilişkin yol haritası ve uygulama süreci hakkında Atina’da Enerji Bakanlığı’nda Enerji Bakanı Kostas Skrekas ve Bulgar mevkidaşı Rossen Hristov arasında bir toplantı gerçekleştirildi. Bulgar Bakan Rossen Hristov toplantıya kurmaylarıyla birlikte katıldı.

İki Bakan toplantıda, Dedeağaç – Burgaz petrol hattı projesinin her iki ülkeyi Güneydoğu Avrupa bölgesinde istikrar ve güvenlik kutupları olarak pekiştirdiği için büyük jeostratejik öneme sahip olduğu konusunda anlaştıkları belirtildi. Bu proje Bulgaristan’ın Rus petrolünden bağımsızlığına hem de Dedeağaç’ın bir enerji merkezine dönüşmesine katkı sağlayacak bir proje olarak öne çıkıyor.

Yapılan toplantıda aynı zamanda proje ile ilgili fizibilite çalışmasını yapacak özel amaçlı şirket kurulması konusuna da ele alındığı belirtiliyor. Hatırlanacağı üzere projeye ilişkin bir çalışma grubunun kurulması, iki Bakan arasında 16 Şubat 2023’te Başbakanlık Maksimu Sarayı’nda Başbakan Kiriakos Miçotakis ve Bulgaristan Cumhurbaşkanı Ruben Radev’in huzurunda imzalanan Mutabakat Zaptı’nda öngörülmüştü.

Toplantı sonrası Yunanistan Çevre ve Enerji Bakanı Skrekas, “Günümüzün belirsizliğine, iki eksende güçlendirilmiş ve çok boyutlu bir enerji işbirliği ile yanıt veriyoruz. Vatandaşlarımızın refahına yönelik ortak bir vizyonla, enerji sektöründeki stratejik işbirliğimizi sürekli olarak derinleştirerek, Yunanistan ve Bulgaristan’ı Güneydoğu Avrupa’nın tamamında istikrar ve güvenlik kutupları olarak birleştiriyoruz.” İfadelerini kullandı.

 

 

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu