Batı Trakya Haber

“Bizler, Geçmişin Mirasını ve Geleceğin Emanetini Taşıyoruz”

İstiklal Marşı’nın kabulü ve şehitler, Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosluğu’nda düzenlenen törenle anıldı.

İstiklal Marşı’nın kabulü ve şehitler, Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosluğu’nda düzenlenen törenle anıldı.

Törene, Başkonsolosluk çalışanlarının yanı sıra Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu (BTTADK) üyeleri ve Batı Trakya’da görev yapan Türkiyeli kontenjan öğretmenleri katıldı.

Tören bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Din görevlisi İsmail Karagöz, şehitler için Kur’an-ı Kerim okudu. Kontenjan öğretmeni Abdurrahim Beygirci ise günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yaptı.

Abdurrahim Beygirci, 108 yıl önce Çanakkale’de yazılan destanın tarihi bir olay olduğunu belirterek, Türk milletinin her zaman aynı azim ve kararlılıkta olduğunu dile getirdi. Beygirci, Kahramanmaraş merkezli geniş bölgede meydana gelen depremlerden sonra Batı Trakyalı soydaşların yaptığı yardımlara değindi.

Abdurrahim Beygirci konuşmasında şunları dile getirdi:

“Çanakkale, esaret altında yaşayan bütün mazlum milletlere de umut ışığı olmuştur”

blank

“18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 108. Yıldönümünde şanlı tarihimizin zaferlerinin kutlanması ve Çanakkale Destanını yazan Aziz Şehitlerimizi rahmet ve minnetle anmanın manevi onurunu ve gururunu hep birlikte yaşıyoruz.

Çanakkale Ruhuyla kenetlenen ecdadımız, istiklalini ve istikbalini korumak isteyen bir milletin karşısında hiçbir gücün duramayacağını bütün dünyaya göstermiştir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin önsözünün yazıldığı, kurtuluş mücadelemizin temellerinin atıldıği, tarihte eşine az rastlanan kahramanlık destanının yazıldığı Çanakkale, esaret altında yaşayan bütün mazlum milletlere de umut ışığı olmuştur.

Verdiği istikbal ve istiklal mücadelesiyle tarihe altın harflerle adını yazdıran, bütün dünyaya “Çanakkale Geçilmez” dedirten Aziz Milletimiz, 108 yıl önce olduğu gibi bugün de yarn da vatanına, geleceğine ve bağımsızliğına sahip çıkma azim ve kararlığını her daim gösterecektir.

Üstün bir mücadele ve kahramanlıklarla kazanılan Kurtuluş Savaşı sonrası, Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un “Kahraman Ordumuza” hitaben yazmış olduğu şiir, 12 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir.

Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, yazdığı İstiklal Marşı dolayısıyla verilen ödülü kabul etmeyip, “Milli Marş para ile yazılmaz” diyerek “Dar-ül Mesai” adlı bir hayır kurumuna bağışlamıştır. İstiklal Marşı’nın ruhu ebediyen yaşasın ve Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın!

Bu duygu ve düşüncelerle; 18 Mart Çanakkale Zaferini kutluyor; başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm aziz şehitlerimizi, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle anıyor, kahraman gazilerimize de saygılarımızı sunuyoruz.

6 Subat 2023 tarihinde Türkiye’ de Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde Çanakkale Ruhuyla hareket eden tüm vatandaşlarımıza ve soydaşlarımıza, aynı ve nakdi yardımda bulunan, arama ve kurtarma olarak destek olan tüm ülkelere de teşekkür ediyoruz. Depremde vefat eden vatandaşlarımıza da Allahtan rahmet, yaralı olanlara acil șifalar diliyoruz.”

Başkonsolos Aykut Ünal törende yaptığı konuşmada, Çanakkale Zaferi’nin Türk tarihindeki önemine vurgu yaptı. Başkonsolos Ünal şunları söyledi:

“Bizler, geçmişin mirasını ve geleceğin emanetini taşıyoruz”

blank

“Sayın Gümülcine ve İskeçe Seçilmiş Müftüleri, lider Dr. Sadık Ahmet’in değerli eşi DEB Partisi Onursal Başkanı Işık Hanım, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu üyeleri, Öğretmenlerimiz, çalışma arkadaşlarım,

İstiklal marşı, kurtuluş savaşımız devam ederken yazıldı. Harpte yazılması, ümidin kesilmediğinin en önemli göstergelerinden biridir.

Mehmet Akif, halkla beraber sıkıntıları, çileleri yaşadı. Vatanı kurtarma şuuruyla çabaladı. Şiirleri bunu yansıtır ve herhangi bir şair değildir.

Tarihimizde önemli bir zafer olan Çanakkale, Mustafa Kemal’in yıldızının parladığı, dehasının duyulduğu bir olgudur. Bir askeri zaferden öte bir ruhtur; bir duruştur. Çanakkale, maneviyatın maddiyatı yenebileceğinin kanıtıdır. Bunun bedeli bizim için kahraman şehitlerimiz olmuştur.

Bizler, geçmişin mirasını ve geleceğin emanetini taşıyoruz. Gelecek nesillere bu kutsal emaneti taşıyacağız.

Cephelerdeki kahramanlarımızdan başlayarak, en hain, en korkak, en insanlık dışı saldırılarda bulunan terör örgütlerinin de saldırılarında şehit olan tüm güvenlik görevlilerimiz, devlet memurlarımız, vatandaşlarımızı saygıyla anıyoruz.

Bu vesileyle, Dışişleri Bakanlığımızın terör örgütlerinin saldırılarında şehit veren bir teşkilat olduğunu hatırlatmak isterim. Personel, Türk oldukları ve Türkiye’yi temsil ettikleri için şehit edilmiştir.

6 Şubat 2023 tarihine bir felaketle uyandık. Yaralarımızı sarıyoruz. Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu organizasyonuyla ve soydaşlarımızın çabalarıyla yaraların sarılmasına önemli katkı sağlandı. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

Ayrıca, Yunanistan genelinde yapılan yardımlar da kayda değer. Yunan halkına ve kurumlarına da teşekkür ederiz.

Şehirler, iş kolları, yaşamlar yeniden kurulacak, kuruluyor. Bu vesileyle de yaralılarımıza acil şifalar, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyoruz.

Konuşmama Mehmet Akif’in “Şehitler Abidesi İçin” şiiriyle son vermek istiyorum:

Gök kubbenin altında yatar, al kan içinde,

Ey yolcu, şu topraklar için can veren erler.

Hakk’ın bu velî kulları taş türbeye girmez;

Gufrâna bürünmüş, yalınız Fâtiha bekler.

Şehitlerimizin hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz. Tüm şehitlerimizin ruhu şad olsun.”

Son olarak Müftü İbrahim Şerif, Türkiye’de meydana gelen deprem felaketinde hayatını kaybedenler ve şehitler için dua okudu.

blank

 

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu