Batı TrakyaBatı Trakya Haber

“Bizler 40 Yılı Aşkın Bir Süredir Ayrımcılığı Yaşıyoruz”

Ahmetoğlu: “Çünkü Yunanistan’da Türk kimliği inkar ediliyor. Bizler 40 yılı aşkın bir süredir bu sorunu ve ayrımcılığı yaşıyoruz.”

İskeçe Türk Birliği Başkanı, gazeteci Ozan Ahmetoğlu Eurovision Şarkı Yarışması’na katılan iki Batı Trakyalı gencin “Batı Trakyalıyız, Türküz” açıklamalarına gösterilen tepkileri ve Yunanistan’da Türk kimliğinin inkarını Almanya’nın Deutsche Welle televizyonuna değerlendirdi.

Bu durumun Batı Trakya Türkleri için şaşırtıcı olmadığını belirten Ahmetoğlu, “Çünkü Yunanistan’da Türk kimliği inkar ediliyor. Bizler 40 yılı aşkın bir süredir bu sorunu ve ayrımcılığı yaşıyoruz.” dedi.

Batı Trakyalı iki gencin Yunanistan’ın Eurovision ekibinde yer aldığını kaydeden Ahmetoğlu, “Bu gençler Azerbaycan televizyonuna konuşurken Türkçe bildikleri dikkat çekiyor ve Batı Trakya Türkü oldukları için Türkçe bildiklerini söylüyorlar. Bu açıklama bile büyük tepkilere neden oldu. Sohbet sırasında gençlerin yarı Türk yarı Yunanız demeleri bile fark etmiyor. Türküz demeleri adeta kıyameti kopartıyor. Bu durum gerçekten üzücü ve sakat bir durum. Ancak bizim yabancı olduğumuz bir konu, bir durum değil. Çünkü Yunanistan’da Türk kimliğinin inkarı söz konusu. Bunu bizler 40 yılı aşkın bir süredir yaşıyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Ozan Ahmetoğlu, Yunanistan’ın kişisel tanımlama hakkına saygı duyduğunu ve uyguladığını söylenmesine rağmen, yaşanan olayla iki gencin bu yönde kişisel haklarını kullanmalarına dahi tahammül edilmediğinin ortaya çıktığını söyledi. “Toplumsal tanımlama olamaz, kişisel tanımlama olabilir deniyor. Ancak bu olayda kişisel tanımlama hakkının da bu iki gencin alındığını görüyoruz.” diye konuşan Ahmetoğlu, olayın son derece ciddi bir hedef gösterme ve ötekileştirme olduğunu vurguladı.

Deutsche Welle’ye konuşan Ozan Ahmetoğlu, isminde “Türk” ibaresi olan Türk azınlık dernekleriyle ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının da Yunanistan tarafından uygulanmadığını anlattı. Ahmetoğlu, Batı Trakya Türklerini ilgilendiren diğer konu başlıklarıyla ilgili olarak da bilgi verdi.

blank

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu