
Birlik Sofrası Kuruldu: Zeynelli Mahyası Soydaşları Bir Araya Getirdi!
Zeynelli köyünde düzenlenen geleneksel mahya etkinliği, sadece bir mevlit ve pilav ikramı olmanın ötesine geçerek, İskeçe ve civar köylerden gelen yüzlerce soydaşı güçlü bir birlik ve dayanışma ruhuyla bir araya getirdi.
İskeçe Ovası’nın kalbi, 26 Ekim 2025 Pazar günü, köklü bir geleneğe ev sahipliği yaptı. Zeynelli köyünde düzenlenen geleneksel mahya etkinliği, sadece bir mevlit ve pilav ikramı olmanın ötesine geçerek, İskeçe ve civar köylerden gelen yüzlerce soydaşı güçlü bir birlik ve dayanışma ruhuyla bir araya getirdi. Kültürel mirasın yaşatıldığı bu anlamlı günde, Zeynelli sofraları Batı Trakya Türklerinin kopmaz bağlarını bir kez daha gözler önüne serdi.
İskeçe’nin bereketli ova bölgesinde yer alan Zeynelli, asırlık geleneği olan mahya etkinliğine bir kez daha ev sahipliği yaptı. Bu özel günde, Batı Trakya Türkleri’nin kültürel mirasını yaşatma arzusu, her yaştan insanı bir araya getirdi.
Geleneksel Lezzetler ve Manevi Huzur
Etkinlik, camide okunan mevlit ve dualarla manevi bir atmosferde başladı. Duaların ardından, konuklara yöresel lezzetin en önemli sembolü olan geleneksel mahya pilavı ve serinletici ayran ikram edildi.
Yapılan konuşmalarda, mahya geleneğinin kuşaktan kuşağa aktarılmasının ve yaşatılmasının önemi üzerinde duruldu. Katılımcılar, köy meydanında kurulan uzun sofralar etrafında toplanarak hem özlem giderdi hem de ortak değerleri yaşatmanın mutluluğunu paylaştı. Bu sofralar, sadece yemek yenen yerler değil, aynı zamanda dostlukların pekiştiği ve dayanışmanın güçlendiği merkezler oldu.
Siyaset ve Sivil Toplum Öncüleri Zeynelli’de
Zeynelli mahyası, azınlık siyasetinin ve sivil toplum kuruluşlarının önemli isimlerini de ağırladı. Etkinliğe katılanlar arasında; Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Aykut Ünal ve eşi İlayda Ünal hanımefendi, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve İskeçe Müftüsü Mustafa Trampa, DEB Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, İskeçe Bağımsız Milletvekili Burhan Baran, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Dr.Hüseyin Baltacı, İskeçe Türk Birliği Başkanı Kerem Abdurahimoğlu, İnhanlı Belediye Başkan Yardımcıları Cem Salihoğlu ve Sunay Hüseyinoğlu, Ova Kardeşlik Derneği Başkanı Ömer Muzafferoğlu, Kırköy Eğitim ve Kültür Derneği Ova Kadınlar Kolu Başkanı Fatma Saliemin ve yüzlerce soydaş yer aldı.
Yıllardır süregelen Zeynelli Mahyası, bölge halkı için yalnızca bir etkinlik değil, aynı zamanda kültürel kimliğin ve ortak mirasın korunmasında hayati bir rol oynamaya devam eden önemli bir gelenek.
