“Bir İHA Düşürülsün, Mesajı Almamışlarsa Uçak Düşürülmeli!”
“İlk aşamada, Türk İHA’larının aşırı uçuşu, düşürülme anlamına gelir" ve ikinci aşamada, eğer mesajı almamışlar ise bir Türk savaş uçağı düşürülmeli.”
Türkiye sınırına yakın bölgelerde görevlerde bulunmuş olan Yunan komutan çıtayı yüksek tutuyor. Bir asker olmasına rağmen savaşı bir oyuncak olarak görüyor. Oysa savaş yıkım, ölüm, dram ve gözyaşı demek. Bunun son örneği şu an halen devam eden Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan savaş.
Yunan medyasına yazı yazan Yunanlı emekli Korgeneral Lambros Cumis, Ege Denizi’nde Türk savaş uçaklarının Yunan hava sahasını ihlal ettiğini ve yerleşim adaları üzerinde uçuşlar yaptığını ileri sürerek yaptığı değerlendirmede çok çarpıcı ifadeler kullandı.
Korgeneral Lambros Cumis, “İlk aşamada, Türk İHA’larının aşırı uçuşu, düşürülme anlamına gelir” ve ikinci aşamada, eğer mesajı almamışlar ise bir Türk savaş uçağı düşürülmeli.” İfadelerini kullanıyor.
Yunanlı emekli Korgeneral Lambros Cumis şu ifadeleri kullanıyor:
“Bir İHA Düşürülsün, Mesajı Almamışlarsa Uçak Düşürülmeli!”
“Geçmişte Türkiye’de sıfır ihlalin olduğu 6 aylık bir dönemdi (Ekim 1996’dan 1997’nin ilk çeyreğine kadar). Spesifik olarak, 8 Ekim 1996’da bir Yunan Mirage 2000, bir Türk F-16’sı ile hava muharebesine girdi. İmia (Kardak) krizinden sonraki dönemdi ve Türk provokasyonu şimdiki gibi kırmızıya dönmüştü. Sonuç, bir Türk savaş uçağının düşürülmesi ve Nail Erdoğan adlı Türk pilotlardan birinin ölümü oldu. Türk F-16 yardımcı pilotu Osman Çiçekli, bir Yunan helikopteri tarafından hafif yaralı olarak kurtarıldı ve Sakız Adası’na götürüldü ve ardından Türkiye’ye iade edildi.
Yunan tarafı düşüşün bir kaza olduğunu, Türkiye ise düşürülme olduğunu iddia etti. Türk F-16’sının düşmesinden yirmi yıl sonra, 2016’da Türkler, Yunan pilotun yargılanmasını, iki yıl hapis cezasına çarptırılmasını ve 1,5 milyon avro tazminat ödenmesini talep etme cüretini gösterdi. İddianame, Nail Erdoğan’ın öldürülmesiyle ilgili, aynı zamanda genel olarak bir millet olarak “Türkiye’nin bağımsızlığını baltalama çalışmasıyla” da ilgiliydi.
Bu düşme olayından sonra Türkler altı ay boyunca “deliğe gizlendi” ve sonraki yıllarda, dün 168 ihlal ve 41 üst uçuşla sonuçlanmasıyla yine geri döndüler.
Türkiye’nin cüretkarlığına verilecek cevap, Nikos Sialmas, Kostas İliakis, Yorgos Baltadoros’u ve pilotlarımızın Yunan hava sahasını ihlal eden Türk savaş uçaklarının yolunu keserek her gün verdikleri mücadeleyi unutmadığımızdır.
NATO ve AB’ye brifing vermenin yanı sıra, Ege’de olup biteni çok iyi bildiği için bilgiye ihtiyacı olmadığı açık olan Türkiye’nin provokasyonu için “kırmızı çizgileri” net bir şekilde ortaya koymak ve uygulamak gerekiyor. Dikkatinize, 2015’te 17 saniyeliğine bir Rus uçağı Türk hava sahasına girdi ve düşürüldü.
İlk aşamada, Türk İHA’larının aşırı uçuşu, düşürülme anlamına gelir” ve ikinci aşamada, eğer mesajı almamışlar ise bir Türk savaş uçağı düşürülmeli. Türk provokasyonu karşısında fobik sendromlardan kurtulmak ve strateji değiştirmek şarttır. Karasularının 12 mile uzatılması, Ulusal Hava Sahasının birleşmesi ile birlikte, ulus olarak hayatta kalmamızla ilgili hedeflerdir.”
Korgeneral Lambros Cumis
Lambros Cumis Yunanistan Silahlı Kuvvetleri’nden emekli bir Korgeneraldir. Kara Kuvvetleri Kurmay Komutanlığı Okulu, Disiplinlerarası Yüksek Harp Okulu ve Milli Savunma Okulu mezunu. Kara Kuvvetleri’nde ve Genelkurmay Başkanlığı’nda (GEETHA) Kurmay ve yönetici pozisyonlarında görev yaptı.
Ulusal düzeyde, Afet Yönetim Yardımı Başkanlığı. NATO’da Sivil Acil Durum Planlaması ve Kıdemli Sivil Acil Durum Planlama Komitesi’nde (Civil Emergency Planning ve Senior Civil Emergency Planning Committee) Yunanistan temsilcisi olarak görev yaptı.
Limni (Limnos) adasındaki 286. Piyade Taburu Komutanı, Yunan Kosova Kuvvetleri’nin Rodos’taki 38. Piyade Alayı’nda ve Limni’de 88. Tugay Komutanı, Dimetoka’da XVI Mekanize Piyade Tümeni Komutan Yardımcısı.