Yunanistan Haber

Yunanistan, Türkiye-Libya Mutabakatına Karşı BM’ye Mektup Sundu

Yunanistan, Türkiye-Libya mutabakatının yasadışı olduğu gerekçesiyle BM’ye bir mektup sundu.

Yunanistan, Türkiye-Libya mutabakatının yasadışı olduğu gerekçesiyle BM’ye bir mektup sundu.

Türkiye-Libya mutabakatı temelinde Libya’nın Doğu Akdeniz’deki provokatif eylemlerde bulunduğu gerekçesiyle BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Evangelos Şekeris aracılığıyla BM’ye bir şikayet mektubu sundu.

Yunanistan 17 Ocak’ta BM’ye sunduğu bir mektupla, Libya’nın BM’ye gönderdiği mektupla yaptığı hamlenin Uluslararası Hukuka ve Deniz Hukukuna aykırı olarak Libya-Türkiye mutabakatının yasadışı olduğunu ileri sürüyor.

Yunanistan, mektubunda Libya mektubunda yer alan koordinatların ve haritanın üç nedenden dolayı Uluslararası Hukuka ve Deniz Hukukuna aykırı olduğunu belirtiyor:

a) Yunanistan’ın 1974’ten beri karşı çıktığı Sirte Körfezi’ni kapatıyor.

b) Düz temel çizgiler kullanıyor – Yunanistan 2005’ten beri buna da karşı çıkıyor – ki bu da Uluslararası Hukuka aykırıdır.

c) Libya tarafından sunulan koordinatlar, 2019 tarihli Türkiye-Libya mutabakatındaki yasa dışı sınırlamayı takip etmektedir.

Yunanistan bu vesileyle Türk-Libya mutabakatının hukuka aykırı ve Uluslararası Hukuka aykırı olduğunu yineleyerek, verdiği koordinatlara göre yapılan her türlü hareketin de hukuka aykırı olduğunu vurguluyor.

Aynı zamanda bu tür hamlelerin Uluslararası Hukukun Yunanistan’a sağladığı haklara halel getirmediğine dikkat çekiyor ve Yunanistan’ın, Doğu Akdeniz’deki sınırlamalarla ilgili herhangi bir sorunun Uluslararası Hukuk ve Uluslararası Hukuk temelinde barışçıl bir şekilde çözülmesi gerektiği yönündeki iyi bilinen tutumunu ifade ediyor.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu