Yunanistan Haber

Atina Belediye Başkanı Bakoyannis’e “Atatürk’e Nobel Ödülü” Tepkileri Yağıyor

"Yunanistan'ın birinci sınıf Belediye Başkanı'nın bu tür açıklamaları, amaçlanan hedeflerle ilgili kafa karışıklığı ve makul sorular yaratıyor."

Yunanistan Pontusluları Federasyonu yaptığı yazılı açıklamayla Atina Belediye Başkanı Kostas Bakoyannis ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun açıklamalarına tepki gösterdi.

Hatırlanacağı üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Zeytinburnu Kazlıçeşme Mahallesi’ni yeni çehresine kavuşturan Balkan Şehirleri Parkı’nın açılışı gerçekleştirilmiş ve Atina Belediye Başkanı Kostas Bakoyannis de açılışa davet edilmiş ve katılmıştı.

2023 Ocak ayı itibariyle B40 Dönem Başkanlığı’nı İmamoğlu’ndan teslim alacak olan Atina Belediye Başkanı Bakoyannis açılışta yaptığı konuşmada, “Eleftherios Venizelos ve Mustafa Kemal Atatürk’ün yolundan ilerliyoruz. 1934’te, yıllarca süren şiddet ve kan dökülmesinden sonra, Nobel Ödülü’nün Atatürk’e verilmesini öneren Venizelos’un yolu. Barışı ve dostluğu seçiyoruz.” Cümlelerinden sonra Yunanistan Pontusluları Federasyonu harekete geçerek özellikle Atina Belediye Başkanı Bakoyannis’ten bu sözleri geri almasını talep ediyor.

Yunanistan Pontusluları Federasyonu yaptığı yazılı açıklaması özetle şu şekilde:

“Yunanistan Pan-Pontuslular Federasyonu, İzmir gümrük idaresindeki menfur olayın öğrenildiği ilk andan itibaren, Federasyonumuzun Basın Duyurusunda (11.197/07-11-2022) da görüleceği üzere, Orta Makedonya Bölge Başkanı Sayın Apostolos Tzitzikostas’ı desteklemiş ve savunmuştur.

Ancak daha sonra aynı olayla ilgili Sayın Kostas Bakoyannis ve Sayın Ekrem İmamoğlu’nun ifadeleri bize ulaştı. Atina Belediye Başkanı’nın Elefterios Venizelos’un tarihi talihsizliğini övdüğünü ve parlak bir örnek olarak sunduğunu, Nobel Barış Ödülü’nün Küçük Asya’daki üç Hıristiyan cemaatinin kasabı Mustafa Kemal’e verilmesi önerisiyle ilgili olarak şaşkınlık ve büyük bir rahatsızlıkla duyduk.

Federasyonumuzun görevi, Kemal’in barbar sürüleri tarafından soykırıma uğramayanların torunlarının istek ve taleplerini dile getirmektedir. Jön Türkler tarafından “Nobelist aday”ın planladığı, organize ettiği ve uyguladığı Yunan, Ermeni ve Süryani Soykırımının Uluslararası tanınması için mücadele ediyoruz.

Yunanistan’ın birinci sınıf Belediye Başkanı’nın bu tür açıklamaları, amaçlanan hedeflerle ilgili kafa karışıklığı ve makul sorular yaratıyor. Bu yıl Küçük Asya Felaketi’nin ve Küçük Asya Rumlarının Soykırımının 100. yıl dönümünü Devletin himayesinde anan göçmen kökenli Rumları öfkeyle dolduruyor.

Atina Belediye Başkanı Bakoyannis’i tartışmalı sözlerini geri çekmeye ve ülkemizin tüm siyasetçilerini ulusal ve kişisel haysiyetlerini onurlandırmaya davet ediyoruz. Çünkü Federasyonumuzun düzenlediği şeref ve anma etkinliklerine gelip ateşli konuşmalar yaparak, çelenk bırakmaları ve ertesi gün de ecdadımızın kasabını methetmeleri olamaz.”

Saygılarımla

Yönetim Kurulu İçin

Başkan Georgios Varithimiadis

Genel Sekreter Athina Sotiriadou

Belediye Başkanı Kostas Bakoyannis: “İnsancıl şehirler için uğraşıyoruz”

2023 Ocak ayı itibariyle B40 Dönem Başkanlığı’nı İmamoğlu’ndan teslim alacak olan Atina Belediye Başkanı Bakoyannis de ev sahipliğinden dolayı İBB Başkanı’na teşekkürlerini sundu. Bakoyannis’in konuşmasının satır başları şunlar oldu:

“Zengin ve görkemli tarihi, özellikle biz Yunanlıları başta olmak üzere, dünyanın her yerindeki birçoğumuzun kalbinin daha hızlı çarpmasını sağlayan harika ve eşsiz şehir İstanbul’da olmaktan mutluluk duyuyorum. Sıcak misafirperverliği için, sevgili dostum ve meslektaşım Sayın Ekrem İmamoğlu’na ve ekibine teşekkür ediyorum. Biz belediye başkanları için, İstanbul’da, Atina’da, Sofya’da veya Sarayova’da her şehirde, her kazanılan boş alan, şehir için bir nefes, insan için bir haktır. Daha yeşil, daha rahat, daha dostane, daha adil, daha insancıl şehirler için uğraşıyoruz. Hele de Boğaz’ın kıyısında, gerçek bir mücevher olan güzel İstanbul söz konusu olunca. Balkan ülkelerinin kardeşlik ağacının dostluğun, dayanışma ağacının etrafında toplandık. Şehirlerimizin her biri, ağacın dallarında büyüyen bir yaprak gibidir. Kökleri de derindir. Diyalog, iş birliği ve karşılıklı yardımdan beslenir. Bu ağaç, büyük ve güçlüdür. Kötü şartlara da dayanıklıdır. Kara, rüzgara karşı da dayanıklıdır. Üzerinde de çocuklarımız oynuyor. Başka bir dil konuştuğu veya başka bir Tanrı’ya için ön yargılarla, nefretle doğmayan, büyümeyen çocuklarımız. Onlar için uğraştığımız, onlar için çalıştığımız çocuklarımız.”

“Yıkmak kolaydır; zor olan ise, inşa etmektir”

“Temel inancımızın görünen ve somut kanıtı şudur: Toplumlar, siyasetin önündedir. Şehirler de halka ve topluma en yakın demokratik kurumlardır. Bizler, halkımızın samimi duygularını, katkısız ve etkili bir şekilde yorumlamalıyız. O duygular ki; siyasi istismara dayanmayan duygular. Karşılıklı güven ve karşılıklı saygıya dayanan duygular. Dostluk köprüleri için yapı malzemeleri olan duygular. Unutmayın ki; yıkmak kolay olandır. Zor olan ise, inşa etmektir. Bir sene önce önerdiğimiz Balkan Şehirleri Ağı; barışı, güvenliği, özgürlüğü, demokrasiyi teşvik etmek için önemlidir. Bu anıt, milli duygularımızla oynayanlara karşı da bir cevaptır. Bizi buradan duysunlar, İstanbul’dan, kültürün kavşağından duysunlar. Yunan, Türk, Bulgar, Boşnak, Hırvat ve burada bulunmayan diğerleri. Bugün, hepimiz buradayız. Sesimizi birleştirip, net bir mesaj veriyoruz: Alaycı milliyetçiliğe, hayır. Kavgaya, hayır. Bizi birleştirenler, bizi ayıran şeylerden daha fazla. Bugün farklı bir yol izlemeyi tercih ediyoruz. Aşırılığın ve anlaşmazlığın yolunu değil; umudun, ölçülülüğün ve birliğin yolunu seçiyoruz.

Eleftherios Venizelos ve Mustafa Kemal Atatürk’ün yolundan ilerliyoruz. 1934’te, yıllarca süren şiddet ve kan dökülmesinden sonra, Nobel Ödülü’nün Atatürk’e verilmesini öneren Venizelos’un yolu. Barışı ve dostluğu seçiyoruz.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu