Yunanistan Haber

“Askeri Tesislerin Modernizasyonuna Çok Önemli Miktarda Maddi Kaynak Ayrılacak”

Büyükelçi Tsounis, Yunanistan'da askeri tesislerin modernizasyonu için Amerika Birleşik Devletleri tarafından çok önemli miktarda maddi kaynak ayrılacağını söyledi.

ABD’nin Atina Büyükelçisi George Tsounis, Yunanistan’ın ABD için “sürekli artan jeostratejik önemi”nin ve aynı zamanda güçlü Yunan-Amerikan ilişkilerinin güçlenmeye devam edeceğine olan inancının olduğunu söyledi.

ABD’nin Atina Büyükelçisi George Tsounis, yeni görevine başladıktan sonra Atina’da Büyükelçilik konutunda Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile bir araya geldi.

Büyükelçi Tsounis, Dendias ile görüşmesinin ardından gazetecilere ilk röportajını verdi. Tsounis’in Dendias ile Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşmasını (MDCA) değiştiren Protokolün Yunanistan Parlamentosu tarafından onaylanmasını ele alarak detaylı görüştükleri belirtiliyor.

George Tsounis, bölgenin karşı karşıya olduğu zorlukları için, ABD’nin Yunanistan’ı güvenilir, önemli ve sorumlu bir ortak, bir güvenlik direği olarak gördüğünü vurguladı. Özellikle güvenlik alanında iki ülkenin savunma iş birliğinin önemine değinerek, bu tür eylemlerin bölgede daha fazla barış ve istikrara yol açacağını söyledi.

Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması’nın, Yunanistan’daki askeri tesislerin hem ABD hem de Yunan NATO güçleri tarafından kullanılmasını şart koştuğunu belirten Büyükelçi Tsounis, Yunanistan’da askeri tesislerin modernizasyonu için Amerika Birleşik Devletleri tarafından çok önemli miktarda maddi kaynak ayrılacağını da sözlerine ekledi.

Büyükelçi Tsounis, mevcut ikili ilişkilerin değerlendirmesini yaparak, ABD’nin Yunanistan ile derin bir ilişkisi olduğuna, çünkü güven duygusu olduğuna ve Yunanistan’ın bölgedeki sorunları ortaklaşa ele almak için güvenilir bir şekilde hareket edeceğine olan inancını dile getirdi.

“Yunanistan sadece istikrarın bir direği değil, çok daha fazlası” mesajını veren Tsounis, Başkan Biden’in, Yunanistan’ı ABD tarihinde başka hiçbir Başkan gibi tanımadığını, 20 yıllık tanışmalarında sürekli Yunanistan’ı görüştüklerini, ikili ilişkileri takdir ettiğini ve Yunanlıları sevdiğini itiraf etti.

Büyükelçi Tsounis, “İki ülke arasındaki ilişkiler tarihinde bir Amerikan Başkanının Yunanistan ve ikili ilişkiler konusunda şu anki kadar bilgili olduğu başka bir dönem olduğuna inanmıyorum. İlişkilerin üst düzeyde olduğunu söylediğinde abartı olmaz” dedi.

George Tsounis, Başbakan Kiriakos Miçotakis’in Washington’a yaptığı son ziyarete atıfta bulundu. “ABD ve Yunanistan çok, çok, çok iyi bir hafta geçirdi. İkili ilişkiler çok iyi bir hafta vardı” dedi ve ABD Kongresi’nin iki kanadının (Meclis ve Senato) ortak bir toplantısının nadir görülmesinin yanı sıra, Başbakan’ın Kongre’de ayakta duran senatörler tarafından sekiz kez alkışlanması gerçeğine dikkat çekti.

Başbakan Miçotakis’in Beyaz Saray’da yaptığı görüşmeyle ilgili olarak son derece yapıcı olduğunu söyledi. Joe Biden’ın Başkanlık konutu Blair House’daki görev süresi boyunca misafir ettiği üçüncü başbakan Kiriakos Miçotakis’in olduğunu belirterek, “Bunlar önemli, sadece sembolik değil, bir mesaj da veriyorlar” dedi.

Büyükelçi Tsounis, Yunanistan’ın, tarihi bağlara ve önemli bir enerji tedarikçisi olmasına rağmen, Rusya’ya ilke olarak yaptırım uygulayan ilk ülkelerden biri olduğunun Beyaz Saray’daki görüşmelerde netleştiğine dikkati çekti ve “Başkan Biden, Başbakan’a teşekkür etti, gösterdiği liderliği kabul etti, bunun adil ve etik olduğunu ve herkesin bir taraf seçip nasıl bir dünyada yaşamamız gerektiğine karar vermesi gerektiğini vurguladı. ABD ve Yunanistan, hangi tarafta olduklarını, demokrasinin tarafını seçtiklerini ve bunun mantıksız bir savaş olduğunu açıkça seçtiler.” İfadelerini kullandı.

Yunanistan ile ABD arasında Washington’da yapılan Bakanlar arası toplantılara atıfta bulunarak, onları verimli ve yapıcı olarak nitelendirdi. Özellikle iki ülke Dışişleri Bakanlarının görüşmesiyle ilgili olarak karşılıklı saygıdan söz etti, hatta uzun vadeli bir ilişkiden bahsettiklerine dikkat çekti.

“Yunanistan ve Yunan-Amerikan diasporası hiç bu kadar yakın olmamıştı”

Büyükelçi Tsounis, Başbakan Kiriakos Miçotakis’in Yunanistan’a katkılarından dolayı Washington’da önde gelen 12 Yunan asıllı soydaşını ödüllendirdiğine dikkat çekti. “Hiçbir zaman görmediğim bir şey vardı. Başbakan devlet nişanı olan “Zümrüdüanka Nişanı” ile on iki önde gelen Yunan-Amerikalıyı ödüllendirdi. Ve size şunu söylemeliyim ki, Yunanistan ve Yunan-Amerikan diasporasının bugün olduğundan daha yakın olmadığını hiç hissetmedim. Odada sevgi vardı.”

“Yunanistan, enerji kavşağı”

Yunanistan’ın bir enerji merkezi olarak önemine ve aynı zamanda bölgedeki enerji güvenliğine özel atıfta bulundu.

Rus gazından ve petrolünden bağımsız kalmanın kolay olmadığını kabul etti ve Yunanistan’ı bölgenin ayrılmaz bir parçası olarak gördüğü kısa vadeli, orta vadeli ve uzun vadeli planı anlattı. Özellikle, daha büyük miktarlarda LNG’nin Yunanistan’da boşaltılmasına ve ara bağlantılarla Balkanlar’a sevk edilmesine olanak sağlayacak daha fazla yüzer sıvılaştırılmış doğal gaz depolama ve gazlaştırma ünitelerinin önerildiğini duyurdu.

Büyükelçiye göre, “Orta ve uzun vadede ana ivme, Yunanistan, Kıbrıs (Güney), İsrail ve Mısır arasındaki elektrik ara bağlantısı yoluyla “sürdürülebilir” ara bağlantılara verilecektir.” Ara bağlantıların verileri değiştirdiğini ve tamamlandığında, Yunanistan ve daha geniş bölgeye fayda sağlayacağını ve aynı zamanda karbon bağımlılığına katkıda bulunacağını vurguladı.

Büyükelçi Tsounis, “Elektrik şebekesini güçlendirmek için bazı yatırımlar yapacağız, ancak elektrik şebekeye girer girmez Balkanlar’a ve son olarak Moldova ve Ukrayna’ya gönderilebilir ki bu çok önemli” dedi.

Ara bağlantıların pratik, sürdürülebilir ve uygulanabilir olduğunu açıkladı ve başlangıçta enerji kaynağının LNG’den olmasına rağmen, daha yeşil enerji biçimlerine geçmenin mümkün olduğunu kaydetti. “Bu, ABD ve Yunanistan’ın karbondioksit emisyonu hedefleriyle tutarlı ve enerji bağımsızlığına yardımcı oluyor. Yunanistan’a bir enerji tedarikçisi olarak yardımcı oluyor ve transit ücretler yoluyla Yunan ekonomisine katkıda bulunuyor”. Dedi. Buna ek olarak, Yunanistan’ın bölgede bir enerji merkezi haline geldiğini, Yunan tüketicilerinin yanı sıra, Balkanlar için de elektrik fiyatlarını düşüreceğini ve daha fazla refaha yol açacağını vurguladı. Ayrıca enerji güvenliğinin temel bir konu olduğunu da vurguladı.

“Dedeağaç, Yunanistan ve ABD arasında mükemmel bir işbirliği örneği”

Büyükelçi George Tsounis, Dedeağaç’ın hem askeri hem de enerji üssü olarak bir tedarik merkezi olarak önemini vurgulayarak, önümüzdeki yıllarda yeşil teknoloji için Yunanistan’a çok para yatırılacağını tahmin ederken, güneş ve rüzgar enerjisi ve hidrojen ile ilgili birçok proje gördüğünü söyledi. Dedeağaç’ın enerji güvenliği ve aynı zamanda güvenlik işbirliği için mükemmel Yunan-Amerikan işbirliğinin bir başka örneği olduğunu dile getirdi.

Kendisine, Türkiye’nin Dedeağaç yakınlarına kadar geldiği ileri sürülen savaş uçaklarının uçuşlarına yalnızca Yunanistan için değil, ABD ve NATO müttefikleri için de bir tehdit oluşturup oluşturmadığı sorulduğunda, ABD Büyükelçisi, tüm NATO müttefiklerinin oturup ikili ilişkilerdeki farklılıklarını ve zorluklarını diplomatik açıdan çözmeleri gerektiğini söyledi. ABD hükümetinin her iki NATO müttefikini de farklılıklarını diplomatik yollarla çözmeye sürekli olarak teşvik ettiğini ve bunun herkesin çıkarına olduğunu kaydetti.

Ardından ABD’nin Yunanistan Büyükelçisi olarak izleyeceği politika duruşunu özetledi. İş dünyasından geldiğini ve jeopolitik cephede ilişkinin sağlam olduğunu ve diğer alanlarda olgunlaşmanın ve bir sonraki adıma geçmenin zamanının geldiğini belirterek, ekonomik, ticari ve yatırım ilişkilerine vurgu yaptı.

Yunanistan’ın en önemli avantajının fikri mülkiyeti olduğunu belirtti. Yunanistan’ın yüksek eğitimli bir işgücüne sahip olduğunu ancak bunu kullanacak ekosisteme sahip olmadığını açıklayarak, “entelektüel sermayeyi yatırımla birleştirmeli ve iş değerleriyle bir ekosistem oluşturmalıyız” önerisinde bulundu. Bu bağlamda, dinamik bir ekonomi geliştirmesine yardımcı olmak için Yunanistan’daki ABD yatırımını artırma ihtiyacının altını çizdi. Hükümetin geleceğin bu olduğunu ve atılması gereken adımlar olduğunu anladığı görüşünü dile getirerek, Yunanistan’ın dijitalleşme çabalarına şaşırdığını söyledi. Bu bağlamda, NASDAQ endeksinde Alman, Fransız ve İngilizlerin toplamından daha fazla şirkete sahip olan İsrail’i en iyi uygulamalara örnek olarak gösterdi. Aynı zamanda, “(beyin göçü nedeniyle) giden çocukları geri getirmek için birlikte çalışmaya” davet etti.

Son olarak, bu yılki ABD’den turist akışı açısından bir ivme olduğunu kaydetti.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu