Yunanistan Haber

“Artık ABD Her Geçen Gün Türkiye’ye Daha Az Güveniyor”

"Amerika yavaş yavaş uyanıyor ve Türkiye ile ilişkilerini ve ilişkilerinin temellerini değiştiriyor gibi görünüyor."

ABD’deki Yunan lobisinin güçlü adamı Endy Zemenidis, Güney Kıbrıs Rum Phileleftheros gazetesinden Nikoletta Kourosii’ye verdiği röportajda, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın Amerikan dış politikasında artan rolüne değinerek, Washington-Atina-Ankara dengelerindeki değişimi analiz ediyor.

Helen Amerikan Liderlik Konseyi (HALC) idari direktörü Endy Zemenidis, “ABD’nin son dönemde F35’leri Yunanistan’a, F16’ları ise Türkiye’ye teslim etme kararını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna ve diğer sorulara özetle şu yanıtı verdi:

“F-35’ler, savunma anlaşması ve Dedeağaç’taki yatırımlar gibi son yıllarda atılan birçok adımdan biri ve Yunan-Amerikan ittifakı için büyük bir güven oyu niteliğinde. Bölgedeki müttefiklerden yalnızca Yunanistan ve İsrail F-35’e sahip olacak. Biraz tarihsel olarak bakalım.

​Onlarca yıl önce, Amerika’nın Yunanistan’a 7 dolar, Türkiye’ye ise harcadığı her 10 doların Yunanistan’a harcanmasını istediğimiz, başardığımız ve herkesin alkışladığı yerde, şimdi tam tersi var.

Amerika bu kararıyla Yunanistan’a hem nitelik hem de nicelik açısından avantaj sağlamış oldu. Çünkü Yunanistan, Çipras döneminde satın aldığı modernize edilmiş F-16’lara zaten sahip olacak ve şimdi de almaya başlıyor. F-35’i de olacak, on yıllardır yapamadığımız bir şeyi de olacak, çünkü Amerika’dan teçhizat için fırkateynler ve diğerleri için en az 60 milyon, en fazla 260 milyon arası mali yardım alacak.

Bu paket Yunanistan’ın Amerika’dan aldığı en tarihi pakettir. Ve iki yıl önce yapılan savunma anlaşmasıyla genel olarak baktığımızda, Amerika’nın aynı ülkede bulunması için en önemli iki üs olan Dedeağaç ve Souda’daki yatırımlarla, özellikle bugün Dedeağaç’ın Ukrayna’ya ve Souda’nın Orta Doğu’ya yardım ettiği yer. Washington için daha önce hiç bu kadar önemli olmadığımızı anlıyoruz.

Türkiye’deki F-16’larla ilgili olarak imkansızı başardık, 7 yıl boyunca ekipmanların tamamen dondurulması, daha önce bir NATO müttefikinde görmediğimiz bir şeydi. 2017’den bugüne olanları hatırlarsak, 2017 başında 100 adet F-35 teslim alacak olan Türkiye, bugün tamamen programın dışında. Türkiye, teçhizat ve güvenlik konusunda Amerika’nın en yakın müttefiklerinden biriydi. Artık ABD her geçen gün Türkiye’ye daha az güveniyor. Veto kararının yedi yıl sürmesi tarihi bir gerçek; tıpkı Dışişleri Bakanlığı’nın Kongre’yle, müttefiklere yıllar boyunca empoze edilmeyen zorlu şartlara bağlı kalması gibi. Amerika yavaş yavaş uyanıyor ve Türkiye ile ilişkilerini ve ilişkilerinin temellerini değiştiriyor gibi görünüyor.

Matematiksel olarak bakalım. 80 adet yükseltilmiş F-16 alacaklar, biz onları zaten aldık. Şartlara da bakacak olursak, yeni F-16’ların alınması için en az 4 yıl daha Ege’de uçuşsuz bir dönemden bahsediyoruz. Biz 40 adet F-35 alacağız. Dolayısıyla Yunanistan için bir avantaj yaratılıyor. Bir denge olduğunu söyleyen ya aritmetik bilmiyor ya da düzlemler arasındaki nitelik farkını bilmiyor. Ve 24 Rafale uçaklarını saymıyorum bile, hayır, bu bir denge değil. Bu Yunanistan için bir avantajdır.

Türkiye, İsveç’in NATO’ya katılımına yeşil ışık yakmasını geciktirmesine rağmen yine de taviz almayı başardığını söyleyenler var. Türk müzakere taktiklerinin her zaman sonuç ürettiği söyleniyor. Bu sadece iki ülkede, Yunanistan ve Kıbrıs’ta analistlerin söylediği bir şey. Ben tam tersini söylemek istiyorum. Kimi izlediğimizi de bilmiyorum, çünkü Amerika’daki analistler, Türkiye’deki muhalefet ve Türk-Amerikan analistler Sayın Erdoğan’ın iki yıl önce alabileceği bu paketi kaybettiğini söylüyor.

Bu iki yılda neler başardığını bana kimse açıklayamaz. Amerika’yı Yunanistan’a daha büyük bir paket sunma sürecine sokmayı başardı. Sayın Erdoğan başka şeyler istedi ve kapıyı gösterdiler. Miçotakis’ten önce Beyaz Saray’ı ziyaret etmek istedi ama reddedildi. Washington’daki Cumhuriyetler konferansına katılmak istiyordu ve davet edilmeyen tek NATO müttefiki Türkiye’ydi. Ermeni Soykırımı’nın tanınmasını ve Kıbrıs’a uygulanan silah ambargosunun kaldırılmasını engellemek istedi ve başarısız oldu. Dedeağaç’ın gelişmesini engellemek istedi ama yine de başarısız oldu. Yani kaybetti. Amerikalı analistleri okuyun, göreceksiniz ki hepsi bu durumda Türkiye’nin kaybettiğini söylüyor.

Türkiye daha büyük bir ülke, daha büyük bir orduya sahip, daha büyük bir ekonomiye sahip ama Washington’a sunulduğunda Yunanistan ve Kıbrıs artık sadece Atina ve Lefkoşa olarak sunulmuyor. Artık her iki ülke de bölgede çok önemli ve gerekli bir rol oynuyor; dolayısıyla Washington, Yunanistan ve Kıbrıs’ı (Güney), İsrail ve Mısır’ın da dahil olduğu Orta Doğu ülkelerinden oluşan büyük koalisyonun bir halkası olarak görüyor.

Artık Hindistan’dan Selanik’e uzanan ekonomik koridorla birlikte Hindistan da var. Washington’da artık sadece ülke ülke değil, daha bölgesel düşünmeye başladılar ve bu grupta yer alan Yunanistan ve Kıbrıs (Güney) grubunu gördüğünüzde, dediğimiz gibi İsrail, Ürdün, Hindistan, Körfez ülkeleri ve Kıbrıs’ı (Güney), Balkanlar’daki müttefikler görüyoruz.

Türkiye’nin yanında kim var? Azerbaycan, İran, Hamas. Büyükannelerimiz bize çok basit bir şey öğretti: “Bana arkadaşlarını göster, sana kim olduğunu söyleyeyim.” Ve Sayın Erdoğan’ın kim olduğunu herkes biliyor.

Kıbrıs sorunu

Kıbrıs’a (Güney) karşı tutum çok farklı, çünkü onlarca yıldır Kıbrıs’tan (Güney) bahsettiklerinde sadece Kıbrıslılardan (Güney) bahsediyorlardı. Artık ikili ilişkilere ve Kıbrıs’ın (Güney) bölgesel rolüne çok fazla vurgu yapılıyor ve bu Kıbrıs sorununa yardımcı olacak çünkü Washington’da ilk defa Kıbrıs sorununun çözümünün ne olması gerektiğiyle de ilgileniyorlar. Şimdi ilk kez zihniyet değişiyor. Onlar da çözümden hangi Kıbrıs’ın çıkacağını bilmek istiyorlar çünkü artık Kıbrıs’ı (Güney) gerçek bir ortak olarak görüyorlar ve onu müttefik olarak da istiyorlar. İlk defa Julie Fisher adında birinci sınıf bir Büyükelçi de gönderdiklerini görüyoruz. İkili ilişkilerimizi güçlendirdikçe hem Kıbrıs meselesine hem de Kıbrıs’ın (Güney) geleceğine dair daha iyi umutlara sahip olacağımıza inanıyorum.

​Amerikan seçimleri-Amerika’nın rolü ve HALC organizasyonu

Her büyük güç için savaş zordur ve iki savaşımız var ve aynı zamanda değişen bir Amerikan kamuoyu var, özellikle de Cumhuriyetçi kamuoyu. Daha içe dönük hale geldi. Bu Irak’tan sonra Barack Obama ile de başladı. Amerika’daki insanlar Amerika’nın liderlik rolünü anlamıyor veya fedakarlık yapma iradesine sahip olmayabilirler. Biden ekibi ve bazı geleneksel Cumhuriyetçiler Amerika’nın öncü bir rol oynamasını istiyor. Trump’ın yandaşları ve halkın bu kesimi Amerika’nın öncü bir rol oynamasını istemiyor. Kasım ayında Amerika’nın nasıl bir rol oynayacağının büyük açıklaması bu olacak.

Seçim, hatırladığımız şekliyle daha geleneksel bir Amerika ile beklemediğimiz daha radikal ve aşırı bir Amerika arasındadır. Bay Trump’ın takas zihniyeti var. Ortak çıkarlara, ortak değerlere sahip müttefiklere sahip olma zihniyeti yok. Ancak Demokrat Parti de bugün onu nasıl gördüğümüze bağlı olarak değişiyor. Radikal Sol da İsrail’e, silaha yönelik politikasını değiştiriyor.

Kim çıkarsa çıksın önümüzdeki 4-5 yıl Amerika’da trendin ne olacağını bilemeyeceğimizi tahmin ediyorum. Karar vermesi gereken halktır. Artık Amerika’daki bağımsızlar 2024’te en önemli rolü oynayacak ve şu an ile Kasım ayı arasında pek çok gelişme var.

Ukrayna’ya ne olacak? Ukrayna yeniden biraz kazanmaya başlarsa bu Demokratların işine yarar. Göç ne olacak? Herhangi bir nedenle çok fazla göçmenimiz varsa, şimdi Biden’ın Demokratların genellikle aldığından daha güçlü bir pozisyon alacağı yönündeki söylentileri görüyorsunuz. Suç ne olacak? Yargıtay’da ne olacak? Çünkü kürtaj hapının yasaklanması davasıyla ilgileniyor. Bütün bu gelişmeler Kasım ayı sonuçlarını etkileyecek. Yine de her kampanyada kimin hangi pozisyonda olacağına dikkat etmemiz gerekiyor.

Kimin Ulusal Güvenlik Danışmanı olacağına, Senato ve Kongre farkının ne olacağına, Komitelerin başkanlarının kim olacağına bağlı. Bana Sayın Trump’ın bölgeyi bilip bilmediğini sorarsanız hiç bilmiyor ama kararları verecek kişinin kendisi olacağını düşünmüyorum.

Bazıları tamamen Cumhuriyetçi, bazıları ise tamamen Demokrat. Kongre için en faydalı seçeneklerin hangisi olacağını görmeyi bekliyoruz. Biz de HALC olarak bölgemizdeki pozisyonların ne olduğunu duymak istiyoruz. Bunların halka açık, açık ve yazılı olmasını istiyoruz.

HALC organizasyonu, Amerikan sistemi içinde yaşamış, okumuş ve çalışmış çocuklardan oluşan bir organizasyondur. Amacımız, her ne kadar bunu başarmış olsak da, sadece bir seçimi ya da tek bir yasa tasarısını etkilemek değil, tüm güç merkezlerine girmek.

En büyük başarımız Amerikan siyasi yaşamına yepyeni bir nesil getirmek, düşünce kuruluşlarını etkilemek, orada ilişkiler kurarak, gazetelerde ve Twitter’da yazarak, diğer kuruluşlarla koalisyonlar kurarak, çünkü göreceğiniz şey HALC’nin bunu kabul etmemesi. Girişimler tek başına veya diğer Yunan-Amerikan örgütleriyle birlikte yürütülür.

Biz Ermenilerle, Kürtlerle, Hintlilerle, Amerikalı Yahudilerle inisiyatif aldık ve bizim için değişmez olan şey, her şeyi bir koalisyonla yapmamızdır.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu